Verden

Slik har Australia et ganske normalt liv – uten vaksiner

Så langt er ingen vaksiner satt, men i Australia er livet relativt normalt. Prisen er stengte grenser og kjappe lokale nedstengninger når det trengs.

Ett enkelt smittetilfelle. Det var det som skulle til for at storbyen Perth på vestkysten av Australia denne uka har gått inn i en fem dagers lockdown. Da var det ti måneder siden forrige gang noen var blitt smittet lokalt.

Det dreier seg om en sikkerhetsvakt som jobber på et karantenehotell, og som trolig er blitt smittet av en gjest i karantene og som har det britiske koronaviruset.

Nedstengningen av byen, som begynte søndag kveld, skal være ferdig fredag. Skoler, restauranter, barer, kinoer og treningssentre er stengt, og kun nødvendige forflytninger er lov.

A general view shows an empty restaurant in the normally busy Elizabeth Quay area in Perth on January 31, 2021, as authorities announced a snap five-day lockdown after a security guard at a quarantine hotel tested positive for Covid-19 ending Western Australia's ten month coronavirus-free streak. (Photo by TREVOR COLLENS / AFP)

Stengte byen ved kun ett smittetilfelle: Byen Perth i Vest-Australia er i lockdown. Foto: AFP/NTB

– Jeg vet at dette kommer som et sjokk for mange vestaustraliere. Vi kan ikke glemme hvor raskt dette viruset kan spre seg, eller hvor mye skade det kan gjøre, sa delstatsminister Mark McGowan i staten Western Australia da nedstengningen begynte.

– Vår modell er å håndtere det veldig, veldig raskt og hardt, så vi kan få det under kontroll og ikke få lokal smittespredning av viruset, slik man har sett i mange andre land rundt om i verden, sa han.

Les også:  Landet Raymond Johansen har advart med: Slik gikk Irland fra best til verst på to uker (+) 

Nesten smittefritt

I motsetning til for eksempel Europa og USA har Australia nesten ikke smitte nå.

Den lave smitten fører til at landet i stor grad kan ha mange normale aktiviteter. Mandag 8. februar starter tennisturneringen Australian Open i storbyen Melbourne. Der er det ventet opp til 30.000 tilskuere hver dag på arrangementet. Det er imidlertid halv kapasitet, og vil foregå med soneinndeling og organisert med et spesielt system for publikum, for å sørge for avstand.

Koronarestriksjonene i byen er imidlertid nå skjerpet få dager før turneringen begynner, etter at en ansatt på et hotell er smittet. Personen jobber på et av hotellene der over 500 spillere og andre tilknyttet turneringen er innkvartert. Delstatsministeren i Victoria sier torsdag at turneringen likevel trolig vil gå som planlagt.

France's Alize Cornet makes a forehand return to Japan's Naomi Osaka during a tuneup tournament ahead of the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Tuesday, Feb. 2, 2021. (AP Photo/Andrew Brownbill)

Melbourne var nedstengt lenge i fjor. Nå starter straks Australian Open, med opp mot 30.000 tilskuere om dagen. Her franske Alize Cornet i en oppvarmingsturné i Melbourne denne uka. Foto: AP/NTB

Restauranter, kafeer, butikker og kontorer rundt om i landet er åpne, men med regler for fysisk avstand. Munnbind er anbefalt, men ikke påbudt.

Også Australia har hatt sine runder med koronaviruset. Landet var aller verst rammet i juli og august i fjor, da storbyen Melbourne hadde et utbrudd der de aller fleste tilfeller var knyttet til et karantenehotell. Byen ble stengt ned i 111 dager.

Nå er situasjonen en annen i Australia. Landet har de siste fire månedene hatt svært få daglige registrerte smittede. De aller fleste smittede har vært tilreisende i karantenehoteller.

* Totalt i pandemien i Australia er 909 mennesker døde av covid-19, i et land med 25 millioner innbyggere. Norge, som også har et lavt dødstall, har 567 døde i en befolkning på nesten 5.4 millioner.

* Tallet på totale dødsfall under pandemien i Australia er lavere enn antallet som nå dør av covid-19 hver eneste dag i Storbritannia.

* Australia har totalt registrert om lag 29.000 tilfeller totalt i pandemien. Norge har hatt cirka 63.000.

