Verden

Sparker flere tusen streikende leger

NIGERIA: President Goodluck Jonathan har avskjediget rundt 16.000 leger som streiker i det ebolarammede Nigeria. Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at antallet ebolatilfeller er markant høyere enn fryktet.

Jonathan beordret legene sparket i et internt dokument til helsedepartementet, ifølge den lokale avisen Premium Times. Helseminister Onyebuchi Chukwu instruerte videre om at oppsigelsesbrevet skulle bli utstedt omgående, og departementet opplyser at tiltaket blir gjort for å «gjøre interne endringer for å la andre leger ta seg av pasientene».

Leger over hele Nigeria har streiket siden 1. juli, og de nekter å komme tilbake før arbeidsforholdene og lønnen blir forbedret.

WHO har varslet at Vest-Afrikas ebolaubrudd kan øke i omfang, og streiken har vært et stort hinder i kampen for å stoppe utbruddet.

Flere enn fryktet

Ifølge offisielle tall har antallet mennesker som hittil har dødd av ebola, steget til 1.069, mens 906 andre er smittet av det dødelige viruset. WHO sier ebola-utbruddet i Vest-Afrika er langt verre enn det de offisielle tallene på døde og smittede skulle tyde på.

– Helsearbeidere ser beviser for at antallet rapporterte tilfeller grovt undervurderer omfanget av utbruddet, konkluderer WHO i sin siste oppdatering om krisen. Organisasjonen gir imidlertid ingen konkrete tall på omfanget av utbruddet.

WHO forsøker nå å koordinere «en massiv opptrapping» i den internasjonale innsatsen mot ebola, heter det videre.

Obama kondolerer

USA har beordret diplomaters familier hjem fra Sierra Leone, som sammen med de vestafrikanske landene Liberia og Guinea er hardest rammet av utbruddet. USAs president Barack Obama har samtidig ringt Liberias president Ellen Johnson Sirleaf og Sierra Leones president Ernest Bai Koroma.

– I hans samtaler med begge ledere, understreket han USAs innsatsvilje for å bremse utbruddet sammen med Liberia, Sierra Leone og andre internasjonale partnere. Han kondolerte presidentene etter de mange dødsfallene, opplyser Det hvite hus i en uttalelse.

Nektet adgang til OL

Utøvere fra ebola-rammede land blir nektet deltakelse i kampsporter og bassengidretter under ungdoms-OL, som starter kommende helg, opplyser Den internasjonale olympiske komité (IOK) fredag.

– Utøvere fra berørte områder vil ikke delta i kampsporter. Det er også bestemt at ingen utøvere fra regionen vil konkurrere i bassenget, heter det i en felles pressemelding fra IOK og den kinesiske arrangøren.

Beslutningen rammer kun to utøvere i kampsporter og én utøver i svømming, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Utsatte helsearbeidere

I flere av landene er helsearbeiderne mest utsatt, og Sierra Leones overlege Brima Kargbo orienterte torsdag parlamentet om situasjonen.

– Vi må holde de smittede fra de ikke-smittede for å bryte denne kjeden, sa han og la til at det er flere som avviser at ebola finnes og er fiendtlig overfor helsearbeidere.

I Sierra Leone har 32 sykepleiere dødd av viruset etter å ha blitt smittet på jobb

Overvåker situasjonen

Verdens matvareprogram (WFP) er blant dem som spiller en viktig rolle i arbeidet, ved å skaffe mat til over én million mennesker som er satt i karantene i grenseområdene mellom Guinea, Liberia og Sierra Leone.

WHO forsøker på sin side å overvåke situasjonen løpende, for å skaffe detaljert informasjon om hvordan ebolaviruset sprer seg og hvor innsatsen til enhver tid må settes inn.

Utbruddet er det verste siden viruset ble oppdaget for 40 år siden.

MSF: Ebolaepidemien ikke under kontroll før om et halvt år

Det vil ta om lag seks måneder å få ebolaepidemien i Vest-Afrika under kontroll, sier Leger Uten Grenser.

Å få epidemien under kontroll vil dessuten kreve en større innsats fra Verdens helseorganisasjon (WHO) samt mer medisinsk ekspertise på bakken, sier Joanne Liu, presidenten i Leger Uten Grenser (MSF).

Liu advarer også om at epidemien kan få krigslignende konsekvenser for hele regionen dersom det ikke tas grep.

– Hvis vi ikke får stabilisert situasjonen i Liberia, vil vi aldri klare å stabilisere regionen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen