På Tannlegevakta i Oslo, har tannhelsesekretærer og tannleger jobbet planlagt overtid hver eneste dag.
De ansatte er folk som allerede har fast jobb i Oslo kommune. Ved siden av dagjobber ved tannklinikker i Oslo kommune har de stillinger på omtrent 25 prosent på Tannlegevakta, som også drives av kommunen.
De har ikke fått overtidsbetaling. Hviletidsbestemmelsene er ikke fulgt. Og ansatte har ikke arbeidskontrakt.
Ulovlig
– Hele drifta er basert på ulovlig overtidsarbeid, sier Stig Berntsen.
Han er tillitsvalgt i Fagforbundet i Oslo, og organiserer tannhelsesekretærer som jobber på Tannlegevakta.
Berntsen forteller at de har medlemmer som har jobbet der i rundt kvarte stillinger i over ti år, uten å få ei krone i overtidsbetaling.
Fram til 2009 hadde de i det minste en lokalavtale. Den ble sagt opp i 2009, men siden det ikke er laget nye avtaler siden den gang, er det fortsatt de nesten ti år gamle avtalene som gjelder.
Dette kommer fram i en brevutveksling mellom Kommunerevisjonen og Byrådsavdelingen for eldre, helse og sosiale tjenester.
Tannlegevakta til Oslo kommune ligger i Galleri Oslo, øst i sentrum. Foto: Aslak Borgersrud
Ny modell
Der står det at kommunen skal innføre en ny organisasjonsmodell for Tannlegevakta, som skal sørge for at driften blir lovlig. Helseetaten har fått en frist om å fikse det innen utgangen av første halvår 2018. Men fortsatt har det ikke skjedd.
En arbeidsgruppe har hatt i oppdrag å finne nye modeller for Tannlegevakta. I rapporten slås det fast at «Dagens organisering bryter med arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser på flere områder».
Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!
Krever etterbetaling
– Dette er selvfølgelig ikke greit, sier Berntsen.
– Her har kommunen drevet en tannlegevakt gjennom årevis basert på ansatte som skal jobbe utover lovens grenser. Planlagt overtid er forbudt, sier han.
Fagforbundet krever at medlemmene skal få etterbetalt overtidsbetaling de ikke har fått.
– De ansatte skal lønnes i tråd med inngått tariffavtale. Det skal utbetales et minimum på 40 prosent overtidstillegg, sier Berntsen.
Fagforbundet har ikke regnet på totalsummen de mener de ansatte har krav på fra Oslo kommune. Men Berntsen sier det er «betydelige summer».
Han forteller at han forventer at det rødgrønne byrådet rydder opp i situasjonen.
– Det er jo enkelt. Oslo skal være en seriøs arbeidsgiver. Når de med overlegg velger å sette avtaleverket til side, så er de ikke det, sier han.
Ikke akseptabel
Dagsavisen har sendt en rekke spørsmål om situasjonen til Byrådsavdelingen for eldre, helse og sosiale tjenester i Oslo kommune. De har valgt å ikke svare på spørsmålene, men har sendt en generell kommentar på epost.
«Situasjonen som har vært ved Tannlegevakta er ikke akseptabel», skriver byrådssekretær Vegar Andersen.
Han forteller at byrådet har gitt Helseetaten i oppdrag å rydde opp så fort som mulig.
«Det er både iverksatt strakstiltak og det skal komme på plass en ny fast avtale med partene», skriver han. Videre forteller han at, «som følge av strakstiltakene er det per i dag ingen som jobber mer enn 100 prosent stilling og hviletidsbestemmelsene følges».
Han forteller at etaten er i en prosess for å få på plass en ny avtale om ikke altfor lenge.