Verden

Lønnsvekst og nye arbeidsplasser i USA

250.000 nye arbeidsplasser er skapt i USA, og lønnsveksten er den kraftigste på nesten ti år.

Det viser nye tall som ble lagt fram av det amerikanske arbeidsdepartementet fredag, bare noen dager før det viktige kongressvalget.

Å få fart på økonomien er en av de viktigste sakene til president Donald Trump. Hvis flere amerikanere føler at han gjør en god jobb, kan det påvirke oppslutningen til Republikanerne i valget tirsdag.

Lav ledighet

De nye arbeidsplassene ble skapt i løpet av oktober. Samtidig viser departementets tall at arbeidsledigheten ligger stabilt på 3,5 prosent – det laveste nivået på 50 år.

Gjennomsnittslønna i tredje kvartal anslås å ha vært 3,1 prosent høyere enn i samme periode i fjor. Økningen er den kraftigste på nesten ti år.

Hvis lønnsveksten også fører til høyere priser, kan det få USAs sentralbank til å heve renta raskere enn planlagt.

Økende underskudd

Mens Trump trolig er godt fornøyd med de mange nye arbeidsplassene, er han neppe like fornøyd med USAs voksende handelsunderskudd.

Både eksporten og importen vokste 1,5 prosent i september. Siden importen er størst, førte utviklingen til økt handelsunderskudd. Det lå i september på 54 milliarder dollar, ifølge nye tall fra USAs næringsdepartement.

I likhet med økonomien mer generelt er handelsunderskuddet en høyt prioritert sak for Trump. Ønsket om å få ned underskuddet er én viktig årsak til at han har startet handelskonflikter med en rekke land.

Trump er særlig kritisk til handelsforholdet mellom USA og Kina, og han har økt tollsatsene på en rekke kinesiske varer. Likevel økte underskuddet i varehandelen med Kina med 4,3 prosent i september. (NTB)

Mer fra Dagsavisen