Oslo

Slik vil vi kle oss på den store åpningsfesten

Det går mot slutten på livet i joggis. Vi har møtt tre som allerede har antrekkene klare når samfunnet åpner igjen.

Når vi en gang skal se tilbake på trendene for 2020, vil nok hjemmekontoret og de myke koseplaggene være det som troner øverst i minneboka. For koronapandemien har satt fart på to ting: nettshopping og salg av kosedresser.

Med undertrykte pyntegen er det mange som nå sitter helt ytterst på kanten av stolen for å stase seg opp og løpe på fest i nye klær. Men å gi helt slipp på komfort sitter langt inne for de fleste. Ifølge franske VOGUE kommer den komfortable trenden til å forfølge oss også videre post-korona, men tights og joggedresser vil bli byttet ut med bohemske, flagrende kjoler – korte og lange, og denim for begge kjønn.

Magasinenes førstesider er tydelige: Kaia Gerber poserer på coveret av amerikanske VOGUE i en sommerlig haute couture-kjole oversådd med blomster fra Chanel. Norske KK frister med “Sommerens fineste kjoler” på førstesiden, og Sonja Wanda i sommerlett denim pryder omslaget på Kamille, som slår fast at “Nå vil vi ut”.

Også i sosiale medier er det liten tvil om at folket har lyst til å pynte seg igjen, og feire gjenåpningen av samfunnet sammen med venner og kjente. Vi har snakket med tre av dem.

Minnie-Oh, artist og DJ

– Jeg skal sminke meg og glitre i paljetter!

Minnie-Oh, kvinnen bak låten «Homesick», elsker å pynte seg og virkelig synes i terrenget. Under pandemien har livet gått sin gang i komfy-klær og kosedress, men innimellom har hun ikke kunnet dy seg for å pynte seg litt ekstra bare for å gå en snartur i butikken. Når samfunnet åpner og vi kan gå på fest igjen er hun ikke i tvil:

– Da skal jeg finne fram paljettene! sier Minnie-Oh.

– I starten av pandemien var jeg veldig bevisst på at jeg skulle pynte meg og kle meg vanlig, selv om det ikke skjedde noe som helst. Men så ble det mer og mer joggebukse ettersom året skred fram. Men vel å merke, fargerike joggebukser. Jeg har prøvd å holde fargetrykket oppe. Innimellom – og altfor sjelden i forhold til hva som er vanlig for meg – så har jeg tatt på meg litt smykker, sier Minnie-Oh.

Under nedstengingen har det blitt endel joggedresser. Men Minnie-Oh velger helst noe gøy også der.

Elsker store smykker

Å si at Minnie-Oh har smykkedilla er et grovt understatement. Kjærligheten til digre øredobber, brosjer, ringer, armbånd og halskjeder er like stor, og kanskje enda større enn kjærligheten til fargesterke klesplagg. Men i fjor endret kombinasjonen pandemi og det at hun har fått barn litt på ting.

– Når du har en ettåring som skal plukke på alt så endrer det litt på vanene. For før har jeg har alltid brukt masse smykker.

Klær gir energi

Det hender hun ikke kan dy seg og slår til med et skikkelig statementsmykke selv om hun bare skal et ærend. Og hun medgir at følelsen det gir er verdt innsatsen.

– Jeg klinka til i går da jeg skulle hente i barnehagen. Sminka meg og tok på meg kjole og litt smykker. Lot joggedressen bli hjemme. Det føltes bra, det må jeg si.

Jeg klinka til i går da jeg skulle hente i barnehagen. Sminka meg og tok på meg kjole og litt smykker.

—  Minnie-Oh

Hva er det som skjer når man skifter til et mer gjennomtenkt antrekk?

– Jeg synes jeg blir mer strukturert av det, at jeg får mer drive. Det er fort gjort å bli litt sånn dassete av å kle seg for laid back, sier Minnie-Oh.

– Det som skjer når man går i joggedressen hele dagen, og ikke går ut, er at man ikke kommer i gang helt. Det blir liksom ikke den samme energien som det å finne fram og sette sammen et antrekk gir. Jeg koser meg veldig med å kle meg opp, sminke meg og pynte meg, men jeg gjør det raskt. Dette er jo noe jeg vanligvis gjør hver dag og det er ikke sånn at jeg bruker mange timer på det. Jeg skal jo ofte på jobb. Men det er noe med å føle seg vel og presentabel når man går ut av døra.

