Verden

Her er aktørene i Zimbabwes drama

Mugabes og Zimbabwes framtid avgjøres i disse dager, men uvissheten er fortsatt stor. Her er de sentrale aktørene i dramaet som utspiller seg i Zimbabwe.

Zimbabwes befolkning og det internasjonale samfunn venter i spenning på hva slags politisk utvikling landet står overfor.

I går viste president Robert Mugabe seg offentlig, på en seremoni for avgangsstudenter ved et universitet i Harare. Samtidig meldes det om forhandlinger både om Mugabes videre stilling og styringen av landet.

Sentralt står flere aktører med ulike interesser og roller.

Robert Mugabe

Skjebnen til Zimbabwes leder gjennom 37 år er usikker. Den militære ledelsen, som har tatt over kontrollen i landet, ønsker ikke lenger Mugabe som president, men sier selv de ikke har gjennomført et kupp. Det forhandles trolig om å få til en avtale der Mugabe trekker seg frivillig, men Mugabe har så langt nektet dette. En mulighet er at det blir riksrettssak, ifølge rapporter fredag.

– Det er ingen vei tilbake. Hvis Mugabe er sta, får vi ham sparket søndag og stiller ham for riksrett tirsdag, sier en kilde høyt plassert i regjeringspartiet ZANU-PF til nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig ønsker de militære trolig å få til en avtale som kan svelges også internasjonalt.

– Militæret, eller de som nå er i førersetet, har åpenbart litt respekt for Mugabe – han er en som har ledet dem i så mange år. Jeg tror det fortsatt er noe sympati for ham, og de vil ikke behandle ham dårlig, sier Alex Magaisa, en zimbabwisk akademiker i London, ifølge den sørafrikanske avisen Business Day. Magaisa hjalp blant annet til med å lage den nye grunnloven i 2013.

Om Mugabe ikke lenger får en politisk posisjon i Zimbabwe, spekuleres det i hva som vil skje med 93-åringen personlig.

Emmerson Mnangagwa

Det var Mugabes avsettelse av visepresident Emmerson Mnangagwa som ble dråpen som fikk den pågående krisen i Zimbabwe til å utløses. Mnangagwa har stått ved Mugabes side i flere tiår. 75 år gamle Mnangagwa er en nær alliert av landets generaler. Han regnes som Zimbabwes rikeste mann og har fått kallenavnet «krokodillen» på grunn av sin hensynsløse framferd, blant annet som sikkerhetsminister.

Så ble han sparket av Mugabe tidlig i forrige uke. Han ble før det ansett som en trolig etterfølger av Mugabe, men regjeringspartiet Zanu PF har vært splittet i to fløyer: de som støttet Mnangagwa (særlig gamle frigjøringsforkjempere) og de som støttet Mugabes kone Grace. Med avsettelsen av Mnangagwa seilte Grace Mugabe opp som favoritt til å ta over – helt til de militære lederne i Zimbabwe altså denne uka tok kontrollen i Harare og satte Mugabe i husarrest. Mnangagwa, som har vært i Mosambik og Sør-Afrika etter avsettelsen, har nå vendt tilbake til Zimbabwe. Det spekuleres i om Mnangagwa nå ligger an til å ta over etter Mugabe.

Constantino Chiwenga

Forsvarssjef Constantino Chiwenga har styrt landets hær siden 1994. Militærledelsen i Zimbabwe er tett sammenvevd med regjeringspartiet Zanu-PF, og har sterk innflytelse. Mange av dem har bakgrunn fra uavhengighetskampen på 1970-tallet i det som da het Rhodesia. Men Mugabe har fjernet flere krigsveteraner på toppen i systemet de siste årene.

Så lenge Mugabe har hatt støtte fra generalene, har han sittet trygt. Dette har nå tilsynelatende endret seg. Constantino Chiwenga sjokkerte alle da han mandag denne uka, sammen med de andre i den militære ledelsen i landet, truet med at hæren «ikke ville nøle med å gripe inn» mot Mugabe dersom han fjernet flere som har bakgrunn fra frigjøringskampen, som Mnangagwa. Onsdag gjorde militæret nettopp det, og tok kontrollen.

Chiwenga og den militære ledelsen forsøker nå ifølge rapporter å forhandle fram en overgangsregjering med Emmerson Mnangagwa i spissen og med deltakelse fra opposisjonen i Zimbabwe, før det skal holdes valg neste år. Men de ønsker først en avtale med Mugabe.

