Verden

Videre uten patriarken

SPLITTET: Nelson Mandelas familie står sammen i sorgen. Men mange lurer på om det vil fortsette slik for familien som har vært preget av konflikter i mange år.

I morgen er det først og fremst nærmeste familie som skal ta farvel med Nelson Mandela, når han begraves i hjemstedet Qunu i Eastern Cape. De sørger alle over tapet av en ektemann, far, bestefar og oldefar. Men Sør-Afrikas mest kjente familie har hatt en rekke stridigheter, og nå er deres felles overhode borte. Hva vil da skje videre, undrer mange.

Seks barn

Mandela og kona Graca Machel møtte hverandre sent i livet og har ingen barn sammen. Men Nelson Mandela fikk til sammen seks barn, hvorav kun tre lever fortsatt. Han fikk fire barn med sin første kone, Evelyn Mase, hvorav kun datteren Makaziwe, lever. Med hans andre kone Winnie Madikizela fikk han to døtre som fortsatt lever; Zenani og Zindzi. Til sammen 17 barnebarn og 14 oldebarn er det blitt siden.

Både innenfor de ulike sidene av familiene og mellom familiene har det vært stridigheter.

- I den første familien er det en følelse av at de har blitt drevet bort, skrevet ut av Mandelas liv. I Winnies familie er det en oppfatning om at den første familien har forsøkt å utnytte Mandelas navn, skriver David James Smith i biografien «Young Mandela».

Men Nelson Mandelas enke, Graca Machel, og ekskona Winnie, ser ut til å gå godt overens.

Gravde opp levninger

Et eksempel på splittelsen også innenfor familien som er etterkommere av Mandela og hans første kone Evelyn, kom senest i sommer, da Mandela ble alvorlig syk. For to år siden bestemte nemlig ett av Mandelas barnebarn, parlamentsmedlemmet Mandla Mandela, at levningene etter Mandelas tre avdøde barn skulle graves opp fra sine gravsteder i Qunu, Mandelas hjemsted, og flyttes 20 kilometer til Mvezo, der Mandla hadde bygget opp et besøkssenter til minne om sin bestefar. Mandela ble født der, men vokste opp i Qunu. En av de avdøde var Mandla Mandelas egen avdøde far, som døde av en aidsrelatert sykdom i 2005. De to andre døde som barn.

Men i sommer vant 16 familiemedlemmer, anført av Mandlas tante, Makawize, rettens medhold i at levningene skulle flyttes tilbake til Qunu.

Mandla Mandela ble svært opprørt, og mener han som leder i landsbyen Mvezo og sønn av en av de avdøde, hadde rett til å gjøre som han gjorde. Andre mener det var et forsøk på å sikre at også Nelson Mandela ville bli gravlagt i Mvezo ved besøkssenteret.

Vinmerke

Men det er flere som er anklaget for å ha utnyttet Mandelas navn. En egen vinprodusent er etablert med Mandelas navn; House of Mandela, som datteren Makaziwe og barnebarnet Tukwini har startet. To andre barnebarn er med i realityserien «Being Mandela», og et eget klesmerke er også blitt knyttet til navnet til Mandela. Det strides også om hvem som skal ha kontrollen over diverse fond etter Mandela. Mandelas eldste barnebarn, Ndileka, har sagt at Nelson Mandela, til tross for stridighetene, har vært limet som har holdt dem sammen. Mange lurer derfor på hvordan det vil gå etter at han nå er borte.

Minst 5.000 mennesker er ventet til morgendagens begravelsesseremoni i Qunu. Men avslutningen ved graven under Nelson Mandelas begravelse vil være en privat seremoni for familien. Kun den offentlige seremonien tidligere på dagen vil bli vist for andre, sier en regjeringstalskvinne.

- Familien har indikert at de vil at selve begravelsen skal være for familien. De vil ikke at den skal sendes på TV. De vil ikke at folk skal se at Mandela blir senket i graven, sa Phumla Williams til nyhetsbyrået AFP i går.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen