Verden

Olmert 
sendes 
i fengsel

LANGT FALL: For seks år siden var han ennå Israels statsminister og møtte statsledere verden over. Nå skal Ehud Olmert i fengsel.

JERUSALEM (Dagsavisen): Da dommer David Rozen i går leste opp korrupsjonsdommen - som inkluderte en fengselsstraff på seks år - så den tidligere statsministeren bare ned i gulvet. Men fallet var langt.

Rozen sa at Olmert hadde bedratt tilliten han fikk som en folkevalgt representant. - En leder som tar imot smøring er som en forræder, sa Rozen, og nevnte de flere millioner kronene som daværende ordfører Olmert fikk for å gi grønt lys til forskjellige tvilsomme byggeprosjekt i Jerusalem.

Olmert selv framholdt sin uskyld til siste slutt, og sa han ville appellere både domsgrunnlaget og straffen. Rett før rettsmøtet ble innledet i går offentliggjorde han en kort kommentar: «Dette er en trist dag der en urettferdig og streng straff er ventet å bli gitt til en uskyldig mann».

Dømte ledere

Olmert vil bli den første israelske statsministeren som går i fengsel. Ifølge dommen må han møte i fengselet 1. september. Når han kommer dit, vil han møte flere andre israelske toppledere, inkludert Moshe Katzav, landets forrige president, som sitter inne dømt for voldtekt av en av presidentresidensens kvinnelige ansatte.

Nåværende president Shimon Peres kommenterte dommen fra Oslo.

- Dette er en trist dag, men en del av demokratiet, sa han.

De senere årene har en lang rekke korrupsjonsskandaler rystet Israel. Rettsvesenet har likevel vist seg å ta et oppgjør med de mistenkte, selv når de tilhører landets øverste sjikt.

Den nå 68 år gamle Olmert, som lider av kreft, var utvilsomt en korrupt politiker. Likevel er det sannsynlig at Olmert falt som del av høyresidens forsøk på å hindre israelske tilbaketrekninger fra den okkuperte Vestbredden. Olmert selv, som i alle år hadde tilhørt Likud-partiet, modererte i sine senere år sitt politiske syn og innledet direkte forhandlinger med Palestinas president Mahmoud Abbas.

Politisk motivert

Men i 2008 sto plutselig en ukjent amerikansk-jødisk forretningsmann fram og sa at han hadde gitt Olmert større summer for å finansiere hans valgkamp. Og det var Morris Talanskys avsløring som ble begynnelsen på slutten av Olmerts karriere. Olmert selv, ikke uten grunn, er overbevist om at Talansky hadde som mål å hindre nye kompromiss med palestinerne.

I forhandlingene med Abbas skal Olmert ha gått med på opprettelsen av en palestinsk stat, at Jerusalem skulle deles og at en flere mil lang tunnel under Israel skulle knytte Vestbredden og Gaza sammen. Olmert selv har sagt at han og Abbas var nær en avtale. Men før de rakk å gjøre historie, kom skandalen med de såkalte «konvoluttene», pengesummene som Talansky hadde gitt Olmert.

Olmert var også en hard politiker som ikke nølte med å innlede brutale militærkampanjer. I 2006 gikk han til krig mot Hizbollah-geriljaen i Libanon etter at de sjiamuslimske styrkene hadde angrepet og kidnappet to israelske soldater. Krigen varte i 34 dager og 2.000 ble drept, de fleste libanesere.

I desember 2008 beordret Olmert et angrep mot Gaza. Formålet var ifølge den israelske statsministeren å stanse rakettene som ble avfyrt fra Gaza mot israelske byer og landsbyer. Gaza-krigen, som ble sterkt kritisert internasjonalt, varte i tre uker, og nær 1.500 mennesker ble drept, de alle fleste av dem palestinere.

Omveltning

Angrepet mot Gaza førte også til at Tyrkia, som til da hadde meklet mellom Israel og Syria, avsluttet sine diplomatiske anstrengelser i protest.

For statsminister Benjamin Netanyahus del betyr Olmerts fengsling at en mulig rival ikke lenger vil komme tilbake. Men for Olmerts familie vil livet naturligvis bli snudd opp ned, selv om både hans kone og hans datter overraskende nok har sagt offentlig at de ikke alltid støttet hans høyreorienterte politikk.

Kona Aliza, som er malerinne, sier hun stemte på sin mann for første gang i 2006. Og hans datter Dana er aktiv i Machsom Watch, en gruppe som motarbeider den israelske okkupasjonen av Vestbredden.

Mer fra Dagsavisen