Verden

Obamas utfordringer

Tirsdag tiltrer Barack Obama som USAs nye president.

ØKONOMISK KRISEPAKKE

President Obamas første prioritet blir å drive gjennom resten av krisepakken som skal stimulere næringslivet. Pakken har møtt motstand, og det antas nå at den tidligst kan bli vedtatt av Kongressen i midten av februar.

Halvparten av pakken på 700 millioner dollar er allerede fordelt, og Kongressen er bedt om å frigi andre halvdel av pakken. Pengene skal brukes til hjelpetiltak for banker og for folk som står i fare for å miste husene sine på grunn av misligholdte lån.

INNENRIKSPOLITIKK

Obama har planer om en helsereform, som skal gi flere amerikanere tilgang til billige helsetjenester. Arbeidet med lovgivningen er alt i gang. En tilsvarende plan fra president Bill Clinton ble stanset av Kongressen.

Sammen med allierte i Kongressen vil Obama arbeide med klimatiltak. Han ønsker å innføre kvoter på utslipp av drivhusgasser, etablere et system for kvotehandel og legge til rette for fornybar energi.

Obama har lovet å starte arbeidet med å stenge fangeleiren for mistenkte terrorister ved militærbasen Guantánamo Bay på Cuba, men han sier at stengningen vil ta mer enn 100 dager å gjennomføre.

UTENRIKSPOLITIKKEN

Straks Hillary Clinton blir godkjent som utenriksminister av Kongressen, vil hun ta fatt på arbeidet med å håndtere pågående kriser, deriblant Israels krig mot Hamas på Gazastripen.

Obama har lovet en gjennomgang av USAs strategi for krigføringen i Afghanistan. Han vil ifølge ubekreftede meldinger undertegne en plan om å sende 30.000 nye amerikanske soldater til landet og han vil be NATO-allierte om også å sende flere soldater

Obama har lovet å begynne tilbaketrekningen av amerikanske soldater fra Irak så raskt som mulig. Han vil også gjennomgå Bush-administrasjonens politikk for håndtering av en mulig atomvåpentrussel fra Iran og Nord-Korea på ny.

Obamas første utenlandstur skal ifølge kilder i hans stab gå til Canada. Han forventes også å delta på G20s krisemøte i London og NATOs toppmøte i Frankrike, som begge skal finne sted i april.

Se NYTimes' utplukkede karikaturer fra USA-valget Se NYTimes' utplukkede karikaturer fra USA-valget

Mer fra Dagsavisen