Oppdatert med Kjerkol-uttalelse, kl. 18.45
Tirsdag ble det kjent at Oslo Universitetssykehus (OUS) velger å legge ned sine ABC-klinikker fra og med 4. mars, blant annet for å spare penger. ABC-klinikken på Ullevål sykehus har spesialkompetanse på naturlige fødsler og har vært i drift i 25 år. Når den nå legges ned, har avgjørelsen høstet mye kritikk.
– Nå legger de ned det mest populære fødetilbudet i Oslo for både kvinner og jordmødrene som jobber der – og skylder på kostnader. Det er urovekkende at helseminister Ingvild Kjerkol kan sitte og se på at fødetilbudet for kvinner i hovedstaden svekkes, sier Venstre-leder Guri Melby.
Høster stor kritikk
Julie Valsø er blant de mange kvinnene som har benyttet seg av ABC-klinikkens fødselstilbud, og mener det er utrolig provoserende og skuffende at tilbudet nå legges ned.
– Tusenvis av kvinner har vist hva god fødselsomsorg betyr. Likevel koster det de ansvarlige ingenting å legge ned hele ABC-tilbudet. Det er så lite verdig et velferdssamfunn som vårt, fastslår Valsø til Dagsavisen.
KrF-leder Olaug Bollestad kaller nedleggelsen galskap, mens Oslo kommune også er dypt uenig i avgjørelsen.
– Under behandlingen av en rekke barselforslag i fjor ga Stortinget klar beskjed til helseministeren om at ABC-klinikken skal videreføres og styrkes i nye OUS. Da er det tragisk at den nå stenges, sier hun.
[ Julie Valsø om ABC-fødsel: – Alt føltes grundigere, tryggere og mindre stressende ]
Vil utvikle og styrke fødselsomsorgen
Til tross for all kritikken står OUS på sitt, og mener at dagens avgjørelse er den som vil gi minst negative konsekvenser.
– Med 1100 færre fødsler det siste året og mangel på jordmødre må vi bruke fagfolkene våre på færre fødestuer. Selv om fødselstallet er fallende, er kompleksiteten i fødepopulasjonen i Norge økende, blant annet ved at flere fødsler må igangsettes, sier Miriam Nyberg, leder av fødeavdelingen ved OUS og fortsetter:
– ABC-enheten er spesialisert på å ta imot en selektert gruppe av friske fødende. Dersom andre fødestuer på Ullevål eller Rikshospitalet stenges, mister vi nødvendig beredskap og kapasitet til å sikre trygge fødsler for alle våre fødekvinner og den nyfødte. Stenging av de tre fødestuene på ABC-enheten er det som gir minst negative konsekvenser.
Hun forteller at OUS i dag har 15 fødestuer ved Ullevål sykehus og fem ved Rikshospitalet, og at selv om det totale antallet fødestuer går fra 20 til 17, vil OUS fortsatt ha stor kapasitet.
– Målet vårt er at tilbudet om en differensiert fødselsomsorg skal utvikles og styrkes i fødeavdelingene våre ved Ullevål og Rikshospitalet. Vi trenger alle våre jordmødre og håper de som har arbeidet ved ABC-enheten vil bidra til å styrke tilbudet med naturlige fødsler i Fødeavdelingen til beste for alle fødekvinner, sier Nyberg.
[ Fødetilbudet ABC-klinikken i Oslo legges ned: – En tragedie ]
Jordmødre varsler oppsigelser
Nyberg opplyser at beslutningen er basert på innholdet i tre risiko- og sårbarhetsanalyser som er foretatt av fagfolk ved fødeavdelingen, og at saken mandag ble drøftet med tillitsvalgte i kvinneklinikken. Alle tillitsvalgte er sterkt uenig i nedleggelsen, og flere jordmødre har allerede varslet at de vil slutte.
– Dermed mister OUS noen av sine mest erfarne jordmødre, og kvinner mister muligheten til å velge en naturlig fødsel. Det blir også færre jordmødre totalt sett som kan ta seg av fødende på Norges største fødeavdeling, sier Marit Kristine Vea i Oslo Venstre.
Saken skal endelig vedtas av ledergruppen i kvinneklinikken torsdag, men flere ber nå Kjerkol komme på banen.
– Det viktigste er at det er at det er et trygt og sikkert føde- og barseltilbud i Oslo. Det skal Oslo universitetssykehus selvfølgelig fortsatt ha. Samtidig er OUS rammet av den samme personellmangelen som i resten av landet, noe som gjør at de må tilpasse tilbudet til det de har av tilgjengelig personell, sier Kjerkol tirsdag kveld.
Venstre-leder Guri Melby lover uansett at kampen ikke er over.
– Stortinget skal behandle et forslag fra Venstre allerede om en måned om å bevare ABC-tilbudet. Høyre sitter med nøkkelen her og kan være med på å gi flertall for at tilbudet får bestå, sier hun.
[ «Ikke bare direkte kvinnefiendtlig og ekkelt, men også sterkt urovekkende» ]