Verden

Hizbollah-topp drept i Syria

Israelske krigsfly skal i helgen ha bombet mål i Damaskus. Men kan selv israelske bakkestyrker nå operere i Syria?

Bilde 1 av 3

HAIFA (Dagsavisen): Målet for angrepet skal ha vært Samir Qantar, en toppaktivist i den libanesiske Hizbollah-geriljaen.

– Klokken 22.15 lørdag kveld bombet sionistiske krigsfly en bygning i Jaramana i utkanten av Damaskus, meldte al Manar fjernsyn, som er Hizbollah-geriljaens egen TV-stasjon. Blant de rapporterte drepte var Qantar og åtte syrere.

Israel har ikke selv bekreftet at de sto bak angrepet.

– Det er godt at mennesker som Samir Qantar ikke skal være en del av vår verden, sier Israels bygge- og boligminister Yoav Gallant til israelsk radio.

På spørsmål om Israel utførte angrepet, svarer han:

– Jeg verken bekrefter eller avkrefter noe i denne saken, sier han, ifølge NTB.

Israelske fly har tidligere bombet mål inne i Syria, vanligvis for å hindre våpenleveranser fra Syria til Hizbollah-geriljaen.

I minst ett tilfelle har israelerne bombet et iransk mål i Syria, en bil der en iransk toppgeneral kjørte.

Beryktet

Det er ikke kjent hvilken rolle libaneseren Qantar har hatt i borgerkrigen i Syria, men ryktene sier at han var en lederskikkelse i en av militsgruppene som kjemper for Syrias president Bashar al-Assad, skriver NTB.

Samir Qantar ble kjent – og beryktet – etter at han i 1979 snek seg over grensen og inn i Israel, og kidnappet en lokal familie i grensebyen Nahariya. Han drepte familiens fire år gamle datter ved å knuse hodet hennes med sin geværkolbe.

Qantar satt så i fengsel i Israel i 29 år inntil han ble byttet i en fangeutveksling med Hizbollah, i 2008 mot to døde israelske soldater. Han ble umiddelbart aktiv i borgerkrigen i Syria, inntil han nå kan ha blitt drept denne helgen.

Dagsavisen sitter på vitnemål som kan indikere at Israel ikke bare bruker flyvåpenet sitt i Syria, men også sender bakkestyrker inn i nabolandet. En israeler med nær kjennskap til forholdene både på den israelskokkuperte Golanhøyden og den syriske siden av våpenhvilelinjen forteller til Dagsavisen at israelske bakkestyrker opererer på den syriske siden.

– De går aldri langt inn, bare noen kilometer, og alltid for et konkret mål. Dette er noe som skjer rutinemessig, sier kilden til Dagsavisen. Målene kan for eksempel være knyttet til etterretningsbehov.

På den syriske siden, selv bare få hundre meter fra de israelske posisjonene, pågår jevnlig kamper mellom syriske styrker og militante opposisjonsgrupper som prøver å velte regimet til president Bashar Assad.

Uten gode valg

Israel har til nå forsøkt å holde borgerkrigen på armlengdes avstand. For israelerne er det vanskelig å avgjøre hvilket utfall de er best tjent med: Skulle president Assad overleve, betyr det at hans allierte Iran, Israels erkefiende, blir ytterligere styrket. Også Hizbollah, som ligger i krig med Israel, vil bli styrket.

Men skulle Assad falle, vil trolig ekstreme islamistiske grupperinger overta. I tillegg til IS opererer en lang rekke jihadistgrupper i nabolandet, inkludert al Nusra-fronten, som er tilknyttet al-Qaida. Al Nusra kontrollerer store områder på den syriske siden av fronten mot Israel.

Hvis det viser seg at Israel virkelig drepte Qantar i Damaskus-området, bekrefter det at israelerne har utmerket etterretning selv i den syriske hovedstaden.

En israelsk general benekter imidlertid overfor Dagsavisen at bakkestyrker krysser grensen.

– Vi opererer kun i buffersonen som ligger mellom Israel og Syria på Golanhøyden, sier generalen til Dagsavisen.

Buffersonen patruljeres av FN-styrker tilknyttet UNDOF, som har kontrollert landstripen siden Syria gikk til krig mot Israel i 1973. I dag er området ofte for farlig for FN-soldatene, som tidligere er blitt kidnappet av islamistiske grupper. Men i en rapport i år bekreftet UNDOF at Israel også har kontakter på den syriske siden.

– UNDOF har en rekke ganger observert at bevæpnede individer krysser våpenhvilegrensen, og snakker med israelske soldater på den andre siden av gjerdet. I enkelte tilfeller har sårede individer blitt fraktet fra Bravo-siden til Alfa, heter det i FN-rapporten. Alfa er UNDOFs navn på den israelske siden, mens Bravo er den syriske.

Sykehusbehandling

Israel forventer at islamistiske grupper før eller siden vil angripe fra Golanhøyden. Trolig hjelper Israel i disse dager grupperinger på den syriske siden i bytte mot ikke å bli angrepet.

Men kanskje det merkeligste elementet fra den farlige frontlinjen er, som UNDOF bekrefter, at Israel i det stille gir sykehusbehandling til befolkningen fra fiendelandet sitt.

Minst 2.000 syrere er blitt fraktet fra frontlinjeområdet til israelske sykehus, inkludert over 400 barn. Kvinner har født barn hos fienden Israel, for så å reise tilbake til Syria.

– Vi gjør dette for å hjelpe. For vi er ikke slike monstre som mange vil ha oss til å være, sier den israelske generalen til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen