Matoppskrifter

Knallbra fra Muga

Muga Reserva er en knallbra Rioja-vin i 2018-årgangen

Bodegas Muga er et av Riojas aller beste vinhus og det lages flere toppviner, som Aro, Torre Muga og den mer tradisjonelle Prado Enea som er å få på polet. 2018-årgangen var ikke den beste i Rioja, noe som førte til at Muga valgte å ikke lage disse vinene. I stedet har de latt druene fra disse vinene gå inn i Muga Reserva og Muga Selección Especial. Når det Muga Reserva 2018 er dette en praktfull vin med meget bra konsentrasjon og nydelig balanse. Drikk til biff og vilt.

Torre Muga er en av de moderne vinene til Muga, i motsetning til Prado Enea Gran Reserva, som får lang lagring på fat og flaske. Den lages kun i de beste årgangene og er inne på polets bestillingsutvalg i 2019-årgangen. Vinen er blant annet modnet 18 måneder på nye franske fat og resultatet er en nydelig og konsentrert, men kostbar vin som trygt kan få noen år kjelleren.

Blant ukens viner er også Castell d’Age Solstice 2021 som er en meget bra oransjevin laget av garnatxa blanca. På tampen tar vi også med oss kartongvinen Langhe Rosso fra Piemonte-produsenten Vajra som er et meget godt kjøp på polets basisutvalg.

---

Foto: Vinmonopolet

3098901 Muga Reserva 2018 (Rioja, Spania) kr 300 (91 poeng) (BA)

Har kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke og modne bær sammen med tørket frukt og noe fat. Har bra konsentrasjon og smaker av syrlig og mørk bærfrukt sammen med mineraler og noe fat. Avslutter med en del tannin og nydelig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

3149201 Torre Muga Reserva 2019 (Rioja, Spania) kr 939,90 (94 poeng) (BU)

Har dyp rødlilla farge. Lukter av søte og mørke bær sammen med tre og noe vanilje fra eiken. Har meget bra konsentrasjon og smaker av mørk og søt bærfrukt sammen med krydder og en god del fat. Avslutter med en god del tannin og nydelig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

14491201 Castell d’Age Solstice 2021 (Catalonia, Spania) kr 239,90 (87 poeng) (BU)

Middels kraftig oransje farge. Lukter av aprikos, plommesyltetøy, nåletre og mineraler. Har nokså bra konsentrasjon og smaker av sitrus sammen med aprikos før den avslutter med noe tannin og herlig syre i avslutningen.

---

---

Foto: Vinmonopolet

8241206 Vajra Langhe Rosso (Piemonte, Italia) kr 545 for tre liter (85 poeng) (BA)

Har nokså lys rødlilla farge og lukter av røde bær sammen med krydder og urter. Har middels fylde og smaker av røde bær sammen med urter og krydder. Avslutter med litt tannin og herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

1282201 Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut (Burgund, Frankrike) kr 179,80 (87 poeng) (BA)

Det er tid for bobleviner og denne rosa varianten fra Delorme er laget av 100 prosent pinot noir. Har nokså kraftig rosa farge og lette og fine bobler. Lukter av sitrus sammen med røde bær og kalkaktige mineraler. Har fin mousse og smaker av sitrus sammen med forsiktig bærpreg, kjeks og mineraler før den runder av med herlig syre. Perfekt til aperitiff eller alt og ingen ting.

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: