Verden

Nå står flere leirer for tur

To store leirer utenfor Athen er de neste ut, etter at grenseområdet nå er tømt for flyktninger. Men EUs plan om fordeling til andre land står bom fast.

Bilde 1 av 4

Kun 1.581 av 160.000 flyktninger i Hellas, Italia og Ungarn er så langt utplassert i andre EU-land, ifølge EUs kommissær for migrasjon.

En uviss framtid venter tusenvis av mennesker som nå blir fjernet fra ansamlinger i Hellas for å bli plassert i de organiserte leirene myndighetene nå har opprettet.

Les også: Tømmes for folk

Nye skal tømmes

Torsdag ble området rundt Idomeni på grensen til Makedonia fullstendig tømt for flyktninger og migranter. I flere måneder har området vært tilholdssted for flyktninger, på det meste over 15.000, som håpet å komme seg videre nordover. De fleste er skysset til andre organiserte leirer, blant annet en stor leir like ved storbyen Thessaloniki nord i landet.

Nå står den store leiren på den nedlagte flyplassen i Elliniko utenfor Athen for tur, ifølge Hellas´ immigrasjonsminister Yiannis Mouzalas. Den leiren huser flere tusen flyktninger, de fleste av dem afghanere.

– Forholdene i Elliniko er ikke uegnede, men de er ikke gode og definitivt ikke slike forhold vi bør tilby flyktninger og migranter, sier Mouzalas ifølge den greske avisen Ekhatimerini.

I motsetning til syrere har afghanerne få sjanser til å komme videre til et annet EU-land.

Også ansamlingen av flyktninger ved havnen i Pireus utenfor Athen, som er mer uorganisert enn den i Elliniko, skal oppløses, ifølge ministeren.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ingen plan B

Myndighetene vil heller ha flyktningene og migrantene i leirene som er opprettet de siste månedene. Kun i leirene som er godkjent av myndighetene vil det være mulig for flyktningene å fullføre søknader om asyl og om relokalisering i andre EU-land. EU har tidligere besluttet at 160.000 flyktninger som oppholder seg i Hellas, Italia og Ungarn kan utplasseres til andre EU-land om de oppfyller gitte kriterier. Dette vil først og fremst gjelde syrere.

EUs mål var å relokalisere minst 20.000 personer fra Hellas til EU-land innen mai, men dette har man ikke greid, siden medlemslandene bare har gjort et forsvinnende antall plasser tilgjengelige.

For øyeblikket står om lag 54.000 flyktninger fast i Hellas på grunn av stengte grenser lenger nord.

– Til dere som tror det er en plan B: Det er det ikke! Relokaliseringen fra Hellas må komme i gang, og det raskt, påpekte EUs kommissær for migrasjon, Dimitris Avramopoulos, til medlemslandene for få dager siden.

Mer penger

Også humanitære organisasjoner og frivillige som arbeider med flyktninger i Hellas påpeker behovet for fortgang.

– Å fjerne uorganiserte leire som Idomeni gjør ikke slutt på flyktningenes venting, sier Thomas Rottland, teamleder for Care i Hellas.

Det er likevel eksempler på at ikke alle vil utplasseres i et hvilket som helst land: rundt en av sju av de få som til nå har fått beskjed om at de skal til et bestemt EU-land, har forsvunnet eller trukket seg fra relokaliseringsprogrammet, ifølge tall fra greske myndigheter som Financial Times refererte til nylig. Svært mange av flyktningene som står fast i Hellas er familiemedlemmer av personer som klarte å komme seg lenger nord i Europa før grensene stengte i vinter. De aller fleste av dem er i Tyskland, og flyktningene i Hellas vil helst gjenforenes med familiemedlemmene der de er.

Greske myndigheter har fått nye 56 milliarder euro fra EU for å forbedre forholdene i leirene, og til å øke kapasiteten til å behandle asylsøknader.

På grensen til Makedonia venter man nå at togtrafikken gjenopptas igjen, etter å ha vært stengt på grunn av at flyktninger har slått leir på jernbanelinjen. For flyktningene som flyttes er det fortsatt ingen normaltilværelse i sikte.

Les også: «Husene våre er bombet i stykker. Hva annet kan vi gjøre?

Mer fra Dagsavisen