Verden

Trump trekker USA fra frihandelsavtalen TPP

President Donald Trump har signert en ordre.

President Donald Trump har signert en ordre om at USA skal trekke seg fra frihandelsavtalen TPP mellom USA og Stillehavsregionen.

– Vi har diskutert dette lenge. Det vi nå har gjort, er flott for amerikanske arbeidere, sa Trump da han signerte ordren i Det hvite hus mandag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Proteksjonistisk linje

Trump følger dermed opp tidligere uttalelser om å føre en mer proteksjonistisk linje og skrote frihandelsavtaler. Frihandelsavtaler truer amerikanske arbeidsplasser, mener han.

TPP-avtalen ble signert av tolv land i Stillehavsregionen i 2016, men er ennå ikke satt ut i livet. Japans statsminister Shinzo Abe har sagt at TPP-avtalen er meningsløs uten USA.

NAFTA

Trump har også varslet at han vil reforhandle frihandelsavtalen som USA inngikk med Mexico og Canada i 1994 – NAFTA. Det er ventet at han også vil signere en ordre om dette mandag, melder NBC News , som i likhet med CNN siterer ikke navngitte kilder.

Ordren om at USA trekker seg fra TPP-avtalen, vil være den første han gir mandag, opplyser en kilde i Det hvite hus. Det vil også være Trump-administrasjonens første store utenrikspolitiske vedtak.
Obamas verk

Avtalen ble framforhandlet mens Barack Obama var USAs president. Den var ment å demme opp for Kinas stadig større økonomiske innflytelse i verden og skulle fungere som et viktig handelspolitisk rammeverk i det 21. århundret.

Selv om avtalen ble signert i 2016, har den ennå ikke blitt satt ut i livet av de tolv landene som har sluttet seg til den. (NTB)

Mer fra Dagsavisen