Paljettrush

Når samfunnet åpner igjen og vi kan mingle, gå på jobben, på åpninger, lanseringer og fester er Minnie-Oh superklar for å finne fram sine mest glitrende plagg og skinne på fest. Behovet for å ha det gøy og stråle sammen med venner og kollegaer er nok noe hun deler med veldig mange andre.

– Da skal jeg ha masse glitter. Finne fram de deiligste paljettjakkene mine og de største statementsmykkene mine, sånne som jeg alltid har elsket i men som har vært litt i meste laget å ta på når jeg bare skal i butikken liksom, sier hun.

– Og sminke meg skikkelig!

Med isolasjon og påbud om munnbind har leppestiftbudsjettet gått drastisk ned.

– Jeg har vært avhengig av å bruke leppestift og bruker leppestifter i alle mulige farger. Men det har det altså blitt mye mindre av med munnbindbruk. Så det ser jeg fram til å kunne bruke igjen når alt dette er over, smiler Minnie-Oh.

Når samfunnet åpnes skal paljettene fram!


Gisella Francisca, Woke digital content creator

– Når samfunnet åpner igjen vil jeg våge mer

Under pandemien har Gisella Francisca valgt myke koseklær som føles behagelige på hjemmekontoret. Men nå er hun klar for kroppsnære kjoler i sommerens vakreste farger.

Gisella Francisca er en av Mote-Norges mest populær influensere. I tillegg jobber hun som butikkleder for Mac Cosmetics Norge og er innholdsprodusent for mote, skjønnhet og mat for Mer av Oslo. Da hun flyttet til Norge var det mange som mente hun burde tone ned stilen litt, være litt mindre synlig. Det har hun valgt å se bort fra og heller stole på sin egen teft.

– Med rollen som influenser ønsker jeg å vise at det er rom for alle, uansett kropp, etnisitet og alder. Målet er at noen kan relatere til det jeg legger ut, for først da gir det jobben min mening, sier Gisella Francisca.

Farger og prints

Med et utseende som skiller seg tydelig ut i bloggsfæren har hun gjort suksess ved å følge sin egen stil, og i skrivende stund har hun over 22 000 følgere på Instagram.

– Jeg har alltid vært glad i farger, det er på en måte i mitt DNA. Når du vokser opp i Brasil er du omgitt av alle mulige farger, og det er helt naturlig å bruke dem også når det gjelder klær. Det som kanskje tok lengst tid å venne meg til i Norge er hvor glade folk er i å kle seg i sort og gjerne i kombinasjon med hvitt. For meg var det nytt og faktisk også litt spennende, selv om jeg alltid kommer til å elske farger og prints, sier Gisella Francisca, og legger til at hun er lykkelig over å kunne jobbe med noe hun brenner for, selv om det til tider er tøft å være hun som kommer utenfra.

– Men livsstilen her i Norge passer meg – den gjør meg mindre stressa, smiler hun.

Gisella Francisca in sitt favoritt-koronaantrekk.

Lockdown-vibe

Under pandemien har hun valgt mye koseklær, som denne todelte strikke-dressen fra KappAhl.

– Det store kjedene er flinkere til å ha større utvalg i pluss-size-klær enn de merk eksklusive designerne. Denne deilige dressen har jeg i flere farger – superbehagelig å ha på når du er på hjemmekontoret, men også fin nok om du skulle møte folk. Og helt perfekt på en regnfull dag når du bare skal kose deg hjemme. Den har en sånn typisk comfy vibe – eller lockdown vibe, som jeg har begynt å kalle det, sier Gisella Francisca.

– Ellers er jeg blitt glad i jeans, noe som er nytt for meg. Tidligere har jeg gått mest i kjoler men etter som flere av de store kjedene har begynt å lage jeans i større størrelser er det blitt mer aktuelt. Jeg er spesielt glad i jeansene fra Lee x HM Collection og fra Cubus, som jeg bruker på jobben – de er supercomfy.

Nå skal det bli farger og fest, lover Gisella Francisca

Reglene skal brytes

Når samfunnet åpner igjen er hun ikke i tvil: det skal feires – helst med en ny, lekker kjole.

