En skadd demonstrant bæres vekk etter eksplosjonen i Bangkok i går. FOTO: NTB SCANPIX

Frontene hardner

THAILAND: Bombeangrepet mot demonstranter i Thailand er det så langt voldeligste i de relativt fredelige protestene i landet de siste ukene.

Minst 36 personer er såret etter at en bombe ble kastet inn i et demonstrasjonstog i Bangkok i går, opplyste thailandske myndigheter. Minst en av dem var hardt skadd. Angrepet bryter med mønsteret så langt i protestene de siste ukene, som stort sett har vært relativt fredelige og ofte preget av god stemning.

Før dette hadde sporadiske sammenstøt mellom demonstranter og politi ført til åtte døde i protestene som har pågått siden november. Dette tallet er relativt lavt i forhold til den forrige runden med protester i Thailand i april og mai 2010, som endte med at minst 90 mennesker mistet livet.

Angrepet i går skjedde da demonstrantene marsjerte sammen med protestlederen Suthep Thaugsuban i nærheten av Chulalongkorn-universitetet i sentrum av byen. En talsmann for demonstrantene opplyser at Suthep sto om lag 30 meter fra der sprenglandingen ble kastet, og at han kom uskadd fra angrepet.

Det er foreløpig ikke kjent hvem som står bak fredagens bombe, og politiet vet heller ikke hva slags eksplosiver som ble brukt.

Demonstrantene vil at statsminister Yingluck Shinawatra skal gå, men mener samtidig at nyvalget som hun har utlyst, kommer for tidlig og ikke vil gi opposisjonen tid til å samle nok oppslutning. Statsministeren har utlyst valg 2. februar.

asne.gullikstad@dagsavisen.no