Feiring i Harare etter Mugabes avgang.

Mugabe har gått av

Folk i Zimbabwe feiret i gatene da det ble klart at Robert Mugabes æra definitivt er over. Men hva de har i vente, er høyst usikkert.

Tirsdag kveld ba landets forsvarssjef, Constantino Chiwenga, alle om å vise mest mulig tilbakeholdenhet og ikke angripe politiske fiender.

– På bakgrunn av den siste utviklingen i landet vårt, vil forsvars- og sikkerhetstjenestene anmode alle zimbabwere på tvers av politiske skillelinjer om å vise den ytterste tilbakeholdenhet og følge loven fullt ut, sa Chiwenga på en pressekonferanse.

Mugabes avgang kom etter en usedvanlig begivenhetsrik uke i Zimbabwe. Den begynte med at militæret tok kontroll i hovedstaden Harare og satte den 93 år gamle presidenten i husarrest, og den endte med at Mugabe kunngjorde at han går av frivillig i et brev til nasjonalforsamlingen.

«Jeg, Robert Gabriel Mugabe, tilbyr meg herved å gå av i tråd med grunnlovens paragraf 96 med umiddelbar effekt», het det i brevet, som utløste jubelrop og dans da det ble lest opp i nasjonalforsamlingen tirsdag ettermiddag.

Gråt av glede

Avskjedsbrevet markerer at Mugabes tid som president er over etter at han i 37 år har styrt Zimbabwe med hard hånd. Verdens eldste leder har tidligere lovet at han ville beholde makten til han døde.

Kunngjøringen førte til stor jubel, ikke bare i nasjonalforsamlingen, men også i Harares gater, der folk sang, danset og gråt av glede.

Brevet ble lest opp mens nasjonalforsamlingen diskuterte et forslag om å stille Mugabe for riksrett. Like etter sa et fremtredende medlem av regjeringspartiet ZANU-PF at Emmerson Mnangagwa (75), den avsatte visepresidenten, kommer til å ta over makten innen 48 timer.

Først to timer senere ble nyheten lest opp på fjernsynet. Der het det også at en ny leder vil kunne bli tatt i ed innen 24 timer.

– Ingen stor endring

Ifølge den svenske Zimbabwe-eksperten Henning Melber er det imidlertid liten grunn til å tro at det blir store endringer.

– I Zimbabwe kommer vi til å se fortsettelsen på mugabeismen, men uten Mugabe. Det er ikke uten grunn at hans etterfølger kalles for «Krokodillen». Han har samme holdning og har stått ved Mugabes side helt fra begynnelsen. Han har blod på sine hender fra massakrene på 1980-tallet og han står militæret nær. Det var nok også Mugabes største strategiske feil å avsette ham, sier Melber til nyhetsbyrået TT.

Arvestrid

Mugabes plutselige fall skyldes en strid innen regjeringspartiet om hvem som bør bli Mugabes arvtaker.

Mnangagwa flyktet nylig fra landet etter å ha fått sparken som visepresident. Årsaken var etter alt å dømme Mugabes ønske om å sikre at konen Grace ble hans arvtaker.

Men avsettelsen provoserte militæret, som få dager senere tok kontroll i hovedstaden Harare og satte Mugabe i husarrest.

Det var tirsdag uvisst hvor Mnangagwa befinner seg. Han har tidligere gitt beskjed om at han ikke kommer hjem til Zimbabwe før han er trygg på at sikkerheten hans blir ivaretatt.

(NTB)

Les om Mugabes etterfølger her

Massemønstring mot Mugabe

Les også: Dette er de viktigste personene rundt Mugabe