Verden

Soler seg i glansen

Autoritær: Hviterusslands Aleksandr Lukasjenko er inne i varmen som vert for fredssamtalene i Ukraina-krisen.

Våpenhvilen i Ukraina skal etter planen trå i kraft ved midnatt. Det er fortsatt svært usikkert om den vil bli overholdt og om den vil vare. Men fredsforhandlingene om Ukraina har allerede en klar vinner – Hviterusslands autoritære statsleder Aleksandr Lukasjenko.

Den hviterussiske hovedstaden Minsk er blitt sentrum for forhandlingene i Ukraina-krisen med Lukasjenko som tilrettelegger. Det er ikke et åpenbart valg. Hviterussland er det eneste landet i Europa som fortsatt benytter dødsstraff, ved nakkeskudd, og Lukasjenko selv holder opposisjonen nede med et jerngrep. Demokrati- og menneskerettighetsforkjempere blir slått hardt ned på og mange blir fengslet.

Fint besøk

Bare tanken på at Lukasjenko skulle få Tysklands Angela Merkel og Frankrikes François Hollande på besøk ville vært utrolig for ganske kort tid siden, sier seniorrådgiver Berit Lindeman i Helsingforskomiteen. EU har forsøkt å presse Lukasjenko ut i kulden og innført omfattende sanksjoner mot Hviterussland.

– Hviterussiske aktivister er engstelige for hva denne nye kontakten kan bety for Lukasjenkos posisjon i Europa. Det er opplagt at den nye rollen som vert for fredssamtalene vil gjøre det vanskeligere å opprettholde isolasjonen av Lukasjenko, sier Lindeman.

Politiske fanger

Den mest kjente politiske fangen er Ales Bialiatski. Han leder den kjente hviterussiske menneskerettighetsorganisasjonen Viasna og ble fengslet sommeren 2011 for å ha brukt sin personlige bankkonto i nabolandene Litauen og Polen for å finansiere organisasjonen. I juni i fjor slapp han ut. Fengselsstraffen ble fordømt over hele Europa og Bialiatski har mottatt en rekke priser for arbeidet sitt.

I dag er Bialiatskis kone Natalia Pinchuk i Oslo for å delta på filmfestivalen Human Rights Human Wrongs. Filmen «1050 Days of Solitude» handler om Pinchuk som venter på Bialiatski og hvordan hun kjemper for å få ham ut av fengsel.

– Jeg er glad Ales er fri, men det er fortsatt mange fengslede politiske aktivister i Hviterussland, sier Pinchuk til Dagsavisen.

Da Ales ble fengslet var det hun som måtte engasjere seg.

– Jeg følte sterk redsel da Ales var fengslet. Men jeg gjorde det jeg måtte i den situasjonen vi var i, og aktiviserte meg, sier hun.

Pinchuk reiste rundt og fortalte om menneskerettighetssituasjonen i Hviterussland. Hun er sikker på at det bidro til at Bialiatski slapp ut før straffen på 4,5 år var sonet ferdig.

Tett med Russland

Valget av Minsk som forhandlingssted i Ukraina-krisen forklares med at landet oppfattes som nøytralt av både Ukraina og Russland. Men båndene er tettest til Russland. På bildene fra Lukasjenkos forgylte palass går hviterusseren tett i tett med Russlands president Vladimir Putin, de smiler og ler.
Europa blir lurt når de går med på Putins krav om å legge forhandlingene til Minsk, mener Natalia Pinchuk. Anerkjennelsen av Lukasjenko gjør situasjonen bare verre for demokratiforkjemperne.

– Jeg er forundret over Europas prinsippløshet. EU bidrar til å forlenge levetiden til regimet, sier hun.

I høst er det planlagt parlamentsvalg i Hviterussland. Det vil på ingen måte bli fritt, sier rådgiver Berit Lindeman.

– Det trenger likevel ikke bli det verste valget i Hviterusslands historie, men det vet vi først når vi ser hvordan Lukasjenko forholder seg til valget, sier hun.

Mer fra Dagsavisen