Verden

På stedet hvil

En skotsk folkeavstemning om uavhengighet er igjen på agendaen etter brexit. Men opinionen i Skottland er ikke overbevist ennå.

I neste uke avsluttes en høringsrunde rundt et lovforslag som åpner for en ny folkeavstemning om skotsk løsrivelse fra Storbritannia. Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon har igjen satt spørsmålet på agendaen, etter at britiske velgere i juni i fjor stemte for utmelding av EU – et resultat som går imot viljen til flertallet av de skotske velgerne.

Hele 62 prosent av skottene stemte for å bli i EU, og Nicola Sturgeon, som representerer uavhengighetspartiet Det skotske nasjonalistpartiet (SNP), var allerede dagen etter folkeavstemningen på banen for å kunngjøre at en ny skotsk folkeavstemning om uavhengighet igjen er på agendaen.

De skotske nasjonalistene tapte slaget om uavhengighet i 2014, men uavhengighetssiden fikk et sterkt oppsving på slutten før folkeavstemningen om uavhengighet, og SNP er blitt dominerende i skotsk politikk, etter nærmet å ha utradert Labour i det britiske parlamentsvalget i 2015.

Nå mener Sturgeon at brexit har endret forholdene fundamentalt.

Ikke overbevist

Men de skotske velgerne er ikke overbevist om at de vil ha en ny runde på uavhengighetsspørsmålet, viser en måling publisert i den skotske avisen Herald denne uka. På spørsmål om de ønsker en ny folkeavstemning allerede i år, svarer hele 61.5 prosent «nei», mens 38.5 prosent svarer «ja», når de som ikke vet er tatt bort.

Målingen viser også at støtten til uavhengighet er omtrent like stor i dag som i 2014: 45.5 prosent ønsker uavhengighet, og 54.5 ønsker det ikke, når man tar bort de som ikke vet. Resultatet av folkeavstemningen var omtrent identisk: Da stemte drøyt 55 prosent nei og nærmere 45 prosent ja. Målingen samsvarer med flere andre som er foretatt etter den britiske folkeavstemningen om EU for et drøyt år siden.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Indre marked

Det vil være opp til det britiske parlamentet å tillate en ny skotsk folkeavstemning, og Sturgeon har ikke bestemt seg for å be om dette, men bereder grunnen for det dersom det blir aktuelt.

Flertallet av skottene er imidlertid bekymret for tilværelsen utenfor EU, og Nicola Sturgeon har lovet å kjempe for å beskytte skotske interesser når Storbritannia nå skal trekke seg ut av EU.

Sturgeon ønsker blant annet at Skottland skal forbli en del av det indre markedet selv om resten av Storbritannia eventuelt trekker seg ut av det. Om Storbritannia vil være en del av det indre markedet eller ikke er et av de største spørsmålene rundt brexit. Men om skottene vil få anledning til en slik særordning etter den britiske utmeldingen er svært usikkert.

Storbritannias statsminister Theresa May har avvist at Skottland vil få noen særstatus.

– Vi kommer til å forhandle på vegne av Storbritannia og forhandle om Storbritannias forhold til EU, har hun sagt.

Mer fra Dagsavisen