Oslo

Psykologer: Derfor bør du flørte mer

Flørting er bra for oss. Og det er helt ok å flørte med andre, selv om du har en partner. Det hevder forfatterne bak en ny bok som tar flørtingen på alvor.

Et anerkjennende blikk. Et direkte smil. Et kompliment eller en lett berøring. Gleden ved en flyktig flørt, noe som skjer der og da og ikke nødvendigvis leder til noe mer enn et øyeblikks opplevelse gir en god følelse som blir sittende lenge i kroppen.

– Det er uskyldig og helt naturlig. Og vi flørter nesten alle sammen, enten overlagt eller helt tilfeldig, sier psykolog Fanny Duckert.

– Flørting er morsomt og spennende og vi burde alle flørte mye mer, sier professor Øyvind Kvalnes.

Sammen har de skrevet boka «Flørt! Om blikk, berøring og øyeblikkets kjemi». Med mål om å forstå hva en flørt egentlig er og hvordan den utspiller seg har de gått gjennom forskning, sett filmer og lest populærlitteratur. De har intervjuet mennesker om hva de forbinder med flørt, og bedt dem fortelle om sine beste flørteopplevelser.

Portrettbilde av begge forfatterne bak boken, sittende på en benk, smilende mot hverandre.

– Vi har en vid definisjon på flørting som går på at «jeg ser deg, og jeg liker det jeg ser.» Det tror jeg mennesker har behov for jevnlig. Og noen har mer behov enn andre, sier Fanny Duckert.

Så det er en bekreftelse?

– Ja. Bekreftelse på å bli sett, og at det er noen som verdsetter deg, sier Øyvind Kvalnes.

Flørting er morsomt og spennende og vi burde alle flørte mye mer

—  Øyvind Kvalnes, professor og medforfatter av ny flørtebok.

Flørtet over kaffen

Det var etter at de to møttes i et radiostudio at de to fant tonen og ville skrive sammen.

– Vi fant ut at vi hadde en felles interesse for flørting, sier Øyvind Kvalnes.

– Kort tid etter skrev vi en artikkel sammen. Fanfare for flørten. Vi hadde begge lagt merke til at flørten var blitt dyttet litt til side, så vi ville slå et slag og feire flørten som styrkedrikk og energikilde i hverdagen.

Er dere flørtete selv?

– Jeg tror nok det, ler Fanny Duckert.

– Vi begynte med å flørte over kaffen. Det var sånn vi ble kjent, sier Øyvind Kvalnes.

I boka forklarer det at flørteevnen er en del av vår naturlige utrustning, et overlevelsesverktøy som vi har med oss fra fødselen av.

– Babyer er gudbenådede flørtere. Gjennom blikket og smilet skaper de kontakt som er mer positiv enn den de får med skriket, og det er med dette første flørtesamspillet at man forelsker seg i babyen sin, sier Fanny Duckert.

– For at du skal overleve som menneske og utvikle deg så er du avhengig av fysisk berøring, bli strøket kjærtegnet og holdt. Hvis du stryker en liten baby over hodet ser du at det skjer en kaskade av hjerneaktiviteter og de er med på å utvikle den lille. Får ikke babyer kos kan de i verste fall dø. Derfor må babyen ha et verktøy til og her kommer flørten inn. Så dette er en del av vår utrustning fra naturens side. Og vi bærer det med oss gjennom hele livet.

En uforpliktende gave

Flørten i seg selv er tilstrekkelig, skriver de i boka. Den kan være et øyeblikks flyktig anerkjennelse, et smil eller et kompliment.

– Den rene flørten er en uforpliktende gave som ikke må gjengjeldes, sier Fanny Duckert.

– Det betyr at jeg ser deg og tenker: «Oj, henne likte jeg». Og så gir jeg deg en bekreftelse på at du er en spennende, attraktiv person. Og det er nok. Og jeg trenger ikke få noe tilbake. Om det blir en forpliktende investering der du krever gjenytelser har du tråkket over, og da er det andre motiver som ligger bak, sier Fanny Duckert.

Den rene flørten er en uforpliktende gave som ikke må gjengjeldes

—  Fanny Duckert, psykolog og forfatter

Å flørte med andre

Flørten kan ta forskjellige retninger og mens noen er naturlige flørtere kan andre være klønete. Og en klønete flørt kan skape drama og ubehag.

– Flørten er en gjensidig liten dans. Det er snakk om et gjensidig samspill og at man forstår at det også finnes grenser. Men grensene finnes i alle sosiale samspill. Vi har egentlig en masse uskrevne regler for hva som er ok og hva som ikke er ok. Og for at du ikke skal tape ansikt, bli forlegen, flau eller ute av deg har vi et felles ansvar når vi møter hverandre. Det betyr at vi i utgangspunktet er gira på å unngå ubehag ved ikke å trå over grenser. Men det er mange gråsoner, og der er vi forskjellige, sier Øyvind Kvalnes.

Utfordringen er at det ikke finnes noe fasit eller skrevne regler. Er du usikker på hvor grensen går når du vil flørte, råder Fanny Duckert og Øyvind Kvalnes deg å satse safe:

– Smil. Hold blikkontakten. Vis den du vil flørte med positiv oppmerksomhet. Da er du nærmest garantert et hyggelig øyeblikk, sier Fanny Duckert.

Er det greit å flørte med andre om man har en partner?

– Ja, smiler begge.

– Men det kan oppstå sjalusisituasjoner. Man må spørre seg: tåler jeg å se at min partner flørter med en annen? Sier Øyvind Kvalnes.

– Jeg har hatt ett par opplevelser i et bryllup faktisk, der jeg har flørtet med noen og så plutselig kom partneren deres å river dem vekk og vil ikke ha noe av det. De har da sannsynligvis stått og observert oss på avstand og så tenkt: nå skjer et noe der borte som jeg syns er ubehagelig. Så det er veldig forskjellig hva folk tåler.

– Vi må heller ikke glemme å flørte med partnerne vår, det holder liv i forholdet og gjør det spennende, sier Øyvind Kvalnes.

Portrettbilde av begge forfatterne bak boken.

Den erotiske flørten

Noen ganger har flørten erotiske undertoner. Og da slutter den å være en uforpliktende gave. Da handler flørtingen mindre om øyeblikkets flyktige glede og mer om biologi, evolusjon og det å drive menneskeheten videre.

– Vi skal formere oss, og det er klart at en undertone i flørten er den erotiske dragningen. Helt underbevisst tenker vi: er dette en potensiell seksualpartner og potensiell mor eller far til mitt avkom? Det er ikke bevisst, men ligger der som en understrømning, sier Fanny Duckert.

Sammenlignet med evolusjonen virker den uforpliktende flørten totalt meningsløs?

– Nei, for selvbekreftelsen er en dimensjon av mennesket som også er viktig i seg selv. Så dette er bare to variabler som i større eller mindre grad treffer hverandre. Og derfor er det også litt komplisert, og viktig at man forstår grenser.

Flørter forskjellig

Kvinner og menn flørter ulikt. Vi har de samme verktøyene, men ifølge de to forfatterne er det oftest kvinnen som styrer det.

– For eksempel gjennom den bekreftende blikkontakten. Det er sjelden en mann følger opp noe om han ikke har fått blikkontakten. Men får han den er han ofte mer fysisk enn kvinnen, og kommer fysisk tett innpå. Men fysisk berøring er det hun som styrer, sier Fanny Duckert.

Er det å sende dickpics en flørt?

– Forskningen har flere teorier på hvorfor gutter gjør dette. En teori går på at menns seksualitet er veldig visuell, at menn tenner på bilder, nakenhet og direkte invitasjoner til sex på en helt annen måte enn kvinner. Og, forbløffende mange gutter som sender sånne bilder tror at de vil få noe tilsvarende tilbake, sier Fanny Duckert.

– For en annen gruppe er det en slags dominans og aggresjon i det, fordi de har lært at å være hard og stor demonstrerer makt, styrke og overlegenhet. Og, for en tredje gruppe er det underliggende at de egentlig ikke er så opptatte av å ha et ålreit forhold til kvinner, men vil krangle det til.

Nettflørting

Ifølge Fanny Duckert og Øyvind Kvalnes er flørtemuskelen noe som må trenes opp og holdes ved like – kanskje spesielt nå etter så lang tid med sosial distansering.

Hvordan står det til med flørtekunnskapen i en tid da så mye av sjekking foregår på nett?

– Jeg tenker at nettdatingens hovedproblem er overflow. Det er altfor mange mennesker og altfor mange kontakter på altfor kort tid. Det gjør at vi får en del utfordringer med å velge, skille mellom bra og dårlige dater og så videre. Dermed kan det virke rått å bare ghoste hverandre eller ikke respondere, men jeg tenker at utvelgelsen i bunn og grunn er den samme, bare at nettdatingen primært en mengdeproblematikk. Og det er vi ikke gode på, sier Fanny Duckert.

Øyvind Kvalnes understreker at når vi møtes digitalt har vi ikke den blikkontakten og samme muligheten til å se nyanser som når vi møtes fysisk. Selv har han flere ganger opplevd at folk har tatt feil signaler.

– Jeg har alltid hatt en litt leken tone på Twitter, men har opplevd at folk har misforstått og trodd at det var noe mer, en invitasjon til å møtes. Den typen misforståelser har vi også i den fysiske verden men på nett blir den på en måte intensivert.

Fylleflørting

Fylleflørten er en norsk paradegren, velkjent fra ferieturer, firmafester og julebord. For nordmenn som er kjent for å være litt reserverte i hverdagen kan det virkelig løsne i slike settinger.

Er alkohol og flørting en god kombinasjon?

– Vel, det kan fort gjøre at vi går over grensen. Problemet i fylla er at vi ser dårligere, hører dårligere og vi blir mindre sensitive overfor andres reaksjoner. Samtidig får vi liksom en helt vidåpen kontakt med hva vi har inni oss, som gjør at vi mister alle hemninger og tar den helt ut, sier Fanny Duckert.

Det høres ut som en helt vanlig kveld på danskebåten, er nordmenns flørtekunnskap dårlig?

