Oslo

Vestli skole i Groruddalen i Oslo stenges i en uke etter påvist mutert virus på nær samtlige trinn

Det er påvist tilfeller av mutert virus på nesten samtlige trinn på Vestli skole i Oslo. Hundrevis av elever og nesten alle lærerne sendes i karantene.

Av Fredrik Moen Gabrielsen, NTB

Skolen stenges for fysisk undervisning i hele neste uke, opplyser skolen på sine hjemmesider.

– Jeg synes dette er veldig alvorlig, først og fremst med tanke på elevenes læring. Vi måtte jo stenge før vinterferien også, sier rektor Ellen Sundby til NTB.

Det er påvist tilfeller av mutert virus på samtlige trinn med unntak av tredje trinn. Rektoren opplyser at på enkelte av trinnene er det snakk om påvist mutert virus hos elevenes foreldre.

Skolen understreker at de holder det som veldig sannsynlig at det også er smitte på tredje trinn.

– Bekymringsfullt

Det første trinnet ble tatt ut i karantene onsdag, og det påfølgende døgnet har de andre trinnene fulgt etter.

Rektoren sier at det er veldig mange av elevene på skolen som er søsken, og flere på tredje trinn har søsken på de øvrige trinnene.

– Det er jo ikke bra for elever å være så mye inne. Her er det snakk om storfamilier, med mange barn på liten plass, og jeg synes det er bekymringsfullt, sier hun.

Denne uken tok skolen i bruk sine splitter nye lokaler, og rektoren synes det er leit at alle elevene nå sendes hjem.

– Vi hadde jo håpet å kunne ha masse fine aktiviteter nå, men vi har dessverre ikke fått til noen åpning. Og vi visste jo at det kunne oppstå smitte, men dette kom veldig fort, sier hun.

Samarbeider med sporingsteam

Sundby sier skolen har samarbeidet tett med smittesporingsteamet i Stovner bydel.

– Det har vært et nært samarbeid, så egentlig går dette veldig fint. Jeg kjørte akkurat forbi teststasjonen på Rommen, og der var det kjempekø. Det er gledelig, sier hun.

Vestli skole har om lag 530 elever, hvorav rundt 90 prosent er flerspråklige. De største språkgruppene er norsk, urdu, somali og tamilsk, ifølge skolens hjemmesider.

Enda en skole

Torsdag kveld ble det kjent at også Stasjonsfjellet skole, som også ligger i Stovner bydel, stenger for fysisk undervisning etter at det er påvist koronavirus ved skolen. Dermed blir det digital skole fra fredag og fram til mandag 15. mars for alle de 300 elevene ved ungdomsskolen.

– Det er oppdaget smitte på skolen, men vi har ikke funnet smittekilden til den ansatte som har fått påvist smitten, sier rektor Simon Jara til VG.

Det er ikke påvist smitte blant elevene. Rektoren opplyser at de fikk vite om smitten torsdag ettermiddag, og at helsemyndighetene rådet dem til å stenge skolen.

– Smittesporingsteamet jobber nå, og jeg har ikke så mye mer informasjon, fordi vi ikke kjenner til spredningen. Viruset er ikke sekvensert, sier Jara.

Saken er oppdatert

Mer fra Dagsavisen