Verden

Slik styrer IS sin bastion i Syria

SYRIA: Henrettelser for åpen scene og harde straffer for avvikere. I byen Raqqa i Syria har ekstremistene i IS allerede festet jerngrepet. Der praktiserer gruppen det styresettet den vil spre til hele regionen.

Ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) har nå tatt kontroll over den siste basen Assad-regimet hadde kontroll over i provinsen Raqqa. Og mens IS utvider kontrollen militært i provinsen, kommer vitnesbyrd og beretninger fra informanter inne i selve byen Raqqa: byen er blitt IS‘ maktbase, og opplever IS-styret slik ekstremistene vil ha det i hele regionen.

I Raqqa er Den islamske statens «kalifat» allerede blitt virkelighet, skriver Der Spiegel.

- Alle kvinnene i byen må bære niqab (heldekkende plagg, red.anm.), og bukser er forbudt. Bryllup kan bare holdes uten musikk. Tyver får hendene kuttet av, og motstandere blir korsfestet eller halshogd offentlig. På markedsplassene må bakenden på sauer og griser dekkes til slik at ikke menn ser kjønnsorganene deres og får uvelkomne tanker, skriver det tyske nyhetsmagasinet.

- Skoler stengt

Det er knapt noen journalister inne i Raqqa, så informasjonen som kommer ut er begrenset og vanskelig å bekrefte. Men en gruppe aktivister inne i Raqqa er blant dem som sender ut videoer og informasjon om hva som skjer. Abu Ibrahim, en 23 år gammel aktivist, er blant dem som siden IS tok over byen for et år siden har dokumentert hendelser fra Raqqa.

- Folk i Raqqa er slitne. Regimet, Den frie syriske hæren (FSA) og det internasjonale samfunnet har gitt oss opp, sier Ibrahim til den britiske avisen The Telegraph.

Han forteller at gatene i Raqqa er ugjenkjennelige; butikkene har fått påklistret IS-logoen, og er stengt fem ganger daglig i bønnetida. Religionspolitiet er ute i gatene og passer på at niqabene ikke avslører så mye som en tomme av kvinnenes kropp.

Al-Monitor, et nettsted med artikler og analyser fra Midtøsten, beskriver grusomme henrettelsesmetoder midt i sentrum av Raqqa.

- Plassene al-Nahim og al-Saha er teatre for dødsdommer, som av og til blir utført som halshogginger med kniv, andre ved skyting eller steining. I noen tilfeller blir ofrene kortfestet i tre dager. I andre tilfeller blir hodene liggende igjen på plassene eller i gatene, ifølge en artikkel på al-Monitor, som i år mottok prisen Free media Pioner Award fra Det internasjonale presseinstituttet.

Flere skoler i byen er blitt stengt i påvente av nytt pensum som passer overens med læren IS vil formidle, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

Ledelsen

Søndag kom meldingen om at IS nå har tatt kontrollen over den militære flybasen Tabqa i Syria. Det var den siste militærbasen i Raqqa-provinsen som fram til da hadde vært under kontroll av regjeringsstyrkene. Det beskrives som et stort nederlag for Syrias regjeringsstyrker at Taqba er mistet, fordi det begrenser Assad-styrkenes mulighet til å drive luftangrep mot byen Raqqa og IS-lederne.

- Byen er hovedsete for deres kalifat, sier Omar Lamrani, en militæranalytiker ved analysebyrået Stratfor til nettstedet Syriadeeply.

- Det er der hovedkvarteret deres er, og det er dit mange i ledelsen flytter nå, fra Irak. Ledelsen har flyttet seg fra Irak til Raqqa selv om krigerne blir igjen i Irak, sier Lamrani.

Inne i Raqqa var det scener av jubel og feiring da det ble kjent at flybasen var overtatt, ifølge et vitne nyhetsbyrået Reuters har snakket med. IS har forsøkt å ta kontrollen over Tabqa siden tidlig i august, men trappet opp innsatsen med kraftige angrep fra tirsdag. Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) pågikk det søndag fortsatt kamper i utkanten av flybasen, men IS hadde kontrollen over selve basen.

Kaldblodig

IS kan ha begått krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, hevdet FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay i går. Pillay viser til at IS er ansvarlig for drap, slaveri, seksuelle forbrytelser og angrep rettet mot personer på bakgrunn av etnisitet og religiøs overbevisning. Gruppene opererer nå store områder både i Irak og Syria, og USA har de siste ukene stått bak luftangrep mot IS-baser i Nord-Irak.

I juni henrettet IS over 600 fanger fra Badush-fengselet i den irakiske byen Mosul, som IS har kontrollen over. Ifølge vitner FN har intervjuet, ble fangene fraktet til et øde område, der IS-opprørerne sjekket hvilke fanger som ikke var sunnimuslimer.

- Slike kaldblodige, systematiske og forsettlige drap av sivile, etter å ha pekt dem ut grunnet deres religiøse overbevisning, kan utgjøre krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, sier Pillay.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen