Verden

Innskrenker ytringsfriheten i Egypt

Etter å ha lovet demokrati siden han tok makten, avskaffer nå president Abdel Fattah al-Sisi ytringsfriheten i Egypt.

RAMALLAH (Dagsavisen) Fra nå av får ikke journalister lenger lov til å avvike fra den offisielle statsklarerte versjonen når de dekker «terrorrelaterte saker». Straffen vil være skyhøye bøter.

Å etablere regimekritiske nettsider, vil kunne gi en straff på opp til sju år fengsel. Å være del av det regimet definerer som en terrorgruppe gir deg dødsstraff.

Utenfor Egypts grenser er den nye antiterrorloven som president Abdel Fattah al-Sisi godkjente søndag kveld møtt med fordømmelser.

– Regimet har ikke kommet seg ut av det 20. århundret. De tror mer undertrykking vil gjøre jobben. Men dette vil bare slå tilbake på regimet, og gjøre ting verre, sier forsker Maha Yahya ved Carnegie-senteret i Beirut.

LES OGSÅ: Blodig tilspissing i Egypt

Selvsensur

Hun er ikke alene.

– Egyptere går nå inn i en orwelliansk verden der kun regjeringen får lov til å si hva som skjer, sier Christophe Deloire fra Reportere uten Grenser i en pressemelding.

Men i Egypt har den nye atmosfæren allerede sunket inn. På nettstedet til regimetro al Ahram, Egypts ledende avis, er ikke loven en gang nevnt. Den mest leste artikkelen på nettet i går, ifølge avisen selv, var heller en nyhetsrapport om at moren til president al-Sisi hadde gått bort.

Likevel er det noen som våger å snakke.

– Vi har gått inn i en mørkets republikk, skriver menneskerettighetsaktivisten Jamal Eid på sin Twitter-konto.

– Denne loven anser kritikk og uavhengig tenkning som terror, fortsatte han. Eid risikerer nå en bot på over 200.000 kroner, og det i et land der 40 prosent av befolkningen lever på under 14 kroner dagen.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Kuppforsøk

Da al-Sisi tok makten i et militærkupp i 2013, lovte han demokrati og økonomisk utvikling. Det er nå to år siden den tragiske Rabaa-massakren som ble et skillepunkt i regimet til al-Sisi. Mer enn 800 demonstranter som ikke ville akseptere kuppet ble drept. Siden har regimet og islamister ligget i en stadig mer blodig kamp.

Samtidig med at den drakoniske nye såkalte antiterrorloven ble vedtatt denne uka, meldte regimet at 26 offiserer i hæren er dømt til fengselsstraff for å ha planlagt et kupp. Men lite er kjent om saken.

– Det er vanskelig å vite hva som virkelig kan ha skjedd, både armeen og etterretningen er lukkede og hemmelighetsfulle organisasjoner. En kan ikke engang utelukke at dette er falsk informasjon for å skremme og advare, sier Carnegie-forsker Yahya til Dagsavisen.

Blant de rapporterte arresterte, skal fire ha vært pensjonerte oberster. De ble gitt mellom 10 og 25 års fengsel. De dømte offiserene ble blant annet anklaget for å ha gitt informasjon til Det muslimske brorskapet, som i dag er en ulovlig organisasjon, men som styrte landet inntil kuppet til al-Sisi. Uansett er dette første gang Egypt igjen snakker om et kuppforsøk fra de militærets rekker.

LES OGSÅ: Islamistleder forbyr selvmordsangrep

Mer fra Dagsavisen