Oslo

Ensomhet kan være like skadelig som å være storrøyker

Psykolog Anne Hilde Vassbø Hagen sammenlikner den helseskadelige ensomheten med å røyke 15 sigaretter om dagen.

Ensomhet er et voksende problem. Mange har kjent på ensomheten under nedstengingen av landet, og daglig leder Anne Hilde Vassbø Hagen ved Institutt for Psykologisk Rådgivning sier følelsen kan vær direkte helseskadelig. Nå har hun laget en liten animasjonsfilm på YouTube der hun forteller at én av fem føler seg ensomme, og at det i verste fall kan være like skadelig som å røyke 15 sigaretter om dagen.

Hva slags følelse er ensomhet?

– Det er litt sammensatt, men de to mest sentrale følelsene i ensomhet er tristhet og redsel. De fleste tenker kanskje på det som trist, denne følelsen av at ingen egentlig kjenner meg, ingen bryr seg om meg og ingen har noen gang sett meg, eller vet hvem jeg er. I tillegg er det en slags frykt, når du er alene er det ingen der som passer på deg eller beskytter deg om det skjer noe farlig. Slik at det gir en utrygghetsfølelse som kan gjøre deg redd, sier Anne Hilde Vassbø Hagen.

– En form for ensomhet er den tristheten du kan føle om du har mistet noen du er glad i. Da kan det å skulle ta initiativ til nye bekjentskaper være vanskelig fordi man savner noen.

De to mest sentrale følelsene i ensomhet er tristhet og redsel.

—  Psykolog Anne Hilde Vassbø Hagen.

Frykt for avvisning

Ifølge psykologen hender det at folk som føler seg ensomme bruker avvisning i frykt for at de selv skal bli avvist.

– Ja, man har kanskje opplevd å bli avvist eller forlatt tidligere, og tør dermed ikke knytte seg til noen i frykt for at det skal skje igjen. Og så forblir de ensomme av den grunn, sier Anne Hilde Vassbø Hagen.

Anne Hilde Vassbø Hagen, daglig leder & psykolog ved Institutt for psykologisk rådgivning

– Det er kanskje en av de vondeste og mest problematiske måtene å være ensom på. Og ganske annerledes enn det å være ensom fordi du ikke har nok folk rundt deg, mangler kjæreste eller venner.

Men hvorfor blir man så redd for avvisning?

– Det kan være at folk har med seg vonde livserfaringer. Kanskje har de mistet noen nære tidlig i livet, en forelder som har dødd, for eksempel. Eller de har vært mye overlatt til seg selv og ikke fått nok støtte i barndomsår og ungdomsår. Og så har de utviklet en kronisk form for ensomhet og tilhørende frykt for å knytte seg til andre, fordi det innebærer en risiko.

Psykisk syk

Ifølge Anne Hilde Vassbø Hagen kan det være skremmende å skulle gjøre noe med ensomheten, og ofte klarer man ikke gjøre noe med følelsen, selv om det blir en form for selvsabotasje.

– Dermed blir du gående i en tung emosjonell situasjon der du aldri får det du trenger. For alle mennesker har behov for å bli sett av noen og å være tilknyttet andre, sier hun.

I verste fall kan ensomhet gjøre deg alvorlig psykisk syk.

– Ensomhet er en av hovedingrediensene i mange former for psykisk lidelse. For eksempel er ensomhet veldig sentralt i angst og depresjon.

Ensomhet er en av hovedingrediensene i mange former for psykisk lidelse.

—  Anne Hilde Vassbø Hagen

Kan du dø av ensomhet?

– Ja, vi antar at mange av dem som tar selvmord føler seg ensomme. Noen kjenner kanskje på en intens skam over noe de har gjort, eller en situasjon de har satt seg selv i, og dermed tror at de ikke har noen verdi. Kanskje føler de seg helt alene i verden og tenker: det betyr ikke noe for noen at jeg forsvinner, og jeg har det bare vondt og orker ikke mer, sier Anne Hilde Vassbø Hagen.

Selvskading

Selvskading er, ifølge psykologen, ofte forbundet med ensomhet.

