I motsetning til Fabian Stang, lever ikke vi i en ideell verden. Vi forholder oss til virkeligheten og der trengs våpen, mener leder i Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad. FOTO: YLVA HOLM TORSTEINSON

– Ingen Kardemommeby

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund mener ordfører Fabian Stang (H) bommer når han sier at bevæpning ikke får folk til å føle seg tryggere.

– Nei. Jeg har ikke noe forhold til den pistolen, jeg, altså. Det som teller, er veldig grundig forebyggende arbeid.

Slik svarte Oslo-ordfører Fabian Stang på spørsmål om han tror folk i byen føler seg tryggere når politiet har våpen på hofta.

I intervjuet, som sto på trykk i Dagsavisen i forrige uke, viser Stang til at han tror langsiktig forebygging er viktigere.

– Det er mye viktigere enn den pistolen, fastslår Stang.

LES INTERVJUET HER: – Ikke våpen som skaper trygghet

Mener våpen forebygger

Forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund mener Stang beskriver en Kardemommeby-tilstand og at politiet i den virkelige verden trenger våpen lett tilgjengelig på hofta.

– I en ideell verden hadde vi ikke trengt å bære våpen. Problemet er bare at vi ikke lever i Kardemommeby, selv om jeg hadde trivdes godt der, sier Bolstad til Dagsavisen.

Han mener at det å bære våpen på hofta er et forebyggende grep og at det har gjort hovedstaden tryggere.

– Politiet er blitt gitt muligheten til generell bevæpning gitt den situasjonen vi er i. Ut ifra det mener jeg Oslo er blitt en tryggere by, sier Bolstad og utdyper:

– Politiet er satt til å løse alt fra myke oppdrag til å gå inn helt skarpe situasjoner, og i en slik situasjon er det kun responstid som gjelder. Den kan avgjøre forskjellen mellom liv og død.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook

Alltid vært vådeskudd

At det nå kommer fram flere episoder der politiet har avfyrt ukontrollerte og farlige skudd, har satt fart på våpendebatten.

Det har Bolstad lite forståelse for.

– Vådeskudd har det vært i alle herrens år både i politiet og Forsvaret. Lenge før det ble generell bevæpning. Det er ikke noe nytt. Da får en heller si at en ikke vil ha våpen i politiet i det hele tatt, sier forbundslederen.

LES OGSÅ: Etterretning viktigere enn våpen

Folk er positive

I forrige uke kunngjorde justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) at bevæpningen av politiet forlenges igjen. Denne gangen til 15. oktober. Da har Norge hatt bevæpnet politi siden november i fjor.

– Jeg registrerer at etter snart ett år med bevæpnet politi er flere i befolkningen positive, og flere i etaten er positive. Jeg var på Norway Cup hvor politiet var bevæpnet og under Arendalsuka der politiet var bevæpnet. Tilbakemeldingene politiet nå får fra folk, er i all hovedsak positive, hevder Bolstad.

– Noen kommentarer vil det alltid komme som ikke er positive, og det er sunt med debatt. Det er ikke tvil om at dette faktisk endrer samfunnsbildet. At noen skulle ha noen meninger om det, skulle bare mangle, sier han.

Politiets bevæpning er omdiskutert blant annet fordi det ikke er flertall for dette i Stortinget. Både regjeringens støttepartier Kristelig Folkeparti og Venstre, Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne er negative til at politiet skal være bevæpnet på permanent basis.

LES OGSÅ: – PST skaper muslimfrykt