Verden

Tømmes for folk

Innen ti dager skal de flere tusen flyktningene ved grensen til Makedonia være flyttet til organiserte leirer i Hellas.

Bilde 1 av 8

I flere måneder har greske myndigheter forsøkt å få flyktninger og migranter til frivillig å fjerne seg fra teltleirene ved Idomeni ved grensen til Makedonia til etablerte leirer andre steder i Hellas. Nå skal grenseområdene tømmes helt for flyktninger og migranter innen ti dager.

I går morges begynte greske myndigheter en omfattende evakueringsoperasjon. Flere busser med mennesker ble skysset bort fra landets største uorganiserte leir og til en leir myndighetene har etablert utenfor byen Thessaloniki nord i Hellas.

Les også: Fjernes fra leirer

– Egen interesse

Greske myndigheter understreker at det ikke skal brukes makt, men mye politi er til stede. Forflytningen i går forløp rolig. Selv om flyktningene egentlig ønsker å bli ved grensen, er det nå mange som innser at det ikke er noen annen mulighet enn å flytte seg.

På det meste var det mer enn 14.000 flyktninger og migranter i området. Før evakueringen begynte denne uka var tallet nede i 8.400 mennesker, først og fremst fra Syria, Irak og Afghanistan.

– Det vi ser i Idomeni kan ikke opprettholdes. Det tjener bare menneskesmuglerne, sier myndighetenes talsperson Giorgos Kyritsis til gresk fjernsyn.

– Å fjerne alle flyktningene fra fornedrelsen i Idomeni er i deres egen interesse, sier Kyritsis.

Levde i håpet

Det er det ørlille håpet om å komme seg videre nordover som har gjort at flyktninger, mange av dem barnefamilier, har holdt ut i flere måneder i uhygieniske forhold i teltansamlinger som har ligget på gjørme og fuktig jord på grunn av mye regn. Myndighetene har opprettet toaletter i området, men forholdene er likevel dårlige.

Grensen til Makedonia ble stengt i februar, samtidig med at alle landene opp langs den såkalte Balkan-ruten gjorde det samme. Gjentatte oppfordringer fra myndighetene om å flytte til myndighetenes egne nyetablerte leirer er blitt fulgt av en del, men mange har ikke latt seg overbevise.

De har hørt at forholdene er dårlige i de andre leirene, og selv om forholdene ved grensen har vært ekstremt ille, har de ønsket å være i nærheten av grensen i tilfelle det åpner seg en mulighet til å slippe over, lovlig eller ulovlig. De siste ukene har flere flyktninger opprettet egne små butikker der de selger brød og andre småting.

Flyktninger har også slått seg ned på jernbanelinjen, noe som har ført til at hovedlinjen fra Hellas og nordover har vært stengt.

Les også: Vil ikke i leirer

Uviss skjebne

Det er en uviss skjebne som venter flyktningene som nå blir flyttet. De syriske flyktningene kan være en del av et relokaliseringsprogram der de kan bli utplassert i andre EU-land, men prosessen går ekstremt tregt, og ingen vet hvor lang tid det kan ta. Andre nasjonaliteter, som afghanere, er ikke en del av et slikt program.

Forholdene ved leirene som er etablert av myndighetene ulike steder i landet er blitt sterkt kritisert av flere humanitære organisasjoner.

– Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor folk ikke vil til disse leirene, heter det i en uttalelse fra Leger uten grenser, som blant annet beskriver en leir i byen Ioannina nær grensen til Albania.

– 1.500 asylsøkere tilbringer dagene i hete, men fryser om natten. De sover i telt uten madrasser og har ikke noe annet enn laken mellom seg og det kalde, harde og steinete underlaget, hevder Leger uten grenser.

Les også: Venter i limbo på Balkan

Mer fra Dagsavisen