– Det kan skje at den som er ensom får en eksistensiell følelse av at de ikke finnes, fordi det ikke er noen vitner til deres liv. Og tenker: jeg stoler ikke på noe av det jeg tror eller føler, for det er ingen å spille ball med. Det er ingen som ser meg. Da kan selvskading gjøre at de kjenner helt fysiske at de eksisterer. Og noen ganger kan det gå veldig galt, slik at man dør som følge av selvskading, sier Anne Hilde Vassbø Hagen.

– Samtidig er det sånn at hvis du utvikler en alvorlig psykisk lidelse uten at du følte deg ensom i utgangspunktet, så vil du etter hvert føle deg ensom fordi du har det vanskelig og føler at andre ikke forstår eller ser hvordan du har det.

Ensom i flokk

Det hender at folk føler seg ensomme midt i en gjeng med mennesker, eller i parforholdet. At man ikke blir ordentlig sett av den man lever sammen med. Det kan, ifølge Anne Hilde Vassbø Hagen, skyldes at du har noen ubearbeidede sår i bagasjen.

– Det er typisk for personer som har med seg livserfaringer, der det å knytte seg til andre har vært problematisk. Selv om de er sammen med andre tør de ikke helt å være seg selv, og skjuler deler av hvem de er. Emosjonelt strever de med å koble seg på, og tillater ikke seg å tro på andre når de viser interesse fordi at de regner med å bli avvist eller forlatt.

Skam

I et samfunn der det å være utadvendt og sosial er egenskaper som hylles, er det ikke uvanlig at folk føler skam over ensomhet. At du tenker at det må være noe galt med deg selv dersom du ikke klarer å få deg venner eller kjæreste.

– Jeg tror nok at det er mange som syns det er flaut og skamfullt å ikke ha venner, at man føler seg mislykket. Og de gir selvkritiske tanker en slags mening, for eksempel: jeg er så kjedelig, så stygg, så tjukk eller noe annet galt, slik at ingen vil ha meg. Jeg er umulig å elske. Og sånt er det selvfølgelig vanskelig å snakke om, sier Anne Hilde Vassbø Hagen.

Å gå i terapi er en mulighet til å bearbeide de vonde følelsen, og i dag tilbyr mange psykologer terapi over videomøter. Likevel sitter det langt inne for mange å be om hjelp.

– Terskelen kan være ganske høy, og det er ikke heller alltid at det finnes noe lett tilgjengelig tilbud. Så selv om man har lyst er det ikke sikkert muligheten er der, om man ikke kan gå privat og betale selv.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Utforsk minnene

Hvis man har et stort problem med ensomhet og man ikke mangler relasjoner eller nettopp har mistet noen, så har Anne Hilde Vassbø Hagen tro på å utforske sin egen minnebank.

– Tenke tilbake på alle de vonde situasjonene der du følte deg avvist eller ikke følte deg sett, og prøv å forstå og bearbeide det. Det kan man til dels gjøre på egen hånd, gjerne skrive ned utfyllende detaljert om episodiske minner der du kan huske at du var veldig ensom. Terapeutisk skriving kan være en effektiv måte å hjelpe seg selv. Om du snakker med en god venn, må du tørre å være sårbar. Men jeg vet det er lettere sagt enn gjort, sier Anne Hilde Vassbø Hagen.

Dersom du har vokst opp i en familie der du følte at du aldri ble sett eller forstått råder hun deg til å ta en prat med søsken og se hvordan de opplevde det.

– Det kan gi en bredere forståelse av hva som har skjedd. Følelsen av å ha vært i samme båt kan gjøre at man ikke føler at de var egen feil, men kanskje foreldrene som ikke gjorde god nok jobb.

Dersom man kjenner noen som sier de sliter med ensomhet, hva bør man gjøre?

– Jeg har tro på gode samtaler, der du som venn må lytte mer enn å bidra til samtalen med egne opplevelser. Spør dem om livet sitt istedenfor å fortelle om ditt. Ta deg tid, la den andre fortelle og føle at du hører ordentlig på dem.

Trenger du noen å snakke med?

Her kan du få hjelp:

Kirkens SOS: 22 40 00 40 eller chat: soschat.no

Røde Kors: 800 33 321 eller chat korspaahalsen.rodekors.no

Mental Helse: 11 61 23 eller chat sidetmedord.no
Mer fra Dagsavisen