Verden

Frykter ny gresk krisesommer

Dagens krisemøte om Hellas’ skyhøye statsgjeld er avlyst. Greske myndigheter er langt unna gjeldskutt.

Strid om de økonomiske redningstiltakene til Hellas risikerer igjen å eskalere til full krise, faren for «Grexit» – at Hellas kan bli tvunget ut av euroen, er ikke over.

Nå truer uenighet om utformingen og vilkårene for det siste kriselånet til Hellas med splitte långiverne i EU og greske myndigheter på nytt. Etter måneder med forhandlinger om hvilke reformer og tiltak Hellas må gjennomføre før den første utbetalingen fra kriselånet kan skje, ble det avsluttende, planlagte ekstra møtet om Hellas’ kriselån avlyst denne uka. Begrunnelse: «Mer tid er nødvendig».

Temaet var oppe på EUs finansministermøte sist fredag og leder for eurolandene, Jeroen Dijsselbloem, varslet da et eget møte for Hellas i dag for å få de siste detaljene i avtalen om kriselånet på plass. Tirsdag denne uka meldte Dijsselbloems talsperson, Michel Reijns, på Twitter at forhandlingene er utsatt på ubestemt tid.

Les også: Hellas på randen av kollaps

Uenige

Striden mellom långiverne og Hellas står spesielt om behovet for restrukturering og sletting av deler av den enorme greske statsgjelda. Ingen andre EU-land har så mye gjeld som Hellas, den utgjør nå hele 177 prosent av landets brutto produksjon.

Det internasjonale pengefondet IMF har nektet å være med på den siste kriselånet til Hellas før noe gjøres med størrelsen på statsgjelda. Det spekuleres nå i at IMF kan komme til å trekke seg fullstendig fra forhandlingene med Hellas, ifølge avisen Financial Times.

Men Tyskland, som har lånt ut desidert mest penger til Hellas, stritter imot enhver løsning som lukter av gjeldskutt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Kan eksplodere

– Europas politikere har blitt distrahert av andre utfordringer og markedene har slått seg til ro med risikoen i den greske krisepakka. Men hvis Berlin ikke endrer mening, kommer dette til å eksplodere, sier Mujtaba Rahman, leder for europeisk analyse ved Eurasia Group risikorådgivning, til Financial Times.

Statsminister Alexis Tsipras forsøker nå å få til et krisemøte om den greske økonomien for eurosonens statsledere, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Som så mange ganger før i løpet av den sju år lange greske krisen begynner Hellas igjen å få dårlig tid. Om ikke EU snart betaler ut de første milliardene fra den siste lånepakken på 86 milliarder euro, trues landet igjen av konkurs. I juli forfaller nye store låneavdrag på rundt 3,5 milliarder euro.

Mer fra Dagsavisen