Verden

Mot normalen i New York

Folk i sentrale deler av New York våkner igjen til den vante lyden av tog som rumler gjennom tunnelene.

Etter fire dager med ryddearbeid kunne newyorkerne torsdag rette ryggen og puste ut. Men enkelte steder var bensinstasjonene fortsatt tomme for drivstoff, og millioner av mennesker slet stadig med en ustabil strømforsyning.

Tallet på dødsofre for Sandy i USA, Canada og Karibia sto på 144, og flere omkomne kan bli funnet i sammenraste hus i kystområdene, advarte letearbeidere. To store sykehus, Bellevue Hospital og New Yorks universitetssykehus, måtte stenge fordi strømgeneratorene ikke virket.

Flytrafikk i gang

LaGuardia-flyplassen i bydelen Queens lengst øst i New York by skulle torsdag åpnes for trafikk. Dagen før kom ankomster og avganger delvis i gang igjen på flyplassene John F. Kennedy og Newark. Men skolene i byen holdes stengt til over helgen.

På undergrunnen og jernbanen var det torsdag begrenset trafikk, men mange tunneler var ennå ikke pumpet tomme for vann. Passasjerer bokstavelig talt sloss om plass på de bussene som gikk, og bare biler med minst tre mennesker fikk kjøre inn i sentrumsgatene på Manhattan.

Klimadebatt?

USAs president Barack Obama gikk torsdag i gang med valgkampen igjen, etter at han onsdag besøkte uværsherjede områder i delstaten New Jersey sør for New York.

Allerede før stormen helt hadde lagt seg, begynte amerikanerne å vise enorm giverglede og vilje til å hjelpe ofrene. USAs Røde Kors hadde inntil onsdag mottatt 11 millioner dollar (62,5 millioner kroner) til nødhjelp, og pengene strømmet inn også til andre hjelpeorganisasjoner.

Blant ofrene for uværet på den amerikanske østkysten er brudepar som hadde håpet å feire bryllup i november, og som har fått festdagen om ikke liv og helse satt på spill. Mer enn 4.000 vielser kan bli utsatt som følge av Sandy, het det torsdag på nettstedet tietheknot.com.

Mer fra Dagsavisen