Nyheter

Dansk vri på ny by

21 innsendte forslag er redusert til fire vinnerforslag, som skal forme framtidens Hovinby. Blant vinnerne er et dansk arkitektfirma.

Bilde 1 av 4

I 2030 kan en helt ny «by» for 60.000 innbyggere står klar innenfor Oslos grenser.

Området er på størrelse med Oslo sentrum innenfor Ring 2 og strekker seg fra Bjerke i nord til Bryn i sør, fra Løren i vest til Breivoll i øst.

Fire vinnere

I går kunne byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen og direktør i Plan og Bygningsetaten, Ellen de Vibe presentere de fire vinnerne under en seremoni i Rådhuset.

– Fellestrekkene i de fire forslagene er grønne lunger, og hvordan de forskjellige delen av Hovinbyen bindes sammen, sier de Vibe til Dagsavisen.

Danske planer

Det danske arkitektfirmaet Sleth A/S, står bak ett av de fire vinnerforslagene.

– Dette var en konkurranse vi bare var nødt til å være med i. Både med tanke på størrelse og viktighet. Det å være med å utvikle Europas hovedsteder, var noe vi ikke kunne si nei til, sier arkitekt Søren Leth til Dagsavisen.

Arkitektfirmaet har vært med på å utvikle store byprosjekter tidligere, blant annet Nordhavnen i København.

– Det prosjektet er litt lik HafenCity i Hamburg som er under utvikling, men dette i Oslo er enda større, sier Søren Leth.

– Hva har dere først og fremst lagt vekt på i utformingen?

– Først og fremst de eksisterende kvaliteter. Det ligger mye her fra før av. Vi vil bygge opp forskjellige bysentra, og binde de sammen. Være kreative og bærekraftige, sier arkitekt Rasmus Therkildsen.

De danske arkitektene har tidligere vært i området, og gleder seg til å se det på nytt, nå som er en av vinnerne.

– Vi gleder oss til å være med i fortsettelsen. Vi håper at det kommer noe ut av dette, og at vi fortsatt kan holde en tett dialog med Oslo kommune, sier Søren Leth til Dagsavisen.

– Dette prosjektet er det største vi har vært med på. Det er spennende å kunne være med på å utvikle en helt nye by i Oslo.

Kommuneplan

– Forslagene har mange gode sider, og at det er viktig at det kommer nå så tidlig i prosessen. men dette er så mye større enn tidligere prosjekter, så det er viktig at vi er så tidlig ute, sier byråden.

– Dette viser at Oslo har de arealene som trengs for å ta imot veksten i årene framover, sier han.

Også Ellen de Vibe gleder seg til å ta fatt.

– Juryen har plukket ut fire forslag, som har ulikheter som er interessante. Forbindelse og koblinger mellom transportforbindelser, grønn mobilitet og grønne områder er framtredende i flere av dem, sier Ellen de Vibe.

Mer fra Dagsavisen