– Jeg har mistet venner i Brasil til pandemien, og det har gjort meg enda mer oppmerksom på hvor skjørt livet faktisk er, og hva som er viktig. Vi får ett liv, hvorfor ikke gjøre det beste ut av det? Denne sommeren vil jeg bruke trangere mer kroppsnære kjoler, og plagg lyse glade farger, og se helt bort fra alle disse reglene som påtvinges oss som industrien liker å kalle «pluss-size», sier Gisella og jubler over at vi ikke lenger trenger la oss styre av motemagasinenes definisjoner på skjønnhet og idealer, men heller la oss inspirere av folk vi selv liker i sosiale medier.

– Selv om jeg har god selvtillit og trives med kroppen min og de bildene jeg legger ut i sosiale medier ønsker jeg å bli enda mer modig nå, og velge å gå i akkurat hva jeg vil.


Eirik Mogseth, stylist, skribent og butikkeier

– Er sugen på vårmote

Eirik Mogseth underviser på SOFI, School Of fashion Industry i Oslo, og i tillegg eier og driver han den lille, velkuraterte vintagebutikken Ekko på Grünerløkka. Livet under pandemien har vært tøft, både med nedstengingen av samfunnet og på toppen av elendigheten et innbrudd i butikken. Men han velger å være optimist.

– Det har jo trukket ut, men nå er det vår og alt går i riktig retning. Jeg håper vi snart kommer litt mer tilbake til normalen, vi får bare følge med på nyhetene, smiler han.

Aldri joggebukse

Gjennom året har han undervist digitalt på SOFI, men den siste tiden er det blitt åpent for å møte studenter ansikt-til-ansikt. Så komfymote har det blitt, men ikke joggebukse.

– Jeg har gått mest i jeans og T-skjorte, det er min kosedress, og en klassisk kombinasjon. Joggedressen har aldri vært min uniform. Jeg heller nok mer mot James Dean og femtitallet, enn pastellfarget Juicy Couture, selv om sistnevnte er mer for jenter. Det verste jeg ser er full tracksuit med logo på rumpa, selv om det er på full fart tilbake i motebildet. Det blir litt sånn: «se hvor jeg har vært og shoppet!» liksom. Jeg foretrekker en mye mer diskré stil.

– Men onesies og sånne myke koseklær er behagelige, da?

– Jo da, jeg ser den. Og jeg tror også at man iblant blir påvirket av det man ser andre gå med, kanskje mer enn man er villig til å innrømme. Men hvis jeg bare hadde gått rundt i pysjen så hadde jeg ikke følt at jeg våknet skikkelig. Derfor har jeg vært nøye med hvordan jeg har kledd meg hjemme, selv når jeg ikke skal noe spesielt. Det er for å ikke miste det helt, og å kjenne at man fortsatt har sansen.

Klassisk i jakke fra norske Livid og sneakers fra Veja/Dapper


Liker å dresse seg opp

Eirik Mogseth ser fram til at det skal bli mer normale tilstander, og er skikkelig klar for farger og fest. Og antrekket? Det har han klart.

– Ja, jeg merker at jeg er sugen på mote igjen. Pynte meg, dresse meg opp og finne på ting. Det ligger nok i min natur å dresse meg litt opp.

Det ligger nok i min natur å dresse meg litt opp.

—  Eirik Mogseth

– Hva gleder du deg mest til å ha på deg når samfunnet åpner igjen?

– Da skal jeg ha på meg en high end Hawaii-skjorte fra Jacquemus, fjorårets gullkjøp fra en av mine absolutte favorittbutikker, Luck på Grünerløkka. Den er skikkelig åttitallsstor, og har et heftig blomsterprint, store svarte blomster på herlig gul bunn – virkelig energigivende. Printet er grafisk og kan minne litt om syttitallsviben til Marimekko. Dette er en piece man ikke vil «bruke opp» fordi den er såpass mye i seg selv at man gjerne venter på en spesiell anledning til å ha den på.

Eirik Mogseth kjøpte skjorte på Luck. Men brått var det slutt på alle fester.

Jeg aner paraplydrinker og sommerfester her?

– Ja, jeg blir ordentlig glad og feststemt av å ha den på. Og så vil jeg kombinere med svarte løstsittende dressbukser fra Weekday – et koronakjøp som jeg aldri fikk anledning til å bruke. Og til dette: mine nyinnkjøpte, helt ubrukte rocka solbriller fra Saint Laurent. Det blir min George Michael look!

Endelig skal Eirik Mogseth snart få ta på den fine skjorta som har hengt i skapet i nesten hele fjor.Mer fra: Oslo