Verden

Usbekistan: – Vi varslet Sverige om Akilovs IS-koblinger

Usbekistans utenriksminister hevder Akilov ble radikalisert utenfor hjemlandet.

Av: NTB og Tone Magni Finstad Vestheim

Den 39 år gamle usbekiske statsborgeren som utførte lastebilangrepet i Stockholm, var rekruttert av IS, ifølge Usbekistans utenriksminister.

Sikkerhetstjenesten i Usbekistan hadde forut for angrepet sendt informasjon om den 39 år gamle Rakhmat Akilov til Sverige, via et annet vestlig land, opplyser utenriksminister Abdulaziz Kamilov til Reuters.

LES OGSÅ: Ali Esbati om Stockholm-terroren: Dragkamp mot mørke krefter

– Rekruttert utenfor Usbekistan

Utenriksministeren sier ikke hvilket land det dreier seg om, men hevder at Akilov ble rekruttert av IS etter at han forlot Usbekistan og bosatte seg i Sverige i 2014.

Ministeren sier til Sky News at de utredet Akilovs angivelige koblinger til terrororganisasjonen IS, skriver den svenske avisen Dagens Nyheter.

– Politi visste om sikkerhetsrisiko

Usbekistans ambassade i Berlin sier til Dagens Nyheter at de fikk en forespørsel fra svenske myndigheter om å bistå med utredningen av Akilov.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har tidligere sagt at de ikke kan kommentere denne type opplysninger.

Men ifølge avisen Expressen skal sjefen for Säpo like etter pågripelsen av Akilov ha uttalt at det ikke var noen aktuelle saker på ham hos Säpo. Derimot "fantes det etterretning fra i fjor om en slags sikkerhetsrisiko", skal Säpo-sjefen Thornberg ha sagt.

– Vi arbeidet med de opplysningene vi fikk, men opplysningene kunne ikke belegges, sa Thornberg til Expressen.

Säpo-sjefen uttalte da at 39-åringen "ikke hadde noen type koblinger til ekstremistmiljø", ifølge Dagens Nyheter.

Har fått 1.000 tips

Akilov ble tirsdag varetektsfengslet. 39-åringen har erkjent at han kjørte en lastebil inn i en folkemengde i Stockholm forrige fredag. Fire personer ble drept i terrorangrepet.

Svensk politi opplyste torsdag at det så langt er mottatt 1.000 tips i saken og at det er gjennomført over 700 avhør. Videre er det utført flere aksjoner mot boliger, og 300 beslag skal analyseres. 50 politifolk skal i tiden framover jobbe på fulltid kun med denne saken.

LES OGSÅ: Sverige på prøve etter terroren

Mer fra Dagsavisen