Verden

Sikter høyt mot neste valg

Demokratene håper Donald Trumps upopularitet vil sikre dem seier i delstatsvalget. Flere tegn tyder på at de vil kunne sprette champagnen neste år.

Amerikanerne har et ord som sjelden brukes i Norge: «Bølgevalg» (wave election).

Bølgevalg har to fellesnevnere: De inntreffer ofte i perioder med upopulære presidenter. Og de bygger seg opp over tid – lik en saktegående bølge:

Resultatet? Når bølgen treffer, snus amerikanernes nasjonalforsamling på hodet. Flertallet skifter. Det største partiet går på et sviende nederlag.

Les også: Åpner opp for abortmotstandere

En demokrats drøm

For demokratiske politikere i Washington er nettopp dette deres våteste politiske drøm. Og 450 dager unna delstatsvalget i 2018, er det flere tegn som tyder på at den også kan bli virkelighet neste høst.

Blant disse er:

Med Trump som president har Demokratene historien på sin side: Statistisk sett er det større sannsynlighet for at partiet til den sittende presidenten vil tape mandater i delstatsvalget. Tall fra universitetet i Santa Barbara viser at partiet som sitter med presidenten bare har vunnet seter i Kongressen tre ganger siden 1934.

Demokratene er usedvanlig kampklare: Allerede nå har rekordmange representanter igangsatt kronerulling til valgkamp. Mange kandidater har vært en oppskrift på seier i tidligere valg (se grafikk).

Seirene begynner å tikke inn allerede: I delstatsforsamlingsvalg som har blitt holdt i løpet av 2017, har demokratene gjort det overraskende bra. De har begynt å vinne tilbake en god del av de mange plassene de tapte under president Barack Obama.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Lanserer «Better deal»

Det siste tar demokratene selv som et tegn på at større seire er i vente. At Trumps upopularitet bare øker, demper ikke akkurat optimismen.

Partiet hviler likevel ikke på laurbærene. Nå ruller de ut en ny strategi som skal vinne tapte velgere tilbake. I en kronikk i avisen The New York Times lanserte demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, nylig løfter om det han kaller en «Better deal» for USAs borgere.

Den amerikanske drømmen er i ferd med å gå tapt, erklærte Schumer. Landets uskrevne «kontrakt» var lenge at om du jobber hardt og er lovlydig vil du kunne ha råd til å kjøpe deg hus og bil og sende ungene dine på college, skrev han.

– Men ting har endret seg. I dag er Amerikas arbeidere og de unge berettiget til å ha større tvil om framtida enn noen annen generasjon siden depresjonen, skrev demokraten.

Mer penger til folket

Partiets nye strategi er et åpenbart forsøk på å vinne tilbake velgerne som sviktet Hillary Clinton i fjorårets valg: Arbeiderklassevelgerne på landsbygda. I tillegg til afroamerikanske velgere, er det disse demokratene mest av alt mener må sikres om de skal klare å vinne neste års valg.

Løftene demokratene gir velgerne kan oppsummeres i tre punkter:

* Folk flest skal få høyere inntekter.

* De skal betale mindre for helt hverdagslige utgifter.

* De skal bli rustet som arbeidstakere til å gå inn i «det tjueførste århundres økonomi».

Akkurat hvordan de skal gjøre det, lover demokratene å vise fram i ukene og månedene som kommer. Blant løftene de allerede har kommet med er en trilliardstor infrastrukturplan som skal gi nye jobber, og en plan for å regulere og skru ned prisene på reseptbelagte legemidler i landet.

Mer fra Dagsavisen