Makoto Saito ved Japans meteorologiske institutt peker på senteret for jordskjelvet som utløste tsunamien som traff kysten av Japan. FOTO: YOSHIKAZU TSUNO/AFP/NTB SCANPIX

Tsunami traff kysten av Japan

Japans østkyst ble fredag rammet av et kraftig skjelv og en meterhøy tsunami. Men det er ikke meldt om skader.

TOKYO: Tsunamien traff byen Ishinomaki på Japans kyst mot Stillehavet etter at et kraftig jordskjelv med en styrke på 7,3 rammet området.

En time senere ble alle tsunamivarsler avblåst, men hendelsen var likevel en ubehagelig påminnelse om den fryktelige marsdagen i 2011 da tolv meter høye bølger slo inn over det samme kystområdet.

Ishinomaki ligger i distriktet Miyagi nordøst i Japan, som ble hardt rammet av skjelvet og tsunamien i fjor. Den gang omkom 20.000 mennesker, og hundretusener ble hjemløse. Skjelvet hadde da en styrke på 9,0.

 

Høyhus svaiet

Fredagens skjelv fikk bygninger i Tokyo til å svaie kraftig. Rystelsene var svært skremmende, ifølge en svensk journalist som befant seg på et hotell i Tokyo.

– Det var veldig ubehagelig, sier Johan Nylander til nyhetsbyrået TT.

– Men når jeg så på japanerne, virket det ikke som om noen brydde seg. Folk sto og lo og pratet. De er jo vant til det, sier han.

 

Atomkraftverk

Et varslingssenter for tsunamier i Stillehavet varslet tidligere at skjelvet ikke ville utløse en omfattende tsunami i resten av regionen.

Katastrofen i 2011 gjorde store skader på flere atomreaktorer i Fukushima. Det første til at operatøren fikk problemer med å kjøle ned reaktorene, som derfor begynte å smelte.

Fredagens skjelv har ikke ført til ytterligere skader på det ødelagte atomkraftverket i Fukushima, opplyser verkets operatør til AFP.

 

Telefonkaos

Mange japanere kastet seg på telefonen etter skjelvet, og i Miyagi var det vanskelig å komme fram på linjene.

– Min farmor sa at hjertet holdt på å hoppe ut av kroppen. All redsel fra det forrige skjelvet kom tilbake, sier Saki Sato, en japaner som nå bor i Borås i Sverige.

Farmoren bor i byen Shichigaharna, rett nord for Sendai, som også ble hardt rammet i mars i fjor.