Verden

Sinnet vokser mot Russland

Over hele Midt­østen sitter millioner av mennesker og ser hvordan Russlands bomber sivile i Syria. Nå advares Moskva.

Bilde 1 av 3

JAFFA (Dagsavisen): Den mektige nyhetskanalen al-Jazeera har sendt opp en kameradrone over Aleppo. Fjernsynsseere fra Egypt til Qatar, fra Libanon til Marokko har kunnet se de sønderbombede gatene og de store lidelsene.

Bombeangrepene i Aleppo blir beskrevet som «barbariske». Døde barn, dekket av sementstøv, blir hentet ut av ruinene. Foreldre gråter over sin skjebne. Og alle i Midtøsten vet at Russland, ved siden av Syria, står bak storparten av bombetoktene.

I flere tiår har det vært Vesten, og spesielt USA, som er blitt sett på som fiende og en uvelkommen makt. Nå er det tegn til at vindene er i ferd med å snu. Sinnet snus mot Moskva.

«Beundringen for Putins «smarte innblanding» på det syriske diktaturets side, er blitt erstattet av forferdelse og avsky i takt med at Russland forsøker å tvinge en militærløsning på den delte nasjonen», skriver historikeren Marwan Bishara i en artikkel på al-Jazeera nettside.

Frykter etnisk rensing

Han er ikke den eneste.

– Mange sunnimuslimer i Midtøsten opplever det som om vi er midt i en kampanje med etnisk rensing mot deres brødre og søstre. Og ikke bare i Syria. Mange mener det samme skjer også i for eksempel Irak, sier statsviteren Imad Salamey i Beirut.

Ifølge Bishara, er ikke russerne klar over hva de har begitt seg inn i eller hvilken pris de vil komme til å betale.

– Det finnes jo ikke noen militærløsning i Syria, heller ikke i den fjerne framtida. Hvis noe, vil også Russland begynne å blø akkurat som Syria. Arroganse avler dumhet, advarer Bishara.

Trolig hadde Russland og president Vladimir Putin en rekke mål da Moskva i fjor sendte krigsfly til Syria, og involverte seg mer aktivt på president Bashar Assads side. Det umiddelbare målet var å redde Assad, Russlands allierte, som i 2015 var i ferd med å tape krigen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Islamister

Men slik Putin selv forklarte det hjemme, var målet også å stanse de ekstreme islamistene. Russland frykter nemlig at den militante islamistiske ideologien skal spre seg fra Midtøsten og inn i sørlige deler av Russland. Men slik de lokale ekspertene nå frykter, kan Putin i stedet ha skapt en større, og ikke mindre, trussel mot Moskva.

Russland har allerede nær 40 års erfaring med ekstreme islamister. Det var i Afghanistan, under krigen mot Sovjetunionen, at grupper som al-Qaeda så sin begynnelse. Unge arabere, rasende over angrepet mot sine muslimske brødre, strømmet til Afghanistan for å nedkjempe Sovjetunionen. Da de kom hjem, la de grunnlaget for mange av de ekstreme organisasjonene.

IS, Den islamske staten, har allerede truet med angrep mot både Russland og Putin.

– Lytt, Putin, vi vil komme til Russland, og drepe dere i deres hjem, het det i en video som IS i forrige måned lastet opp på nettet.

IS oppfordret også alle muslimer om å angripe Russland. Men akkurat ekstreme islamister skiller oftest ikke mellom for eksempel russere og vesteuropeere: For dem vil alle kristne være vantro avskum.

– Fremdeles antivestlig

Statsviter Salamey tror ikke, tross frustrasjonen med Russland, at sinnet mot Vesten vil bli noe mindre.

– Det dominante narrativet er anti-amerikansk og anti-israelsk. Og Russland bruker dette på en manipulerende måte, sier han til Dagsavisen. I tillegg skiller han mellom sinnet på grasrotplan og reaksjonen til regimene i Midtøsten, som kan være en helt annen.

– For mange regimer framstår Russland i dag helt klart som en mulig samarbeidspartner, først og fremst i sikkerhetsspørsmål. Det egyptiske militæret har ikke noe problem med å samarbeide med en Putin-type regjering. Heller ikke for eksempel Algerie, sier han.

Salamey peker også på et annet utbredt fenomen, at selv om mange sunnimuslimer i regionen ser på avsky på Russlands bombeangrep, er de selv også redde for sunni-islamske ekstremister.

– Vi er så splittet at det til og med er vanskelig å snakke om «arabere». Sunnimuslimer er heller ikke noen homogen gruppe. Men det er riktig å si at vi ser en voksende misnøye med Russland, og det kan føre til økt radikalisering. Men vi må også være klare over at mange sunnimuslimer er vel så redde for de ekstreme islamistene, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen