Verden

Thrilleren forsterkes etter angrep

Valgutfallet i Frankrike er historisk usikkert. Fire kandidater kniver i praksis om å bli den neste presidenten.

Bilde 1 av 3

PARIS (Dagsavisen): Vil angrepet på Frankrikes paradegate Champs-Élysées påvirke velgerne som fortsatt ikke har bestemt seg? Og i hvilken retning? Det er spørsmålet franskmenn stiller seg før første runde i presidentvalget søndag. Om lag en tredel av velgerne er fortsatt usikre på hvem de skal stemme på, ifølge målinger.

Det ligger an til et historisk spennende valg, etter at ledelsen til sentrumskandidaten Emmanuel Macron og Nasjonal Fronts Marine Le Pen har minket. Også konservative François Fillon og Jean-Luc Mélenchon på ytre venstre har sjanse i den første runden.

Hard kamp

På den siste meningsmålingen publisert av instituttet Elabe i går, utført før angrepet, skiller kun fire prosentpoeng fra sentrumskandidat Emmanuel Macron ned til fjerdeplass.

– Dette er historisk jevnt i vår historie med meningsmålinger, sier Elabe-sjefen til BFMTV.

Macron leder med 24 prosent. Le Pen taper noe terreng, og får en oppslutning på 21,5 prosent. François Fillon får en score på 20 prosent, mens Jean-Luc Mélenchon ligger på fjerdeplass med 19,5 prosent.

Det som vil avgjøre hvilken vei dette går, er hjemmesitterne, om de blir mobilisert, og de som ennå er usikre på hva de skal stemme.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fillon tilbake?

Både Macron, Le Pen og Fillon avlyste i går valgkamparrangment på grunn av angrepet i Paris torsdag kveld, der en politibetjent ble drept og to andre politifolk ble såret da en mann åpnet ild på paradegaten Champs-Élysées. Frankrikes president François Hollande sier at omstendighetene tyder på at det er en terrorhandling. Ekstremistgruppen IS hevder den står bak angrepet, men dette er ikke avklart.

Nå er spørsmålet om angrepet kan innebære en tilbakekomst for den erfarne politikeren François Fillon.

Som tidligere statsminister med lang politisk erfaring er det lett for Fillon å framstå som en erfaren statsmann i en krise. Fillon snakker på ny om faren ved «radikal islamisme».

– Det er oss eller dem, sier Fillon.

Fillon var lenge favoritt, men mistet favorittstempelet etter anklager om at kone og barn skal ha mottatt store summer i lønn for arbeid de ikke skal ha gjort. Fillon har nektet for anklagene, og har nektet å trekke seg.

Mange konservative og eldre velgere er dessuten redd for de økonomiske konsekvensene dersom Le Pen blir president og melder Frankrike ut av EU. Den omstridte kandidaten kan da likevel bli et alternativ.

Macron for ung?

Franske eksperter mener dessuten Emmanuel Macrons unge alder (39) kan telle imot ham i en slik situasjon, til tross for at han tidligere har vært finansminister i Hollandes regjering.

Spørsmålet er også om Le Pen nå vil kunne mobilisere mulige hjemmesittere og andre som ennå ikke har bestemt seg. Le Pen har allerede en solid velgermasse som har bestemt seg for at de skal stemme på henne, i motsetning til Macron. Le Pen gjentok i går kravet om at Frankrike øyeblikkelig må gjeninnføre kontrollen ved grensene og utvise utlendinger som overvåkes av etterretningen.

Le Pen sier at samtlige regjeringer har feilet i kampen mot terrorisme.

Men flere franske politiske kommentatorer mener Nasjonal Front-leder Le Pen samlet sett ikke har gjort en vellykket valgkamp. Partilederen har tidligere ligget opp mot 27 prosent, langt høyere enn på de siste målingene. Nedgangen kommer til tross for at flere av temaene Le Pen mobiliserer stemmer på, som innvandring, raseri mot globaliseringen og sikkerhet, har vært en del av valgkampen.

Splittet land

For Macron-tilhengerne Lyoko (45), Vincent (47), Julien (34) og Rémy (37), som sitter på en kafé i Paris, står valget om hvilken retning Frankrike skal gå: skal landet reformeres, åpne seg opp og stå for progressive verdier med Macron, eller isolere seg hvis Le Pen får makten?

Frankrike er splittet før valget.

– Folk klarer ikke lenger å snakke sammen i Frankrike, sier de.

Macron står utenom de tradisjonelle partiene. Samtidig gjør det folk skeptiske, fordi det er uvant. Macron-velgerne innrømmer at de frykter Marine Le Pen.

– Ja, vi frykter Le Pen. Glasstaket er brutt, og hun framstår legitim, sier de.

Mélenchon opp

Samtidig har Jean-Luc Mélenchon fra ytre venstre klatret de siste ukene. Han ligger foran Sosialistpartiets kandidat Benoît Hamon på målingene.

Det pågår en høyredreining i fransk politikk, og sosialistene fører ikke lenger en sosialistisk politikk, mener arkitekt Jean-Pierre Carpentier (69). For ham er Mélenchon den eneste som snakker om viktige saker, som klima.

Blant franske velgere har politikerforakten økt, etter skandalene og korrupte politikere. Carpentier mener politikerne har skylda for den voksende politikerforakten, som er et av kjennetegnene ved årets franske valgkamp. Han vokste opp i en familie som arbeidet i gruvene.

– I dag er det et oligarki av en politikerklasse. Politikerne er ikke oppriktige. Folk skjønner det. Da blir det vanskelig å tilhøre et parti, sier han.

Mer fra Dagsavisen