Nyheter

– Byene i front for bærekraftige løsninger

Det går raskt fra beslutning til resultat i byene. Derfor sitter de med nøkkelen for å finne bærekraftige løsninger, mener EAT.

– Dette er ikke en konferanse hvor dere kan lene dere tilbake, se på noen power point-presentasjoner og utveksle forretningskort. Vi forventer at dere tar med deres egne ideer, og forhåpentlig kan dere ta med dere enda større ideer, partnerskap og planer hjem igjen, sa Gunhild Stordalen da hun åpnet EAT-konferanse i Stockholm i går.

Én av dem Stordalen hadde invitert for å inspirere 500 delegater fra næringsliv, forskning og politikk, var Oslos byrådsleder Raymond Johansen. EAT mener verdens byer sitter med nøkkelen for å finne gode helse- og klimatiltak, og at Oslo er på rett spor.

– I byer er det enklere og raskere å få igjennom avgjørelser. Byene klarer å handle forbi nasjonal politikk, og det trengs av og til. De går kanskje lengre og tør å gjøre tøffere tiltak enn nasjonalforsamlingene. Mange ser Norden og Norge som en viktig spiller i spørsmål om bærekraftige løsninger. Oslo gjør tiltak som kan være inspirerende for andre byer, forklarer Jonathan Farnell, administrerende direktør i EAT, til Dagsavisen.

– Det som er fascinerende med å være byrådsleder, er å se hvor raskt man kan se resultatene av en beslutning. Byers makt øker og øker, og byene er en del av løsningene på klimakrisen snarere enn det motsatte, sier Johansen.

Les også: Slik vil hun bygge klimabyen

Vegetardag

For Johansen har ikke vært redd for å bruke sin makt som byrådsleder i Oslo, til å gjøre små, men effektive klimagrep:

Rådhuset har innført en vegetardag i uka for å få ned kjøttforbruket og vedtatt 50 prosent av all mat Oslo kommune kjøper inn skal være økologisk produsert. Kommunen jobber også med en egen landbruksmelding hvor målet er å få til flere skolehager, hageparseller og grønne tak i byen.

– Jeg er veldig glad i kjøtt, så dette er ingen pekefinger mot noen, men ved å spise litt mindre, kan vi redusere klimautslipp. Derfor begynte vi med oss selv: Oslo kommune serverer vegetarmat en gang i uka, forklarer Johansen.

Kan og skal gjøre mer

Men også Oslo kan og skal gjøre mer. Johansen lar seg inspirere av andre storbyer som har kommet enda lengre.

– København har mål om at 90 prosent av maten og innkjøpene kommunen gjør, skal være økologisk. Dette er å hjelpe kapitalismen til å gjøre det mer lønnsomt å produsere økologisk mat. Nå vi bruker vår bestillermakt er det en beskjed om at det finnes et bredt marked for det økologiske, sier Johansen.

– Er det samarbeidet med MDG som har fått deg på disse tankene, Johansen?

– Nei, dette har jeg vært interessert i lenge før det partiet ble etablert, humrer han.

Unge interessert

Johansen mener det er en stor interesse for bærekraftige og grønnere løsninger. I Oslo står f.eks. 1200 mennesker i kø for å få sin egen hageparsell i Oslo.

– Unge folk er mer opptatt av dette enn kanskje det politiske establishment som jeg tilhører, har tatt innover oss. Vi må ha fingrene på pulsen av endringene som skjer. Det er derfor vi nå legger bedre til rette og gir flere muligheten til å ta gode valg. Det er derfor vi ønsker å satse mer på skolehager, parseller og interessen rundt å lære om rein mat, sier han.

Mer fra Dagsavisen