Verden

Valgtaperne feiret som vinnere

Sparemotstanderne tapte i gårsdagens valgthriller i Hellas og resten av Europa puster lettet ut, men den tapende venstrekoalisjonen Syriza feiret mest.

Aten (Dagsavisen): Med røde flagg og revolusjonssanger danset Syriza-tilhengerne seg gjennom den varme juni-natten i sentrum av Aten i går. Foran partiets hovedkvarter ved Omonia-plassen i de fattigere områdene av Aten ble Syriza-leder Alexis Tsipras tatt imot med full jubel, klemmer og et blitzregn fra det store pressekorpset som allerede hadde ventet i timesvis på venstresidens store håp.

At Syriza faktisk tapte for det konservative Nytt demokrati var det vanskelig å oppdage. Kontrasten til valgvinnerne kunne knapt vært større. På Syntagma-plassen der Nytt demokrati har sin blå valgstand var det lite fest å spore noen timer etter at de offisielle valgresultatene var klare.

- Vi frykter det kommer til å bli et nytt valg igjen snart, og at Syriza bare vil vokse enda mer fram til da, sier en nedslått  studentpolitiker som ikke vil ha navnet sitt på trykk.

Tett løp

Meningsmålingene de siste ukene før valget viste tett løp mellom valgets to hovedmotstandere og de første opptellingene i går kveld viste også at Nytt demokrati og Syriza lå svært jevnt på oppunder 30 prosent. Noen timer etter at valglokalene stengte i går kveld kunne likevel den konservative lederen Antonis Samaras erklære seieren for sin.

Nytt demokrati oppnådde 29,7 prosent av stemmene og Syriza 27 prosent.

Men på partistanden på Syntagma plassen i går natt sier flere partimedlemmer i Nytt demokrati at de gjerne skulle sett at Syriza ble størst i gårsdagens valg.

- Om de hadde fått prøvd seg nå ville de feilet og folket ville innsett at Syriza ikke har løsningen på Hellas’ problemer. Jeg tror minst ti prosent av stemmene til Nytt demokrati skyldes folks frykt for å gå ut av euroen. Det kommer til å bli tøffe uker for oss nå framover, sier en av dem.

Ingen klar regjering

De første utfordringene handler om å danne en koalisjonsregjering. Det mislykkedes de greske partiene med etter det opprinnelige parlamentsvalget 6. mai og når valgvinner og Nytt demokrati-leder Antonis Samaras i dag klokken halv 12 norsk tid får i oppdrag av den greske presidenten å danne en regjering er det langt fra klart hvem som vil bli med i den.

Det liberale PASOK har helt fram til valgdagen i går sagt at de er klare for å regjere med Nytt demokrati i en koalisjon. I går kveld varslet partiledelsen at de også vil ha med Syriza, men det vil verken Nytt demokrati eller Syriza.

Enormt fall

PASOK er gårsdagens store valgtaper og endte på 12,3 prosent. Det er et enormt fall for et parti som fikk 44 prosent i valget i 2009. I Aten blir derfor PASOKs krav til koalisjonspartnere tolket som taktikk og et forsøk på å gjøre seg mektigere enn de er. Uansett vil nok Nytt demokrati lete etter flere koalisjonspartnere for å styrke forhandlingsgrunnlaget.

For selv om både Europeiske statsledere og markedene pustet lettet ut over at spareforkjemperne vant i valget i går, er det på ingen måte klart hvordan Hellas skal komme seg ut av landets enorme økonomiske problemer. Det kommer til å bli tøffe forhandlinger både i det greske parlamentet og med EU-lederne framover.

 Brakvalg for Syriza

Med et sterkt Syriza i opposisjon blir det enda vanskeligere. Det venstreradikale partiet har gått fra å være et marginalt venstreparti med en oppslutning på 4,6 prosent i valget i 2009 til hele 27 prosent nå. Konservative Nytt demokrati går derimot tilbake med 3,5 prosent fra valget i 2009.

Også fra valget i mai har Syriza styrket seg kraftig. Venstresidens enorme framgang har gjort leder Tsipras kampklar.

- Mandag fortsetter vi kampen, sa han til full jubel fra tilhengerne i går kveld.

- I dag var bare begynnelsen, ropte tilhengerne tilbake.

Mer fra Dagsavisen