Verden

Trump hevder å ha vunnet valget – selv om mange stemmer gjenstår å telle

– Slik jeg ser det, har vi allerede vunnet dette valget, sier Donald Trump. Han hevder den amerikanske nasjon utsettes for valgfusk og en massiv svindel.

Bilde 1 av 2

Av NTB og Pål Karstensen

I en tale mens stemmene telles i USA, gikk Trump gjennom de foreløpige resultatene i en rekke delstater. Han hevdet at han hadde vunnet vippestatene Pennsylvania og Michigan, selv om det gjenstår mange stemmer å telle der.

Dette gjør Trump tilsynelatende svært sikker på at han vil vinne hele presidentvalget – selv om det så langt slett ikke er noen garanti for det.

– Vi kommer til å vinne dette. Og slik jeg ser det, har vi allerede vunnet, sa Trump.

– Stor svindel

Trump kom også med anklager om juks og valgfusk i sin korte tale. Han hevdet at «vår nasjon utsettes for en stor svindel», og at USAs høyesterett vil måtte ta stilling til saken.

– Vi kommer til å gå til høyesterett. Vi ønsker at all stemmegivning må stanse, sa presidenten.

I USA har stemmegivningen allerede stanset, men stemmetellingen pågår en rekke steder. Før talen hevdet Trump på Twitter at hans motstandere forsøker å «stjele» valget.

– Dette er en skam for landet vårt. Vi gjorde oss klare til å vinne dette valget. Ærlig talt så hadde vi vunnet dette valget, hevdet Trump i talen i Det hvite hus.

– På vei mot seier

Etter at Trump var ferdig med å snakke, kom visepresident Mike Pence på scenen og sa at Trump var på vei mot seier. Pence brukte ikke formuleringer som at valget allerede var vunnet.

I talen virket Trump noe mindre sikker på hvordan resultatet ville bli i delstaten Arizona. Kort tid senere meldte nyhetsbyrået AP at Joe Biden har vunnet her.

Trump antydet også at han hadde vært nær ved å erklære seier tidligere på kvelden, men at noe så endret seg.

– Vi forberedte oss på en stor feiring. Vi vant alt. Og så plutselig ble det avlyst.

At en presidentkandidat hevder å ha vunnet før resultatet er klart, skal aldri tidligere ha skjedd i nyere amerikansk historie. Trumps påstand kom ikke som en tydelig erklæring, men nærmest som noe han sa i en bisetning.

Twitter-melding skjult

En stund før Trumps tale hadde Joe Biden holdt en kort tale i Delaware der han sa at «Vi er på god vei mot å vinne dette valget». Rett etterpå skrev Donald Trump i en twittermelding at han leder stort, men at «de prøver å stjele valget. Vi kan ikke la dem gjøre det».

Rett etterpå ble meldingen skjult av Twitter og erstattet med følgende tekst: «Noe eller hele innholdet delt i denne tweeten er omstridt og kan være villedende om en valgprosess».

Les også: «Nerver i høyspenn etter sjokknatt»

Jevnt

Da Biden talte til sine tilhengere sa han at han er optimistisk og forventer å vinne flere vippestater etter hvert som stemmene telles. Både hans tale og Trumps Twitter-melding kom tidlig onsdag morgen norsk tid, etter at de fleste valglokalene i USA var stengt.

Det ligger an til å bli veldig jevnt i årets presidentvalg. Både Trump og Biden har sikret seg en rekke delstater der det var ventet at de skulle vinne.

Trump holdt på Texas og sikret seg også den viktige vippestaten Florida. Med henholdsvis 38 og 29 valgmannsstemmer fra de to statene, ligger Trump på 213 stemmer ved 9-tiden.

Biden var på samme tid tildelt 236 valgmannsstemmer i prognosen etter at det er klart at han vinner den viktige staten Arizona, som gir 11 stemmer. Det trengs minst 270 stemmer for å sikre seg flertall og dermed seier i valget.

Les også: Ingen klar vei til seier for Biden

Kan ta tid

CNN mener valget ligger an til å bli avgjort i delstatene Michigan, Pennsylvania, Wisconsin og nettopp Arizona.

Det er ventet at opptelling vil ta lengre tid i år enn ellers, blant annet fordi pandemien har ført til at langt flere enn vanlig har stemte per post eller levert inn forhåndsstemme. Når disse stemmene er ferdig telt opp varierer fra delstat til delstat.

Mer fra Dagsavisen