IS i Syria skal ha tvangsrekruttert barn helt ned i tiårsalderen, ifølge FN-eksperter. FOTO: AP/NTB SCANPIX

IS tvangsrekrutterer ti-åringer

RAPPORT: Den islamske staten (IS) i Syria har tvangsrekruttert barn helt ned i tiårsalderen, ifølge FN-eksperter. Krigsforbrytelsene florerer i landet.

– Vi er klar over at barn befinner seg i treningsleirene. Vi mener at USAs beslutning må skje i respekt for krigens lover, og vi er bekymret for barnas tilstedeværelse, sa Paulo Pinheiro da en ny FN-rapport om Syria ble lagt fram i Genève onsdag.

Krigsforbrytelser

Pinheiro har ledet kommisjonen som står bak den 45 sider lange rapporten, som tegner et svært dystert bilde av utviklingen i Syria. Både regjeringen i Damaskus og opprørerne i IS anklages for krigsforbrytelser.

Bombing med klor

President Bashar al-Assads regime beskyldes blant annet for å ha sluppet tønnebomber med klorgass over tre landsbyer nord i Syria i april.

– Det er grunn til å tro at kjemiske stoffer, trolig klor, ble brukt mot Kafr-Zeita, al-Tamana og Tal Minnis ved åtte tilfeller i løpet av en tidagers periode i april, skriver ekspertene.

I rapporten går det også fram at regimets bruk av tønnebomber, som gjerne er fylt med spikre og skrapmetall, er så omfattende at det utgjør en krigsforbrytelse. Tønnebombene er blant annet brukt mot opprørskontrollerte områder i storbyen Aleppo.

Likvideringer

Den ytterliggående opprørsgruppen IS anklages ikke bare for tvangsrekruttering av barn, men også for å gjøre likvideringer til et offentlig skue. Personene blir gjerne korsfestet eller steinet foran en folkemengde.

Drapene blir ofte gjennomført på fredager, blant annet i byen Raqqa og områder i Aleppo som kontrolleres av IS, framholder FN-ekspertene.

– Likene stilles til offentlig skue i flere dager, og det terroriserer lokalbefolkningen, sier ekspertene, som også har funnet bevis for at gutter på bare 15 år er blitt halshugget.

Folk risikerer også å bli pisket i full offentlighet hvis de for eksempel er blitt tatt for å røyke eller gå sammen med en kvinne som ikke er «anstendig kledd».

Også kvinner som nekter å følge IS' strenge kleskode, blir utsatt for offentlig pisking.

– Stadig flere fanger dør

Regimets behandling av fanger er også under enhver kritikk, ifølge ekspertene.

I rapporten blir det vist til rettsmedisinske analyser av nesten 27.000 bilder, som støtter opplysninger om at det foregår systematisk tortur i syriske fengsler. Mange dør i fangenskap, og antall døde fanger har økt, spesielt i Damaskus, går det fram.

Tidligere sjefaktor ved FNs krigsforbryterdomstol for tidligere Jugoslavia, Carla del Ponte, er blant deltakerne i ekspertpanelet. Nå oppfordrer hun verdensmaktene til å klage krigsforbrytelsene i Syria inn for Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

– Å sørge for rettferdighet for ofrene i Syria er et like viktig første tiltak som det var etter folkemordet i Rwanda og krigene på Balkan, framholder hun.