– Den norske kulturen er nok litt tilknappet. Vi er vant til å jobbe hardt, og når vi først skal være sosiale så har vi tradisjonelt gjort det gjennom å drikke, og da slipper vi alle hemninger og slår oss løs. Dette har nok preget flørtekulturen og gjort den mer utagerende og litt klumsete i måten vi forholder oss til andre på, smiler Fanny Duckert.

– Bakrusen kan ofte være ekstra vond etter at man har slått seg litt løs på flørtefronten, derfor vil vi heller oppfordre folk til å øve seg på å være mer åpne, lekne og positive i hverdagen.

Bakrusen kan ofte være ekstra vond etter at man har slått seg litt løs på flørtefronten

—  Fanny Duckert

Den farlige flørten

I kjølvannet av #metoo-bevegelsen er det mange som påstår at de synes flørting er blitt for risikabelt, og vegrer seg fra å flørte i fare for å bli oppfattet feil.

– Jeg tror det handler om øvelse. Hvis du har flørtet en del har du lært å ta signaler om at «jeg vil ikke gå videre». Men jeg har snakket med folk som sier Hvis jeg har en flørtende tone fra starten av så tror han at jeg er interessert. Så dermed går jeg ikke inn i det rommet med en flørtende tone. For jeg har gang på gang opplevd at det blir tolket som en invitasjon til noe mer» sier Øyvind.

Hvor går grensen mellom flørt og trakassering?

– Også der er det individuelle forskjeller, og det kommer an på hva vi er vant til av nærhet og intimitet. Er vi vant til å klemme eller ta på hverandre? Slike ting spiller inn, sier Fanny Duckert.

– Og så har du det som handler om makt og status. Hvem er det som har kontroll i situasjonen? Den som aktivt flørter er den som aktivt tar kontroll, og deri ligger det også et ansvar: ikke kjøre over. Uønsket berøring eller altfor pågående oppmerksomhet er ikke greit, sier Fanny Duckert.

Når flørten blir ugrei, hva skal du gjøre?

– Jeg tror vi bør trene oss opp til ikke å være så redde for å skape dårlig stemning, men heller si ifra når noe føles ugreit. Får du en hånd på kneet eller arm rundt skulderen, si: «Supert hvis du holder den hånden for deg selv». Gjør du det på en hyggelig måte kan du sette mange grenser for hva andre kan og ikke kan gjøre.

Det er vel lettere for en som er erfaren og ikke like lett for den som er ung og nyansatt på jobb?

– Ja, og om vi som voksne personer ser noe slikt skje på jobben bør du ta initiativ og si ifra til den personen det gjelder. Jeg har jobbet en del med ytringsklima på jobb, og hva det som gjelder er at det er lurt å si ifra tidlig om du ser en kollega som går over streken, sier Øyvind Kvalnes.

Ikke for sjefer

Makt og flørt er et minefelt. Er du sjef, er det en uskrevet regel at du ikke bør flørte med de ansatte.

– Vi har blant annet snakket med en leder som sa: «Jeg flørter aldri på jobb. For meg vil det alltid handle om å flørte nedover i organisasjonen og jeg vet det kan være vanskelig å avvise siden jeg er en maktperson hos oss.» sier Øyvind Kvalnes, som har jobbet mye med organisasjonspsykologi. Han mener alle autoritetspersoner har et eget ansvar.

– Når sjefen flørter med en ansatt kan det oppfattes feil, selv de gangene flørten er helt uskyldig. Her er det mottaker og ikke avsender som definerer hvordan opplevelsen tolkes. Og for mange kan det oppleves som et press. Det er vanskelig i mange sammenhenger å motsi eller si stopp til lederen sin som kanskje også er den som avgjør hvordan det går videre i karrieren din.

Når sjefen flørter med en ansatt kan det oppfattes feil, selv de gangene flørten er helt uskyldig

—  Øyvind Kvalnes

Ikke så lett, når mange mener at definisjonen på en god sjef nettopp er en person som ser sine medarbeidere og gir ros?

– Det er mange nyanser i dette. En sjef kan ha det anerkjennende blikket, smilet, klappet på skulderen som er en bekreftelse. Hvis man blir så redd for å trå over at man slutter å sende slike positive signaler blir også det veldig galt. Så i alle lederroller jeg har hatt har mitt motto vært at jeg vil heller flørte enn å krige, sier Fanny Duckert.

Livslang flørt

Det er ikke alltid den peneste i gjengen som har mest draget. Ifølge de to ekspertene er det ofte de som sender ut de beste flørtesignalene som blir mest populære. Å spille «hard to get» derimot, er en dårlig strategi. Ifølge Fanny Duckert foretrekker menn kvinner som sender ut flørtesignaler framfor de som spiller uoppnåelige.

– Ja, menn nærmer seg helst kvinner som har en uttrykksfull flørtestil litt på tvers av hvor vakker hun egentlig er. Så bare flørt! Sier hun og ler.

– Slutter vi å flørte når vi blir eldre?

– Absolutt ikke. Flørtingen følger oss hele livet!


Mer fra: Oslo