Verden

Islamistleder forbyr selvmordsangrep

Antallet selvmordsangrep øker dramatisk verden over. Det vekker oppsikt at islamistlederen Yusuf al-Qaradawi nå forbyr palestinere å utføre «martyraksjoner».

TEL AVIV (Dagsavisen): Yusuf al-Qaradawi, den 88 år gamle islamske teologen, er kjent langt utenfor Midtøsten. I 2005 vekket han oppsikt i Danmark da han oppfordret muslimer til «En vredens dag» mot de såkalte Mohammad-karikaturene i Jyllands-Posten.

Al-Qaradawi, født i Egypt, men bor i Qatar, får igjen oppmerksomhet når han nå sier at palestinere ikke lenger har lov til å gjennomføre selvmordsangrep mot israelske mål.

– I dag har Allah gjort våre palestinske brødres behov for slike operasjoner overflødig etter at Han ga dem muligheten til å bruke raketter som slår ned langt inne i Israels territorium, skrev han den 27. juli i en usedvanlig uttalelse på sitt eget nettsted.

Selvmord ulovlig

Al-Qaradawis dilemma handler ikke om drapet på uskyldige sivile, men om selve selvmordet i angrepene. I utgangspunktet er selvmord ulovlig innen islam.

Men al-Qaradawi gjorde et unntak for nettopp palestinere på grunn av deres «spesielle omstendigheter» og behov for å forsvare seg selv. Når palestinerne nå har raketter, vil han ikke lenger gjøre unntak.

Al-Qaradawi var tidligere alliert med Hassan al-Banna, egypteren som i 1929 etablerte Det muslimske brorskapet og la grunnlaget for politisk islamisme, er fremdeles en viktig stemme. Fjernsynsprogrammet al-Sharia wa al-Hayah på al Jazeera, der al-Qaradawi tar opp religiøse spørsmål, blir sett av over 60 millioner mennesker.

– Al-Qaradawi er en høyt respektert mann, sier professor Mkhaimar Abu Sada, en statsviter fra al-Azhar universitetet i Gaza.

– Men selvmordsaksjonene, der sivile israelere ble drept i restauranter, nattklubber og busser, har vært katastrofale for palestinerne. Vi ble sett på som barbariske, som blodtørste. Det er derfor motstandsgruppene i dag bruker raketter, sier professor Abu Sada til Dagsavisen.

Al-Qaradawis uttalelse om nettopp palestinere har også en historisk verdi. På 1990-tallet populariserte grupper som Hamas bruken av selvmordsaksjoner, noe som skulle påvirke andre islamistiske grupper. Inntil da var selvmordsaksjoner en sjeldenhet blant sunnimuslimer, og det var først senere at grupper som al-Qaida og Den islamske staten IS skulle gjøre selvmordsaksjoner til sine kjennetegn.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Kraftig økning

Antallet selvmordsaksjoner på verdensbasis øker dramatisk, ifølge Institutt for nasjonale sikkerhetsstudier i Tel Aviv. I fjor økte antallet selvmordsangrep med hele 94 prosent, og minst 3.400 mennesker ble drept i 592 angrep. Det overveiende flertallet av ofrene var selv muslimer.

Likevel har selvmordsangrep betydelig støtte blant muslimer verden over, ifølge en opinionsundersøkelse fra forskningsinstituttet Pew i fjor.

Bare i Egypt sa 24 prosent av de spurte at selvmordsangrep kunne være legitime. Egypts president Abdel Fattah al-Sisi har tatt til orde for at islam som religion må reformeres, og at elementer som kan føre til ekstremisme må fjernes. Han har også igangsatt en ny gransking av religiøse tekster.

Mer fra Dagsavisen