Verden

Netanyahu i politisk knipe

En tidligere president og en tidligere statsminister sitter allerede inne. Nå kan førstedame Sara Netanyahu være på vei samme sted.

Bilde 1 av 2

JERUSALEM (Dagsavisen): Flere korrupte israelske politikere sitter allerede i fengsel. Likevel var det en overraskelse da politiet søndag besluttet å ta ut en siktelse mot landets førstedame, kona til statsminister Benjamin Netanyahu.

Ifølge etterforskerne har Sara Netanyahu bedratt staten ved å manipulere utgiftene til statsministerboligen. Private middager er blitt betalt av statskassen. Under offisielle middager har gjestelisten blitt utvidet for å få tilbake noen ekstra shekel på utgiftsposten.

Politisk dilemma

Men det slutter ikke der. Hun er mistenkt for å sende private regninger for pleien av sin eldre far til staten. Statsminister Netanyahu har tatt ekstreme skritt for å hindre denne og lignende avsløringer, og han har utnevnt lojale menn som ny statsadvokat og politisjef. Det store spørsmålet nå er likevel om Netanyahu selv vil gå ned sammen med sin kone.

– Dette kan bli Netanyahus største politiske dilemma, skrev Anshel Pfeffer, en kommentator i den israelske avisen Haaretz, mandag.

Det har vært lignende episoder før. I 1977 trakk Yitzhak Rabin seg som statsminister da det ble avslørt at hans kone Leah hadde en bankkonto i en amerikansk bank, noe som da var ulovlig.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Innhentet av fortida

Et israelsk talkshow fant denne uka fram gamle intervju for å vise kontrasten til dagens Israel. I et intervju påtok Yitzhak Rabin seg ansvaret for ekteparets bankkonto.

– Vi har tatt våre beslutninger sammen. Hvis hun skal stilles for retten, vil jeg også stilles for retten, sa han. Kort tid senere gikk han av.

Netanyahu har derimot ikke noen planer om å trekke seg uten kamp. Men også statsministeren kan bli innhentet av sin fortid.

Statsadvokaten ble i forrige uke bedt om å ta stilling til om hvorvidt en siktelse skal tas ut mot landets ledere for angivelig ulovlig finansiering av flyreiser til utlandet. Da Netanyahu var finansminister fra 2003 til 2005 skal selskaper med klare interesser i den lokale økonomien ha spandert reiser på ham. Noe som framstår som ulovlig smøring.

Høres disse anklagene kjente ut? Israels forrige statsminister Ehud Olmert sitter i fengsel for lignende korrupsjonsmistanker. Landets forrige president Moshe Katzav er også fengslet, dømt for voldtekt.

– Rettsvesenet kvier seg ikke for å fjerne sittende statsministre fra makten hvis de bryter loven. Så dette kan skje igjen, sier Yehuda Ben Meir, ekspert på israelsk politikk.

Les også: Olmert 
sendes 
i fengsel

Skifter ut elitene

Netanyahu har styrt Israel i ti år i to atskilte perioder, og er snart landets lengst-sittende leder. Han har jobbet hardt for å erstatte landets akademiske, kulturelle, juridiske og økonomiske eliter med folk dypt forankret i høyresiden. Netanyahu mener landets eliter tradisjonelt har vært venstreorienterte. De nylige utnevningene av ny statsadvokat og politisjef var en del av denne høyrevridningen.

Aldri tidligere har Israels regjering vært så høyreekstrem som nå. Mandag utnevnte Netanyahu ekstremhauken Avigdor Lieberman til ny forsvarsminister. Dette er en leder som har truet å bombe Aswan-dammen i Egypt. På venstresiden blir Lieberman gjerne fordømt som en fascist og rasist, men enkelte hevder han bare bruker store ord. Blant annet har Lieberman lovt å drepe Hamas-lederen Ismail Haniyeh i Gaza i løpet av sine 48 første timer som forsvarsminister. Medieprofessor Yuval Dror latterliggjorde Lieberman, og etablerte for tre dager siden nettstedet isismailhaniyehdeadyet.com, der man ser en klokke som teller ned.

Gjensidig forakt

Innad i regjeringen er det dype splittelser. Utdanningsminister Naftali Bennett forakter åpent statsministeren, mens Lieberman og Netanyahu har en lang historie bak seg der de har kalt hverandre «løgner» og «forræder».

– De kjemper alle om de samme velgerne, sier politisk analytiker Ben Meir til Dagsavisen.

– Regjeringen er ikke så homogen, både moderate høyre og ekstremhøyre sitter i samme koalisjon, sier han.

Mer fra Dagsavisen