Verden

Massevoldtektene fortsetter

INDIA: Strengere straffer og mer politi i gatene er blant tiltakene etter oppmerksomheten rundt voldtekter i India det siste året. Nå er en dansk kvinne blitt siste offer for gruppevoldtekt i landet.

Mellom sju og 15 menn skal være pågrepet etter at en 51 år gammel dansk kvinne er blitt voldtatt og ranet av en gruppe menn i den indiske hovedstaden New Delhi, opplyser indisk politi.

Det var en ung mann på rundt 18 år som tirsdag skal ha lurt kvinnen inn i en avsidesliggende gate, der det kom flere menn til. Sammen gjennomførte de en gruppevoldtekt av kvinnen, opplyser visepolitikommissær Rajeev Sharma til TV 2 News. Overgrepet skal ha funnet sted da kvinnen var på vei tilbake til hotellet etter et museumsbesøk. Kvinnen fortalte en venn om overgrepet da hun endelig kom seg tilbake til hotellet. Hun hadde vært i India en ukes tid da overgrepet skjedde, og hadde ankommet New Delhi samme dag, melder indiske medier.

Strengere straff

Hendelsen føyer seg inn i en rekke av sjokkerende gruppevoldtekter i India det siste året. Sakene har fått bred oppmerksomhet fordi den kom i kjølvannet av en spesielt oppsiktsvekkende sak i desember 2012, da en 23 år gammel kvinne ble gruppevoldtatt og senere døde av skadene. Den unge kvinnen og hennes mannlige venn ble angrepet av fremmede menn som gruppevoldtok kvinnen. Hun fikk så store skader at hun døde to uker senere på sykehus i Singapore.

Saken førte til massedemonstrasjoner flere steder i India, og ny oppmerksomhet rundt straff og forebygging av overgrep. Flere sjokkerende overgrepssaker mot barn er også blitt omtalt etter det, blant annet saker der jenter ned til fire-fem årsalderen er blitt voldtatt og grovt mishandlet.

Oppmerksomheten førte i fjor til strengere straffer for voldtekter: det kan idømmes fengselsstraff på 20 år ved voldtekter, og dødsstraff i saker der voldtekten fører til død eller svært alvorlig funksjonsnedsettelse. I september ble fire menn dømt til døden for voldtekten av den 23 år gamle kvinnen i fjor.

Lite endret?

Men det viktigste er holdningsarbeid for å forebygge slike overgrep, mener mange. Da ettårsdagen for voldtekten av 23-åringen ble markert i desember, påpekte mange at lite har endret seg i India. Det er satt i gang tiltak som selvforsvarskurs for kvinner, synlig politi i gatene og informasjon om hvor man kan henvende seg om man blir rammet. Det foregår en voldtekt hvert 22 minutt i Delhi. ifølge beregninger.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Det siste året har det vært en rekke oppsiktsvekkende gruppevoldtekter i India.

16. desember 2012: En 23-årig kvinnelig student blir gruppevoldtatt i en buss. Kvinnen blir mishandlet og dør 29. desember av skadene.

20. april 2013: En fem år gammel indisk pike voldtas og tortureres. En 22-årig mann ble arrestert i saken.

26. april 2013: En amerikansk veldidegihetsarbeider voldtas. Politiet i det østlige India anholder en 40-årig mann lokal forretningsmann, som antas å stå bak voldtekten.

30. april 2013: En fire år gammel jente dør av hjerte­stopp, etter at hun ble voldtatt to uker tidligere.

4. juni 2013: En 30-årig amerikansk turist utsettes for en gruppevoldtekt av en lastbilsjåfør og to medsammensvorne i den nordlige delstaten Himachal Pradesh.

20. juli 2013: Seks menn, som var anholdt og anklaget i en sak om ran og gruppevoldtekt av en kvinnelig sveitsisk turist i India, idømmes livsvarig fengsel. Etter overgrepet ble den 39-årige sveitsiske kvinnen brakt til sykehuset.

22. august 2013: En kvinnelig fotograf blir voldtatt av en gruppe menn, da hun sammen med en kollega tar bilder i en nedlagt klesfabrikk i Mumbai. Kvinnen blir innlagt på sykehuset, hvor hun ble behandlet for skader.

Oktober 2013: en 16 år gammel jente skal ha blitt gruppevoldtatt to ganger, to dager etter hverandre, i Kolkata, og ble påtent og døde etter det siste angrepet.

Kilde: Ritzau, AFP

dropp

Mer fra Dagsavisen