Nyheter

Her er seniorsenteret som splitter Høyre

Bydel Vestre Aker i Oslo har et problem: Seniorsenteret på Vinderen vest i byen. Løsninga er ikke akkurat i tråd med tradisjonell Høyre-ideologi.

Bilde 1 av 3

På mandag er det bridge og litteratur. Tirsdag er det selskapsdans. En gang i uka har Refleksjonsgruppen samtaler om ensomhet. Turgruppen «Den gyldne spaserstokk» går hver onsdag. Og Poesigruppen tar for seg en eller to poeter og diskuterer budskapet en gang i måneden.

Jepp, på Vinderen Seniorsenter er det aktiviteter for praktisk talt enhver smak. Men Karin, Kristi og de andre som tilbringer dagene på seniorsenteret på Oslos nest beste vestkant, kan ha grunn til en viss uro i kroppen.

I Bydelsutvalget i Vestre Aker står nemlig kampen høyt om senterets framtid.

På den ene sida står lederen i bydelsutvalget. Lars Asbjørn Hanssen (75), fra Høyre. På den andre siden Anita Asdahl Hoff (63), som ... du gjetta det ... også representerer Høyre!

Men la oss starte fra starten. Og en oppmerksom bydelsdirektør.

Utenfor regelverket?

– Kontrakten med NFFO har vært, etter min vurdering, utenfor anskaffelsesregelverket.

Det forteller bydelsdirektør Elisabeth Vennevold i Vestre Aker når vi ringer henne.

En bydelsdirektør er, for ordens skyld, den øverste administrativt ansatte i bydelen. Hun er altså ikke valgt, men sjefen for alt arbeidet som gjøres og at alt i bydelen er som det skal.

For eksempel kontrakter.

– Derfor har jeg hatt det til Kommuneadvokaten til vurdering. De konkluderer med at avtalen er i strid med gjeldende prinsipper for offentlige anskaffelser, sier hun.

NFFO er Nasjonalforeningen For Folkehelsen, en frivillig organisasjon som jobber med demens. De driver massevis av seniorsentre rundt omkring i landet, og altså dette på Vinderen.

Dette får de kommunal støtte for å drive. Men kan egentlig bydelen gi penger til NFF for å drive seniorsenter, uten å legge senteret ut på anbud? Skal man ikke ha konkurranse?

Jo, det mener i hvert fall Kommuneadvokaten. De har gjort en vurdering og sendt den til bydelen. Kort sagt: Enten må seniorsenteret ut på anbud, eller så må det tas over av kommunen.

– Vi plikter jo å holde oss innenfor alt lovverk, sier Vennevold.

Men så enkelt er det kanskje ikke?

Les også: Endelig enkeltrom til alle

Prinsipielt

– Halvparten av dagens seniorsentre i Oslo blir drevet av ideelle organisasjoner. En konkurranseutsetting vil få dramatiske konsekvenser, ikke bare for de seniorsentrene som drives av frivillige organisasjoner, men også for andre ideelle organisasjoner som mottar lignende tilskudd fra Oslo kommune, sier advokat Espen Egseth i Nordia Law.

Han representerer NFFO (Bare Nasjonalforeningen, blant venner), og har sendt et brev tilbake til Kommuneadvokaten på vegne av dem.

– I Oslo er det 42 seniorsentre. 19 av disse drives av ideelle organisasjoner som NFFO. Blir det som Kommuneadvokaten har konkludert må kommunen belage seg på å ta over driften selv, sier han.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Problemer innad i Høyre

Men saken dreier seg ikke bare om juss, det er også ideologi.

– Høyre er splittet i denne saken, forteller BU-leder Lars Asbjørn Hanssen.

– En gruppe i Høyre ønsker at Nasjonalforeningen skal fortsette å drive som de har gjort i 47 år. En annen mener det må vurderes om andre aktører skal komme inn. Deriblant om bydelen selv er bedre egnet til å gå inn og drifte.

Og Hanssen selv, han mener bydelen bør overta.

– Så ... en BU-leder fra Høyre går inn for å kommunalisere private tjenester?

– Ja, det blir jo resultatet. Men utgangspunktet mitt er ikke å kommunalisere. Spørsmålet er hvem som best kan drifte hele konseptet «Aldersvennlig bydel», sier han.

– Men altså ...

– Jeg er verken for eller mot kommunalisering av noe som helst. Jeg er en pragmatisk Høyre-mann som går for løsningen som tjener innbyggerne best. Det er god Høyre-politikk.

– Likevel litt artig!

– Ja, da. Det er jo noen som har kalt meg sosialist. Haha.

God stemning

På den andre siden står Anita Asdahl Hoff, som forteller levende om livet på senteret.

– Vinderen Seniorsenter driftes så bra! Det er fulle hus med 80- og 90-åringer. Jeg var der selv og var begeistret for atmosfæren der. Det er friske blomster på bordene. Det er persiske tepper og Hødnebø-møbler, forteller hun entusiastisk.

– Jeg så hvordan de frivillige holdt på. De var så blide, søte og tjenestevillige og satte seg ned med de eldre. Det var en veldig god og fin stemning, sier hun.

Og hun vil altså bevare.

– Jeg forstår det rett og slett ikke. Jeg er ideologisk sett heller ikke for kommunalisering. Og jeg synes faktisk at det Nasjonalforeningen gjør er en gavepakke til oss i samfunnet, sier hun.

– Men det er rart når Høyre-folk er mot konkurranseutsetting?

– I utgangspunktet er vi i Høyre for konkurranseutsetting, men Nasjonalforeningen vil ikke være med på en anbudsrunde. Det er ikke det de skal drive med, sier hun.

– Dette er en prinsipielt viktig sak. Nasjonalforeningen gjør en kjempejobb. Alle er fornøyde! Why change a winner?

Avgjørelsen faller

Denne vanskelige saken skulle opp på møte i Bydelsutvalget torsdag kveld. Høyre har hele 9 av 15 medlemmer i utvalget, som seg hør og bør på Oslo vest, og kan dermed bestemme dette helt selv.

På bordet lå forslag om å overta senteret kommunalt, og å konkurranseutsette det, samt flere utsettelsesforslag.

Møtet ble langt og hardt, og flere ganger måtte partigruppene ha egne gruppemøter for å avklare posisjoner før selve utvalget kunne fortsette møtet.

Men til slutt ble alle enige om å utsette det hele. Minst til Kommuneadvokaten får svart på NFFO-advokatenes brev.

I mellomtiden blir den eksisterende avtalen med Nasjonalforeningen forlenget. Kanskje så mye som et helt år.

Men det skal bli spennende å se hva Kommuneadvokaten til slutt svarer. Det kan få konsekvenser for flere av de ideelle tilbudene i byen.

Fredag, etter møtet i Bydelsutvalget, treffer vi på daglig leder Grete Singstad Paulsen. Hun har fulgt svært nøye med på saken.

– Jeg er mest opptatt av brukerne og de frivillige, at de skal ivaretas, sier hun.

– Men hva skjer om kommunen vil overta?

– Jeg tror det blir bra i fremtiden uansett hvem som skal drive senteret. Så ærlig må jeg være, sier hun.

Les også: Utøya-overlevende om 22. juli-film: – Potensielt farlig framstilling

--

PS: Daglig leder Grete Singstad Paulsen på Vinderen Seniorsenter ønsker å presisere at det på ingen måte er likegyldig hvem som drifter senteret, og at hun selvsagt ønsker at Nasjonaforeningen fortsatt står for driften. Herved presisert!

Mer fra Dagsavisen