Det er situasjonen før landet i det hele tatt har startet vaksinering.

Koronavaksineringen skal starte i slutten av februar, meldte statsminister Scott Morrison i forrige uke, da australske helsemyndigheter godkjente Pfizer og BioNTechs koronavaksine som den første i Australia. Landet skal også få AstraZenecas vaksine.

Les også: Frykter nedstengning gjennom hele vinteren der det britiske viruset har spredt seg 

Dette gjør Australia

Så hva gjør landet for å holde smitten nede? Her er noen faktorer:

Stengte grenser

Australias grenser er stengt, i likhet med for eksempel New Zealand. Dette er ikke blitt lettet på under pandemien selv om smitten har gått ned.

De eneste som kan komme inn i Australia er australske statsborgere eller personer med oppholdstillatelse, nære familiemedlemmer av australiere og reisende som har vært i New Zealand de siste 14 dager.

Alle som kommer inn i Australia skal i obligatorisk karantene i 14 dager. Myndighetene organiserer karantene i karantenehoteller.

Unntaket er reisende fra New Zealand. Australia og New Zealand har en såkalt «reiseboble» sammen, som betyr at reisende fra de to landene kan reise karantenefritt til hverandre. Reiseboblen ble imidlertid suspendert i seks dager nylig, da New Zealand oppdaget sitt første smittetilfelle på mange måneder, men ble gjenopptatt i slutten av januar.

Les også: New Zealands suksess i koronakrisen

Sterk regional kontroll 

Ved større smitteutbrudd har det også vært stengte interne grenser eller sterke begrensninger på reising mellom delstater internt i Australia. For eksempel ble grensen til delstaten Victoria, der Melbourne ligger, stengt i juli, da det i fjor var et større utbrudd der. Lenge måtte reisende mellom de to mest folkerike delstatene, New South Wales og Victoria, i karantene ved kryssing av grensen. Reglene varte helt fra juli til november.

Kjappe lokale lockdowns

Den raske og kortvarige nedstengningen som nå gjennomføres i byen Perth, er også blitt gjort i andre byer de siste månedene.

Tidligere denne måneden innførte byen Brisbane i Queensland en tre dager nedstengning etter at et enkelttilfelle ble oppdaget. Den gang var det en ansatt ved et karantenehotell som testet positivt for den britiske mutasjonen. Slike tiltak iverksettes når det er lokale som blir smittet, og som ikke er blant de tilreisende i karantene.

I desember ble nordlige deler av Sydney stengt på grunn av et utbrudd med flere smittetilfeller der.

Hva kan resten av verde lære av Australia?

– Alle kan lære av oss, men ikke alle er villige til å lære, sier Ian Mackay, virolog ved Universitetet i Queensland i Australia til The New York Times.

Han mener både USA og land i Europa har vært for «halvveis» i sin tilnærming.

En studie publisert i januar av Lowy Insitute i Australia setter Australia på 8. plass i en rangering over hvor bra 98 land med tilgjengelig informasjon har håndtert koronapandemien. New Zealand topper listen, etterfulgt av Vietnam, Taiwan, Thailand, Kypros, Rwanda og Island før Australia. Norge kommer på 18. plass.

Den strenge grensekontrollen og gjennomført bruk av karantenehotell i land som New Zealand og Australia er en av forklaringene til den lave smitten i disse landene. USA og mange land i Europa har hatt, og har, langt mindre kontroll og begrensninger på innreise.

For eksempel innførte Storbritannia først nå karantenehotell for innreisende fra en rekke «røde land».

Men Australia har andre forutsetninger enn mange andre land, er det blitt påpekt. Det ligger geografisk isolert fra andre land, og har ikke like mye interaksjon med naboland som europeiske land, som ligger tett i tett, deler landegrenser og har mye utveksling av arbeidsinnvandrere. Dermed får det mindre følger å stenge grensene i Australia enn for eksempel i Europa.

Ian Mackay mener likevel Australia har funnet en metode som fungerer svært bra.

– Vi har en måte å redde liv på og som samtidig åpner opp økonomien, og gjør at vi unngår all denne frykten og styret, sier Mackay.

Les også: Joe Biden tar over et land i krise: Slik skal han takle koronapandemien

Mer fra Dagsavisen