Verden

Han overtar trolig etter Mugabe

Emmerson Mnangagwa, som etter alt å dømme blir ny president i Zimbabwe, har vært en av Robert Mugabes mest trofaste våpendragere i 37 år.

Av: Nils Inge Kruhaug

Selv om Mugabe klamrer seg til makten, er 93-åringens tid som Zimbabwes president nå omme. Regjeringspartiet ZANU-PF varslet mandag at de håper å få stilt ham for riksrett og avsatt i løpet av et par dager.

Prosessen skal etter planen starte tirsdag, og allerede onsdag er det mulig at nasjonalforsamlingen vil holde en avstemning for å få ham avsatt, opplyser Paul Mangwana, nestleder for behandling av juridiske saker i ZANU-PF.

Partiet har også ekskludert Mugabe og valgt 75 år gamle Emmerson Mnangagwa til ny partileder, men med ham bør ingen vente store endringer, advarer NUPI-forsker Stein Sundstøl Eriksen.

– Mnangagwa har vært en av Mugabes nærmeste medarbeidere i 37 år, sier han til NTB.

Les om nøkkelpersonene i Mugabe-saken

Massakrer og forfølgelse

– Han var tett involvert i massakrene på 1980-tallet, i Zimbabwes krigføring i Kongo og har vært helt sentral i forfølgelsen av opposisjonelle i alle år. Det er ingenting som tyder på at han vil føre en særlig annen politikk enn det Mugabe har gjort, sier han.

ZANU-PF utpekte i helgen Mnangagwa som sin kandidat til neste års presidentvalg, og mye tyder på at han kommer til vinne, tror Sundstøl Eriksen.

Splittet opposisjon

– Partiet er identisk med statsapparatet i Zimbabwe, og de kommer til å ta alle midler i bruk for å beholde makten, sier han.

– Opposisjonen har trolig vunnet flere av de siste valgene, men har likevel blitt utmanøvrert. I dag er opposisjonen splittet, sier Sundstøl Eriksen.

– Opposisjonslederen Morgan Tsvangirai er både politisk og helsemessig svekket. De vil nok gjøre et forsøk på å stå samlet, men det er langt fra sikkert at de vil lykkes, tror han.

Hensynsløs og brutal

Zimbabwes generaler grep makten og satte Mugabe i husarrest da han avsatte Mnangagwa som visepresident, trolig for å rydde vei for sin egen kone Grace.

Kritikere betegner Mnangagwa, med tilnavnet «Krokodillen» som minst like hensynsløs og brutal som Mugabe, og det samme gjorde USAs ambassadør i landet alt i 2000.

Fryktet og hatet

– Mnangagwa er fryktet og hatet landet over og kommer til må bli en enda mer undertrykkende leder om Mugabe dersom han blir president, skrev Earl Irving i et notat som senere ble offentliggjort av WikiLeaks.

Mnangagwas tilhengere går under tilnavnet Team Lacoste, klesmerket med en krokodille som symbol, og har helt siden krigen mot de britiske koloniherrene på 1960-tallet stått bak drap og væpnede aksjoner.

Etter selvstendigheten i 1980 ble han utnevnt til sikkerhetsminister og etterretningssjef av Mugabe og førte en brutal kamp mot regimets motstandere.

Ingen demokrat

Rundt 20.000 mennesker, de aller fleste fra ndebele-folket i Matabeleland, ble drept i massakrer under første halvdel av 1980-tallet, og helt opp til siste valg spilte han en sentral rolle i Mugabes jakt på opposisjonelle.

Med Mnangagwa i presidentstolen er det derfor få som tror at Zimbabwe vil bevege seg i mer demokratisk retning.

– Han støttes av akkurat de samme kreftene som har holdt Mugabe ved makten i alle år, så ingenting tyder på det, sier Sundstøl Eriksen.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen