Verden

IS-hovedbase trues

Hovedsetet til gruppen IS er plutselig truet. Kurdiske styrker rykker nærmere byen Raqqa i Syria.

JERUSALEM (Dagsavisen): Mens styrker tilknyttet Den islamske staten (IS) rykker fram i Jemen, Libya, Egypt og Irak, er gruppens hovedsete nå utsatt. Ifølge rapporter fra frontlinjen, skal de kurdiske styrkene nå stå rundt 40 kilometer fra sentrum av Raqqa, som ligger nord i Syria. Begge sider, både kurderne og de ekstreme islamistene, forbereder seg på det som kan bli en større konfrontasjon.

Faller Raqqa, vil det være et alvorlig slag mot IS.

LES OGSÅ: Slik styrer IS sin bastion i Syria

Fordriver sivile

I mellomtida tvangsfordriver begge sider sivile som de anser som mulige trusler. De siste to dagene har IS samlet alle sivile kurdere i «hovedstaden» Raqqa, og bedt dem forlate byen. Abu Ibrahim Raqqawi, som er kallenavnet til en opposisjonell aktivist som hevder å ligge i skjul inne i Raqqah, bekrefter fordrivningene.

– IS har bedt alle kurdere om å forlate sine hjem og dra til Homs, skrev han i går på sin Twitter-konto. Hvorvidt han virkelig befinner seg i skjul i IS’ selverklærte hovedstad, er umulig å stadfeste. Men han har tidligere vist både detaljerte og oppdaterte lokalkunnskaper.

Bare få timer senere kunne han rapportere at også kurdiske styrker tvangsfordrev folk, denne gangen lokale arabere fra landsbyen Zenbaq, som ligger fire mil utenfor Raqqa.

– Dette er en landsby med 60 hus og 350 innbyggere. De fikk en time på seg til å forlate stedet, sa han.

Men Andreas Krieg, en ekspert fra King’s College i London, tror ikke at noe vendepunkt i kampen mot IS er nær.

– Vi må huske på at IS skiller mellom kjerneområdene og sine perifere områder. IS kontrollerer i dag enorme landområder i Irak og Syria. De vet at de ikke kan kontrollere alt i de perifere områdene, og ofte er det egentlig nok for dem å sørge for at ingen andre greier å styre. Men i kjerneområdene, som byen Raqqa, vil de aldri gi seg, forteller han til Dagsavisen.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Symbolsk viktig

Raqqa er i dag kontrollert av voldelige fundamentalister. Islamister tilknyttet al-Nusra fronten og IS tok kontroll over byen i mars 2013. Etter en periode med henrettelser i Raqqa, har IS omgjort byen til sitt hovedsete, noe som dermed har gitt byen en stor symbolsk betydning. Raqqa har gjentatte ganger blitt bombet av både syriske regimefly, og fly fra USA, Saudi-Arabia og Jordan.

– Raqqa er i dag som en festning. De har etablert underjordiske tunneler og forskanset området, sier Krieg, som for tida er basert i Doha, Qatar.

Kurderne i Syria, som trolig vil søke større selvstyre eller selv uavhengighet en gang i framtida når krigen er over, må også stri med tyrkisk mistenksomhet rett over grensen i nord.

Men IS viser klart at de langt ifra er slått. Den siste voldsvideoen, som ble offentliggjort tidligere denne uka, fortsetter å forskrekke. Videoen, som anses som den mest brutale hittil, viser menn i et stort jernbur som blir senket ned i et basseng. Drapene, eller selve drukningen, blir filmet av undervannskameraer. En annen del av videoen viser hvordan IS-aktivister fester sprengstoff rundt halsen på fanger, og deretter blir deres hoder bokstavelig talt sprengt av dem.

– Dette er del av deres sjokk-kampanje. De har ikke masseødeleggelsesvåpen, i stedet prøver de å skape massefrykt. Målet deres er enkelt, ved å gjennomføre slike brutale henrettelser ser de både skumle og sterke ut, forteller Krieg.

I Midtøsten erklærer stadig nye grupper sin lojalitet til kalifatet, den islamske staten. Ikke bare i Syria og Irak, men også i land som Libanon, Libya, Jemen, Egypt og Palestina er IS på frammarsj.

– Disse videoene deres er absolutt med på å forme et mektig inntrykk. Og det virker, sier Krieg.

LES OGSÅ: IS tvangsrekrutterer ti-åringer

Mer fra Dagsavisen