Naboene - deriblant Jacob Zuma

Sør-Afrika er det mektigste landet i regionen, og hvordan Sør-Afrika og de andre nabolandene stiller seg, har betydning. Både Sør-Afrikas president Jacob Zuma og Samarbeidsorganet for det sørlige Afrika (SADC) er av mange blitt anklaget for å ha støttet opp under Mugabe i mange år. Jacob Zuma har hatt kontakt med Mugabe denne uka. Hans offisielle reaksjon har vært å be militæret og regjeringen i Zimbabwe om å finne en god løsning på situasjonen, og han har oppfordret til ro og tilbakeholdenhet.

– Reaksjonene fra Zuma har vært litt tamme. Jeg tror Sør-Afrika inntar en slags vente-og-se-holdning, sier Diana Games, direktør for rådgivningsselskapet Africa@work til avisen Business Day.

Men Sør-Afrikas regjering ser ut til å ha støttet militæret nå, og har sendt utsendinger til Harare for å bistå med forhandlingene om en ny regjering og Mugabes avgang, skriver The Guardian.

Morgan Tsvangirai

Til tross for at Mugabe har styrt Zimbabwe med jernhånd i flere tiår, har landet en politisk opposisjon. Den har imidlertid de senere år blitt både svekket og fragmentert.

Den fremste opposisjonsfiguren har i mange år vært Morgan Tsvangirai, som dannet opposisjonspartiet Movement for democratic change (MDC) i 1999, som gjorde det godt i valget i 2000. I flere valg har Tsvangirai beskyldt det sittende regimet for juks. Han utfordret Mugabe som presidentkandidat i 2002, og tapte. I 2008 stilte han igjen. I første runde i valget i 2008 fikk Tsvangirai flest stemmer, men uten å vinne et rent flertall, ifølge resultatene. Tsvangirai trakk seg fra andre runde i protest mot at valget ikke var fritt og rettferdig, men etter en lang politisk krise ble det dannet en samlingsregjering under Mugabe i 2009, der Tsvangirai ble statsminister. Denne varte til 2013.

De siste årene har Tsvangirai vært syk og svekket. Men torsdag denne uka kom Tsvangirai tilbake til Zimbabwe fra Sør-Afrika.

Nå har han bedt om en overgangsregjering og nye valg, og det spekuleres i om han vil være en del av en overgangsregjering, muligens som statsminister under Mnangagwa. MDC har særlig støtte blant velgere i urbane strøk i Zimbabwe.

Grace Mugabe

Robert Mugabes 52 år gamle kone har de siste par år fått en stadig mer sentral rolle i regjeringspartiet, og var Zimbabwes mektigste kvinne fram til hendelsene denne uka. Hun ble sammen med og fikk barn med Robert Mugabe mens hans første kone var dødssyk av kreft, og giftet seg siden med presidenten. Hun ble den mest sannsynlige etterfølgeren etter Mugabe etter at visepresident Mnangagwa ble sparket tidligere denne måneden. Grace Mugabe, også kalt Gucci-Grace og Disgrace, er upopulær blant mange zimbabwere. I regjeringspartiet har hun imidlertid hatt støtte fra yngre medlemmer, den delen som kalles G40, blant annet fra ungdomsorganisasjonen.

Grace Mugabe var sentral da den forrige visepresidenten, Joice Mujuru, ble sparket i 2014. Mujuru ble senere ekskludert fra partiet. I år har en ny maktkamp toppet seg, og tidligere i år gikk Grace Mugabe offentlig ut og ba Mugabe sparke visepresident Mnangagwa.

– Hun har først og fremst vært mektig i kraft av å være kona til sin mann, og fordi andre krefter i partiet har ønsket å bruke henne i maktkampen i partiet, sier Zimbabwe-forsker Elling Tjønneland til Dagsavisen.

Hvor Grace Mugabe er nå, er ikke bekreftet. Det ble sagt at hun er dratt til Namibia, men dette er senere tilbakevist, og det sies at hun er i Harare, som sin mann. Dersom Mugabe ikke lenger skal ha en politisk rolle, hva da med Grace? Blir hun sendt til en tilværelse i utlandet?

Mer fra Dagsavisen