Disse migrantene og flyktningene ble reddet under en operasjon utenfor den libyske kysten, men det fryktes at svært mange vil miste livet i år over Middelhavet.

Mot dødsrekord

Så langt i år har flere mistet livet i Middelhavet enn samme periode i fjor og i forfjor, ifølge UNHCR.

 

– Så langt ser 2016 ut til å bli spesielt dødelig, sa talsperson William Spindler i FNs flyktningorganisasjon UNHCR i går.

Ifølge UNHCR har om lag 2.510 liv gått tapt i Middelhavet så langt i år, mot 1.855 samme periode i fjor og 57 de første fem månedene i 2014. Bare den siste uka har trolig nesten 900 mennesker druknet.

Les også: Dødens sesong har starta

Fulle mottak

– Dette viser tydelig hvor viktig det er med redningsoperasjoner som en del av responsen i Middelhavet, og behovet for reelle, trygge alternativer for mennesker som trenger internasjonal beskyttelse, sier Spindler.

I forrige uke kom over dobbelt så mange migranter og flyktninger som uka før til Italia: Tallet hoppet fra 2.656 til 5.674 på en uke.

Mottakssentrene på Sicilia er fulle, og nå letes det etter flere plasser til å ta imot alle som kommer, rapporters det fra Sicilia. Selv provisoriske overnattingssteder i sportshaller og skoler er fulle, ifølge Redd Barna på den italienske øya.

Båtene ankommer forskjellige havner til samme tid, og det begynner å bli vanskelig å ta imot alle, forteller humanitære organisasjoner på Sicilia.

Økningen i det siste skyldes blant annet at det har vært fint vær etter en periode med dårlig vær på havet. Mange av dem som kommer har bodd i Libya en periode, og noen har valgt å dra nå blant annet på grunn av økt usikkerhet.

Antallet som har ankommet Italia i år er nå omtrent det samme som ifjor, da migrasjonen over havet virkelig skjøt fart: Så langt har om lag 43.000 mennesker kommet til Italia, mens det i slutten av mai i fjor var kommet 47.400, ifølge IOM.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Afrikanere

Fortsatt er det nesten utelukkende afrikanere som kommer over Middelhavet til Italia.

Så langt i år har det kommet flest fra Nigeria, Gambia, Senegal, Guinea og Elfenbenskysten over havet fra Libya til Italia, ifølge International Organization of Migration (IOM).

Det er få syrere som reiser denne veien enn så lenge, selv om ruten over Balkan er stengt og avtalen mellom EU og Tyrkia har hindret mange i å reise den veien. Nå er spørsmålet om flere syrere igjen vil ta veien mot Libya og over den sentrale delen av Middelhavet.

Samtidig kan også en annen rute over til Italia være i ferd med å tas i bruk: En båt med 29 flyktninger ble funnet utenfor den greske øya Lefkas på Hellas' vestside. Denne båten var på vei til Italia. Det er første gang en gruppe migranter er blitt reddet mens de har forsøkt å reise fra Hellas til Italia etter at landegrensen mellom Hellas og Makedonia ble stengt i mars, melder BBC.

Dette øker bekymringen for at det nå åpner seg en ny smuglerrute; til Italia fra Hellas.

Les også: Nå står flere leirer for tur