Verden

Mistenker Israel for angrep

En rekke mystiske eksplosjoner i Irak kan vitne om en ny konflikt verden ennå ikke har våknet til. Mye tyder på at Israel står bak en serie angrep utenfor Bagdad.

JAFFA (Dagsavisen): I en militærbase nord for Bagdad slo bomber plutselig ned uten forvarsel. Senere ble det hevdet at iranskstøttede militser hadde lagret sine våpen på stedet før de skulle fraktes nærmere fronten mot Israel. Da var lagrene allerede jevnet med jorden.

Les også: Hizbollah-leder advarer Israel etter en rekke dronehendelser

– En krigserklæring

Ingen tok på seg ansvaret for det uvanlige angrepet, som skjedde 19. juli. Senere har det kommet flere angrep, to bare de siste dagene. Fremdeles vet ingen med sikkerhet hvem som står bak. Men hvis det er Israel, er dette første gang på fire tiår at landet bomber mål i fiendestaten.

Ahmad al-Asadi, en av lederne for den iranskstøttede militsen i Irak, er ikke i tvil, og kaller angrepene for en israelsk krigserklæring.

– Israels angrep er en krigserklæring mot Irak og dets folk, og å forbli rolig er ikke en rasjonell respons, sier han.

Avisen New York Times rapporterte i forrige uke at det er Israel som står bak angrepene, men rapporten er basert utelukkende på anonyme kilder.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Saboterer våpentransport

Tilbake i 1981 bombet israelske jagerfly en atomreaktor under konstruksjon, og målet var å hindre Saddam Hussein i å få atomvåpen. Blant dem som tror Israel nå slår til i Irak igjen, er den USA-baserte irakiske forskeren Ceng Sagnic. I en artikkel publisert i januar skrev Sagnic, etter at Israel i flere år har bombet iranske mål i Syria, at «det irakiske luftrommet er åpent for å slå til mot Iran». Det overhengende strategiske israelske målet, sa han, er å sabotere landpassasjen for våpen fra Iran til Syria og Libanon, og dermed fronten mot Israel.

Men for å slå til mot Irak, må israelske jagerfly passere over arabiske land, trolig enten Jordan eller Saudi-Arabia. I et intervju med Dagsavisen i går, sier Sagnic at han ikke er overbevist om at de to statene, som også er i et rivaliseringsforhold med Iran, nødvendigvis har gitt grønt lys til Israel.

– Det er vanskelig å vite om nabostatene er involvert. Hvis Israel bruker sine sofistikerte våpensystemer, vil de kunne fly over nabostatene uten at de vet om det, sier han.

Den kuwaitiske avisen al-Jarida rapporterte for øvrig i mars at israelske jagerfly måneden før hadde fløyet over Iran uten at myndighetene hadde oppdaget det.

– Men det som er et langt mer avgjørende spørsmål er hvem det er som gir israelerne opplysninger om bombemålene, sier Sagnic.

– For å kunne slå til mot de presise våpenlagrene fra lang avstand, vil en trenge menneskelig etterretning, og det er ikke nok med avlytting av samtaler og data, sier han.

At Israel har muldvarper høyt opp i fiendestaten Iran ble klart tidligere i år, da etterretningsorganisasjonen Mossad stjal et halvt tonn med dokumenter om det hemmelige iranske atomprogrammet fra et anonymt lager i Teheran.

Les også: Irans utenriksminister på overraskende besøk under G7-møte i Frankrike

Regional dragkamp

Selv om Israel ikke innrømmer å ha stått bak angrepene mot Irak, tok landet på seg ansvaret for et angrep mot en iransk base i Syria i helgen, et angrep de hevder var ment å hindre et droneangrep mot Israel. Hizbollah-geriljaen i Beirut melder også at de i går fant to israelske droner som skal ha slått ned i et sivilt område i byen.

Israels utenriksminister Yisrael Katz sa det ikke rett ut, men signaliserte likevel i går at hans land trolig står bak angrepene.

– Hvis en vil unngå en storkrig i framtida, vil vi måtte gjøre det vi gjør nå. For hvis ikke vil Iran bygge opp en styrke på 100.000 mann ved vår grense, sa Katz til israelsk radio.

Disse siste opptrappingene i Midtøsten er en del av en større dragkamp mellom sunniarabiske stater og Israel på den ene siden, og Iran på den andre. Etter at Iraks president Saddam Hussein falt i 2003, har Iran søkt å øke sin innflytelse vestover inn i den arabiske verdenen, og det er dette både Israel og arabiske stater ser på som en trussel.

Men hvis Israel allerede angriper i Irak, betyr det at man også kan nærme seg et israelsk angrep mot Iran, noe verden har fryktet lenge? Forskeren Ceng Sagnic er ikke sikker.

– En operasjon inne i Iran vil være noe helt annet enn å forsøke å begrense Irans innflytelse ellers i regionen. Det vil også være en direkte krigserklæring, noe Israel ikke vil gjøre med mindre de vet at de har USAs støtte, sier Sagnic.

Mer fra Dagsavisen