Nato-sjef Jens Stoltenberg blir tatt imot ved ankomst Nato-basen i Stavanger. FOTO: CARINA JOHANSEN/NTB SCANPIX

– Det er en veldig stor tragedie

Jens Stoltenberg vil ha alle fakta på bordet før han trekker konklusjoner om bombingen av Leger uten grensers sykehus i Afghanistan.

Natos generalsekretær talte til rundt 300 politikere under Natos parlamentarikerforsamling i Stavanger Forum i går. Han ville i etterkant ikke si noe om hvilke politiske konsekvenser sykehusbombingen kan få.

– Det som skjedde i Kunduz er en veldig stor tragedie. Både amerikanerne og jeg har uttrykt vår kondolanse, sier Stoltenberg.

Han vil ha full oversikt over hva som har skjedd.

– Det er nå iverksatt flere undersøkelser, og det er viktig å få alle fakta på bordet, for å sikre at det ikke skjer igjen, sier Stoltenberg til RA.

Han avventer granskingen.

– Først når disse faktaene er på bordet, kan vi si noe om hvem som har ansvaret, sier generalsekretæren.

Stoltenberg peker på at militære aksjoner innebærer fare for sivilbefolkningen.

– Bruk av militærmakt er et veldig kraftig virkemiddel, selv når det brukes til å bekjempe terrorisme og for å beskytte sivile. Det hender at man begår feil, sier han.

LES OGSÅ: Mister afghanernes tillit

– Politisk løsning

Nato-sjefens budskap er at krigen i Afghanistan, i likhet med i Syria og Ukraina, må løses gjennom politiske kanaler.

– Også i Afghanistan er det behov for politisk løsning, og jeg støtter opp om det arbeidet president Ashraf Ghani Ahmadzai gjør i dialog med Taliban, sier Stoltenberg.

Han er derimot klar i kritikken mot Russland, både flygingen over tyrkisk territorium, innblandingen i Ukraina og militære aksjoner som støtter Syrias president Bashar al-Assad.

– Assad-regimet er en vesentlig årsak til flyktningstrømmen fra Syria, med brutale overgrep og bomber mot egen befolkning. Russiske styrker bomber grupper som kjemper mot ISIL, og går til angrep mot moderate opposisjonsgrupper som bekjemper Assad-regimet. Det er ikke et konstruktivt bidrag til løsning, sier Stoltenberg, som bruker en annen betegnelse på terrorgruppa Den islamske staten IS.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

– Aggresjon

Statsminister Erna Solberg som også var i Stavanger i går, la vekt på Ukraina og grensekrenkelser.

– Nato står foran to fundamentale strategiske utfordringer: Russlands aggresjon i Ukraina og større militært nærvær og krenkelser av Natos grenser. Dette er noe som skaper bekymring i flere Nato-lands hovedsteder, sier Solberg.

Vestens reaksjoner mot Russland etter overflygingen i tyrkisk luftrom har vært kraftig, mens det har vært lite vestlig kritikk av USAs bombing.

– Er det en inkonsekvens i Vestens reaksjoner overfor Russland kontra overfor USA?

– Nei. USA har vært tydelige på å beklage. De har vært tydelige på at de skal erstatte, og de har vært tydelige på at hendelsen skal granskes. De ulike landets reaksjoner i etterkant har vært ulike, og det skal påpekes når grensene til et Nato-land krenkes, sier Solberg til RA.