Innenriks

Endelig enkeltrom til alle

ELDREOMSORG: Bjørg Kristiansen (79) og Rakel Ekeberg (97) var blant de siste som flyttet fra dobbeltrom til hvert sitt enkeltrom på sykehjem. Nå har alle i Oslo som ønsker det eget rom.

- Det er fint å ha eget rom, sier Bjørg Kristiansen (79) og smiler.

Hun bor på Ammerudhjemmet sykehjem i Oslo og er en av de siste som har flyttet fra dobbeltrom til enkeltrom. I dag er hennes tidligere romvenninne Rakel Ekeberg (97) på besøk. Før skilte et forheng dem på dobbeltrommet - nå bor de vegg i vegg.

- Vi jenka oss litt etter hverandre, det gikk fint det. Men det kan ikke sammenlignes å bo på samme rom som å ha sitt eget, sier 79-åringen.

Nå har byrådet oppfylt sitt løfte fra 2011:

Alle som har langtidsplass på sykehjem i Oslo og ønsker det har fått enkeltrom.

Bor vegg i vegg

Det lukter nybakte boller og gamlehjem i gangene på Ammerudhjemmet, som driftes av Kirkens Bymisjon. Den ivrige «miljøarbeideren», hunden Charlie, logrer rundt i gangene og hilser på beboerne.

Bjørg fra Bøler og Rakel fra Bislett kjente hverandre ikke før, men tilfeldighetene førte dem sammen på rom etter lårhalsbrudd og mer behov for hjelp.

- Før bodde vi bak hvert vårt forheng. Husker du rommet var delt? spør Rakel.

- Ja, ja. Vi bodde på hver vår side av rommet. Det gikk greit det, sier Bjørg.

- Hvordan er det å ha sitt eget rom nå?

- Ja, det er fint. Det kan ikke sammenlignes. Det er fint å ha eget rom, selv om jeg gjerne skulle ønske det var litt større, innrømmer Bjørg.

Fortsatt holder de to damene kontakten - de bor vegg i vegg - og spiser alltid middag sammen på sykehjemmet.

Kostet mindre enn ventet

Nå banker eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) på døra. Hun har med seg to store blomsterbuketter med påskegule og rosa blomster.

- Dere er blant de siste som har fått enkeltrom. Jeg er kjempeglad for at vi endelig fikk til dette, sier eldrebyråden og smiler.

Oslo har 4.700 sykehjemsplasser - 4.000 langtidsplasser med enerom og 700 korttidsplasser (her er det fortsatt noen dobbeltrom).

Byrådet la i 2013 i alt 30 millioner kroner på bordet, men å få på plass enkeltrommene kostet mindre enn planlagt. Nå er det bevilget 10 millioner kroner i året framover for å sikre alle med fast plass enkeltrom.

På Ammerudhjemmet bodde det tidligere opp til fire beboere på rom sammen - med 10-12 kvadratmeter å dele på. Det er mange år siden, men flere måtte dele rom med en annen helt fram til februar - da fikk de siste flytte på egne rom.

Kvalbein forteller at hun har arbeidet hardt for å få overbevist finansbyråden og de andre politikerne som styrer i Oslo om at enkeltrom var en sak som måtte prioriteres. Hun har blant annet tatt politikerne med for å vise hvordan det er å bo på tomannsrom - med svært begrenset privatliv.

Engler på Ammerudhjemmet

Den ene veggen på rommet til Bjørg Kristiansen er full av bilder av folk hun er glad i. På veggen har hun hengt opp bilder av hele familien - tre barn og seks barnebarn. Her er postkort fra Paris, barnebarn i stram militæruniform, brudebildet hennes og ferieminner.

- Vi har veldig hyggelig personale her. Det har mye å si, sier Bjørg.

- Ja, jeg vil si at de er noen små engler, sier Rakel.

Tilfeldighetene førte oslojentene sammen. Bjørg brakk lårhalsen to ganger på en uke for tre år siden, Rakel kom til Ammerudhjemmet en natt.

- Jeg husker ikke helt hvor lenge jeg har vært her, men det er i alle fall veldig bra å være her, sier 97-åringen.

- Nå pynter vi til påske, og det er mange hyggelige stunder her, skyter Bjørg inn.

Rakel skryter av at de ansatte er veldig flinke til å stelle i stand.

- Og hver tirsdag har vi dans! En gang kom gardistene på besøk og danset med oss.

- De er vel litt av noen danseløver?

- Ja, det er i alle fall vi! sier Bjørg og ler.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen