Verden

Sørger over sitt barnebarn

Voldtektene av tre småjenter vekker raseri i India. Snart tre år etter gjengvoldtekten som skapte en bølge av protester, øker presset om mer innsats.

Bilde 1 av 4

De grusomme voldtektene nylig av en jente på to år og en jente på fem år i storbyen Delhi har nok en gang satt sinnene i kok i India. Søndag ble to 17 år gamle gutter arrestert i tilknytning til voldtekten av den yngste jenta. Også i den andre voldtektssaken, som er separat fra den andre men også foregikk i Delhi, er tre menn arrestert.

De to sakene ble kjent bare en uke etter at en fire år gammel jente ble voldtatt i samme by.

Protestbølge

Rystende voldtektshistorier har kommet fram i lyset gjentatte ganger de siste tre årene, etter at voldtektsproblemet i India fikk økt oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. Det var historien om en 23 år gammel ung kvinne som ble brutalt gjengvoldtatt på en buss i Delhi i desember 2012 som den gang vekket reaksjoner. Den unge jenta døde av skadene hun fikk.

LES OGSÅ: Dømt til døden for voldtekt og drap

En rekke tiltak ble foreslått og satt i gang, men problemet er fortsatt enormt: I fjor ble 33.707 voldtekter anmeldt i India, men trolig er mørketallene langt større. Antall anmeldte voldtekter økte med ni prosent fra året før.

Etter oppmerksomheten rundt problemet særlig i 2013, var disse blant følgende reaksjoner som ble innført:

  • dødsstraff for gjentatte voldtekter
  • kriminalisering av forfølging
  • sterkere krav til politiet

Blant annet har politiet i Delhi etablert et mottakssystem for kvinner i de fleste av byens politistasjoner, og etablert et eget telefonnummer for kvinner.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Holdninger

Mandag annonserte Delhis sjefminister Arvind Keijriwal en kommisjon som skal vurdere å øke straffene til livstid eller dødsstraff i tilfeller der mindreårige blir voldtatt, skriver avisen The Times of India. Det skal utnevnes spesialadvokater hos påtalemyndigheten i voldtektssaker, og sakene skal gis prioritet slik at de blir raskt behandlet, hevdet Kejriwal i går.

– Vi må øke farten på rettsprosessen. Vi har den politiske viljen, sa Kejriwal ifølge avisen.

Svært mange jenter og kvinner unnlater å anmelde fordi det ikke blir tatt alvorlig. Politiet i Delhi risikerer nå tre års fengsel dersom de ikke registrerer overgrep og voldtekter, ifølge en lovendring som ble innført etter 2012.

Men skal problemet reduseres må også dyptgripende arbeid rundt holdninger til jenter og kvinner til, påpeker aktivister: Jenter er spesielt utsatt helt fra fosterstadiet da jenteaborter er utbredt.

Hele 86 prosent av voldtektene som ble anmeldt i India i 2014 ble begått av en offeret kjenner, ifølge statistikk fra National Crime Records Bureau som ble offentliggjort i august.

– Vi er nødt til å håndtere problemet på alle fronter. Det handler ikke bare om politi, tryggere offentlige rom og transport. Opplysningene vi har gjør oss nødt til å se på hva som skjer rundt omkring i hjemmene og på arbeidsplassene, sier Ranjana Kumari ved kvinneorganisasjonen Centre for Social Research til Reuters.

LES OGSÅ: Massevoldtektene fortsetter

Mer fra Dagsavisen