Verden

I 100 år har britene hedret de som falt under første verdenskrig ved å bære en rød valmue

I snart hundre år har britene båret en rød valmue for å hedre og minnes soldatene som falt under første verdenskrig. Men blomstersymbolet er kontroversielt.

I dag er det 100 år siden første verdenskrig sluttet. Frankrikes president Emmanuel Macron har invitert flere titall stats- og regjeringssjefer og andre internasjonale ledere til en stor markering. Blant dem som kommer, er USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin.

I Storbritannia har britene gått rundt med sine røde valmuer (poppy på engelsk) på jakkeslaget i mange dager. Det skjer hvert år fram til Remembrance Sunday – søndagen som kommer nærmest 11. november, som er datoen da første verdenskrig var over.

Valmuen ble valgt som symbol fordi de grusomme skyttergravskrigene foregikk i valmueåkre i Frankrike og Belgia.

Saken fortsetter under bildet. 

Workers stand for a poppy drop during a Remembrance Service at the Lloyd's building in the City of London, Britain, November 9, 2018. REUTERS/Toby Melville

Røde valmuer ble sluppet fra oven under en markering av Remembrance Day i London på fredag. Foto: Ben Stansall/AFP

888.246 briter falt under krigen. Britene bærer valmuen for å hylle alle dem som aldri kom hjem, men også for å gi støtte til soldater som har deltatt i kriger i nyere tid.

Valmuene selges av The Royal British Legion, en veldedighetsorganisasjon som skal gi støtte og oppfølging til dem som har tjenestegjort i de britiske styrkene.

Den britiske avisen The Guardian skriver at salget av valmuer har brakt inn rundt tre milliarder pund på 100 år – som tilsvarer at det har kommet inn ett pund hvert eneste sekund siden krigens slutt.

I år er det ventet at salget vil innbringe rundt 50 millioner pund.

Les også: – Arven etter nazi-tida lever videre (+)

Kontroversielt symbol 

Det er mange som er kritiske til at det nærmest er et krav å bære valmuen hver høst. For blomsten blir ikke bare sett på som et fredssymbol og minnesmerke.

Av mange blir det også sett på som en støtte til Storbritannias deltakelse i kriger og at man ikke er en god patriot hvis man ikke bærer blomsten. Kritikken har også handlet om at politikerne smykker seg med valmuen en gang i året og holder pompøse markeringer, men at de ikke behandler krigsveteranene bra resten av året.

For noen år siden kalte John Snow, nyhetsanker i Channel 4, det for «poppy fascisme». Han kunngjorde på direkten at han nekter å gå med valmuen.

I BBC er det et påbud at alle skal gjøre det.

Det er også forventet at fotballspillere skal ha valmuen på drakta i tida rundt minnesmarkeringen. Når noen velger å spille uten, blir det bråk.

Stoke-spiller James McClean tok nylig et kraftig oppgjør med tilskuerne som hetset ham for å spille uten valmue-symbolet på drakta forrige helg.

McClean blir nå etterforsket av fotballforbundet i England for sitt utbrudd på Instagram.

29-åringen vokste opp i Nord-Irlands nest største by, Londonderry. Her ble 13 irske demonstranter skutt og drept av soldater fra den britiske hæren søndag 30. januar i 1972 – kjent som «Bloody Sunday».

McLean har uttalt at det vil være respektløst av ham å bære valmuesymbolet overfor dem som døde den dagen.

Les også: Savner toppspillere med Qatar-kritikk

FIFA la ned forbud

Manchester United-spiller Nemanja Matić vil heller ikke bruke symbolet. På sin Instagram-profil har han skrevet at det handler om Natos bombing av Serbia i 1999.

– For meg er dette en påminnelse av et angrep jeg ble utsatt for personlig som ung. Jeg var en redd 12 år gammel gutt som bodde i Vrelo mens landet mitt ble knust under bombingen av Serbia, skriver Matic, som understreker at han har respekt for dem som bærer symbolet.

I 2016 la FIFA ned forbud mot at England skulle få spille med valmuesymbolet i VM-kvalifiseringskamper.

Mer fra Dagsavisen