Til høsten stiller Nasir Ahmed som bystyrekandidat for Arbeiderpartiet. Han står på 29. plass. Aina Stenersen stiller for Fremskrittspartiet, på en prioritert 7. plass. FOTO: ARNE OVE BERGO

Kniver om makten i Oslo

Nasir Ahmed (Ap) og Aina Stenersen (Frp) har vokst opp sammen på Oslo Øst. Nå kjemper de om en plass i bystyret for hvert sitt parti.

Tilbake på Rustad skole i bydel Østensjø møtes to gamle klassekamerater igjen. Det spesielle med disse to er at de er blitt politiske motstanderne, og akkurat nå kjemper med nebb og klør for en plass i Oslo bystyre. Men det er kun en lattermild og vennlig tone mellom Ap-kandidat Nasir Ahmed og Frp-kandidat Aina Stenersen når de skal vise oss rundt på den gamle skolen.

Rustad skole er bygd i brunrød murstein, der logoen er ei gås med caps, sekk og jojo, som visst nok skal representere dyrelivet ved Østensjøvannet like ved – vannet de to minnes å måtte slite seg rundt i gymtimen.

– Og der oppe hadde vi klasserom, peker Ahmed.

– Og der var jentedoen. Der løp jeg inn om gutta flørta litt mye meg, ler Frp-kandidat Aina Stenersen.

– Ja, mange av gutta var gærne etter Aina. Det kan jeg bekrefte. Aina var blant de flinkeste i klassen, og så var hun blant de mest populære, sier Ahmed.

De to har gått i samme klasse her gjennom sju år, og siden gikk de i samme klasse på ungdomsskolen, og på samme videregående skole.

LES OGSÅ: – Oslo trenger mer selvtillit

Ville bo på østkanten

Det var høsten 1991, de to sto spente foran klasserommet som førsteklassinger. Det skulle ikke ta lang tid før personlighetene i klassen kom til syne. Stenersen satt rett foran Ahmed, og han så støtt og stadig at hun rakk en hånd opp i været.

– «Ja, Aina Charlotte Stenersen», sa læreren. Det gjorde at flere av oss presset oss selv til å ta ordet i timen, sier mimrer Ahmed.

Selv drømte han om å bli elevrådsformann, men var litt for sjenert til å ta ordet i forsamlinger. Det var ikke Stenersen.

– Det lå alltid i kortene at hun skulle bli politiker. Hun var alltid dyktig i samfunnsfag, og flink til å ta initiativ, sier Ahmed videre.

Stenersen bodde så nær skolen at hun kunne løpe hjemmefra når klokka ringte. Her bodde hun med faren som er forretningsadvokat og lærermoren.

– Mamma ville at vi skulle bo nærme skolen, ha en trygg skolevei, og bo på østkanten, for at jeg skulle vokse opp i en miks og lære andre minoriteter å kjenne. Jeg tror mamma ville at jeg skulle gå i klasse med Nasir og unger som ham, for å forstå hvordan samfunnet er og forstå hva at et flerkulturelt samfunn er. Verden er sånn, og det er sånn den burde være, sier Stenersen.

De husker klassen sin som fullstappet av sterke personligheter med sterke meninger.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Blandet språk

– Vi var den kule klassen. Vi hadde folk fra masse ulike etniske bakgrunner, og det mener jeg var en styrke. Vi lærte veldig mye om hverandres kultur, og vi blandet ofte litt språk og hadde en veldig fin miks, sier Stenersen.

– Jeg husker også klassen gradvis kom fram til at, ok her må vi prestere. Folk begynte å komme forberedt til klassen, og ga sitt beste, sier Ahmed.

– Nasir har alltid vært kjempeflink på skolen. Så har han vært veldig omsorgsfull overfor de andre i klassen, og tatt ansvar. Jeg er heller ikke overrasket at han er blitt politiker fordi han er veldig ærlig, åpen og empatisk. Han har også vært et forbilde for veldig mange, og familien hans er veldig hyggelige, sier hun.

LES OGSÅ: Fabian av Oslo

Ville gi tilbake

De gamle klassekameratene har likevel endt opp med å jobbe for to motpoler politisk.

Mens Stenersen lot seg fengsle av Carl I. Hagens engasjement for strengere straffer, allerede da hun gikk på videregående, tok det litt lengre tid før Ahmed gikk inn i politikken.

– Men for meg har det alltid vært klart at jeg vil gi tilbake til samfunnet. Vi har fått veldig mye fra samfunnet, helt siden vi flyttet til denne bydelen fra Grønland. Pappa ville at vi skulle få et balansert oppvekstmiljø, sier Ahmed.

– Hvorfor Arbeiderpartiet?

– Pappa har alltid stemt Arbeiderpartiet. Han har fortalt meg om dem da jeg vokste opp, selv har jeg lest om dem. Jeg føler at det faren min har skapt i dag er på grunn av Arbeiderpartiet. Hvordan han ble tatt imot da han kom her på 70-tallet. Han fikk arbeid, han fikk alle de gode mulighetene. For min del at jeg fikk gå på skole gratis, i samme klasse med samme muligheter som Aina, som har en annen familiebakgrunn.

LES OGSÅ: Vil ha eiendomsskatt i Oslo